Saturday, 29 May 2010

chocolate moist cake

Ini chocolate moist cake yang totally bake by ainul.my youngest daughter.saya tak masuk campur langsung masa dia buat kek ni.resepi ainul ambik dari kawan dia shidah,masa tu shidah bagi present kek ni sempena ainul's 14 bday tu hari,ainul rasa sedap terus dia minta resepi
ermmm....to me the taste is more to brownies cake.sedap jugak...simple buat ni..

bahan2
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh baking powder
1 cawan serbuk koko
keempat2 bahan di atas di ayak
1 cawan minyak jagung/masak pun boleh
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula

cara

panaskan kukusan
telur dan gula di pukul bersama hingga kembang
masukan minyak,susu pekat dan susu cair
masukan tepung,soda,baking powder dan koko
tuang adunan ke dalam bekas dan kukus hingga masak


nur ainul hanis

8 comments:

Mrs Infinity said...

salam...wah ade bakat mcm ibunye...sejuk perut ibu tau...sgt teruja tgk kek tu..

hana said...

salam kak... nak skett kek tuh! pandainya anak akak wat! coklat meleleh tuh yg tak tahan tuH!!

anymz said...

mrs infinity:mekaceh ya aunty noorfa...

hana:itu lah dia hana akak terlupa post sos dia..
ala jgn puji2 hana.dia dok jepung tu lagiii pandai wat memacam.hehe

izahdaut said...

sejuk hati mak ye bila anak pandai ke dapur....nak anak pompuan jugak aaahh

anymz said...

haiish..akak ni izah,setiap kali nak dapat anak pompuan kena tempuh dua anak lelaki dulu.dapat la dua orang.tu yang jadi 6 orang tu.

Liza Ramli said...

akak kek ni kukus jer ker? aisemenn mlm ni liza nak buat!

zOeY zAu YaH said...

camna nk buat topping tu?bleh ajar x.

... said...

SALAM,

If i bake this in the oven, will it work too? I don't have a steamer.. hmm..