Monday, 21 February 2011

Bingka Roti Kelapa

Assalamualikum buat semua pengunjung anymz-mykitchen...cewaah..
Dah makan tengahari?..Hari ni akak masak lauk goreng2 je untuk anak2..sat gi ada pasar mlm,so masak utk anak2 yg bersekolah je lah..
Hari ni akak buat bingka roti kelapa..resepi akak ambil dari majalah saji tahun 2008..memang sedap bingka ni..rasa lemak susu cair dan rasa kelapa di dalamnya,memang susah untuk di gambarkan akan kesedapannya..cuma akak tersilap masukkan ke dalam loyang yang agak lebar sebab tu bingka ni tak tinggi...
Buat kawan2 dan adik2 penggemar kueh bingka cuba lah memang tak merugikan..



Bingka Roti Kelapa
source:majalah saji



bahan2

6 keping roti
1 1/2 cawan susu cair
3/4 cawan gula perang
1/2 cawan kelapa kering
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila


cara

Satukan gula,telur,susu cair dan roti.Kisar sebati.
Tuangkan dalam mangkuk
Gaulkan dengan kelapa kering dan esen vanila
Tuangkan dalam adunan dan bakar pada suhu 190 selama 45 min.

17 comments:

Nieza said...

Assalam kak anim...org sini belum lunch lagi baru sudah b/fast ni..hehe btw nampak sedap la bingka ni dan simple jer...nk cuba jugalah nanti kak...psttt..rindu nk pi pasar mlm la..:)

Chik Mimi said...

Assalam kak sihat ke?sy penggemar kuih bingka nmpk sodap tapi masaalahnya ade yg musuh ngan cik kelapa tu hehehe my hubby tak suka benda yg ade kelapa sejak dia kerawitan masa kecik ,apaaa la ayat tu ye hamtam aje lah

Tihara said...

sedap nya..memang tgh rasa nk mkn benda2 manis ni :)

kasihredha said...

sure sodap...kalau kak anymz cakap sodap & susah nak gambarkan...
kalau ado maso akak cubo yo...

Mas said...

wahhhh...nanti nak try la resepi bingka ni..letak kelapa kering mesti sedapp kan kak...
akak..nak tanya...kelapa kering tu banyak mana sukatannya..
memang tak de letak tepung gandum yer kak....

anymz said...

to nieza
ya ka nieza..kitorang dah pikr utk minum ptg dah..org kat sana baru sibuk2 nak kepasar ya..
alololo...kalo dok jauh itu lah yg paling kita rindukan kan?..pasar malam.macam astro.macam2 ada


to Tihara
meh lah ke sini..jemput makan..lemak2 manis rasa dia nih..

anymz said...

to kasihredha
jgn lambat2 cubo tu kak.
hehe..memang sedap tapi sayang akak takleh makan banyak cumo rasa sekeping jek..memang mabeles.


to chikmimi
arramak akak dah terlepas pandang komen mimi tu tadi..minta maaf ya mimi..
mimi boleh gantikan kelapa tu dgn menda lain..mmm..nnt kita pikir2kan ya..memang sedap mi,tak rugi kalau nak mencuba..buat sbg buah tangan pun leh gak kan?..

anymz said...

to mas
alamak mas,akak tak perasan tadi..ni akak dah edit balik..letak kelapa kering tu 1/2 cawan.jgn lupa ya mas..
ha'ah mas takde tpg gandum..tu yg buat akak teringin nak mencuba tu.terasa2 lemak bingka ni..maklum nama pun roti dgn susu cair kan.
cuba lah mas...dah buat bg tau ya.akak nak ngendeng kat rumah mas pulak.hehe

izahdaut said...

lawa nyer bila dah potong2 gitu..cam nak ngap ngap jeee..
lama dah tak berbingka bagai neh..malas tul la kak nim..rasa cam nak diet neh.kena tutup jap la blog agaknya kot kak..ehehhehehee

~Norul Mas Hana ~ said...

Kak Anim,
tgk rupa pon dah teringin..lg2 ada roti..mmg sefamily suka..
kena buat ni..nak kena cari kelapa kering dulu..hihi =)

Cendana Kasih said...

Huh..ada bingka plak kat sini..lapar betui...tp kena ikat perut la.... sabo jer lah..ambik bau jer dulu :)

zarin said...

saya datang lambat sgt ni..ada lg ke bingka tu? nak sikit buleh? ehehe skrg ni asyik nk makan kek kelapa lah, bun kelapa lah and apa2 yg berkelapa lah...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Hmmmm...nampak sedap bingka tu..tak pernah buat lagi...masuk senarai daaa...

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Mak ai senangnya ke anymz. Nak sikit boleh?

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Belum ada N3 bingka lagi tahun ni, boleh cuba, ya.

anymz said...

to izahdaut
zah,ko takmo wat bingka takpe.ko malas pun takpe lagi tapi ko nak tutup blog?..no..no..jangan2..nanti dunia ku sunyi sepi wo..


to norul
cepat2 gi cari kelapa kering tu..
lambat2 nanti roti pun habis.hehe


to cendana kasih
ambik bau pun leh kenyang kan?..

anymz said...

to zarin
dulu2 masa kita kecik2 mak2 selalu cakap cakap jgn makan kelapa nanti cacing..tak takot cacing ke zarin..hehe


to nazrah
cuba lah..sedaaaaap.kekeke


to kak sam
senang dan sedap sam..tak boleh..tak boleh.ko dtg lambat.da habis pun..kahkahkah..


to paty
boleh.sila kan.no pblm..sharing is caring.hihihi