Wednesday 12 May 2010

ayam masak merah

ayam masak merah



bahan2

1/2 ekor ayam
2 senduk cili kering yg sudah di kisar
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit halia
1 batang serai
sedikit lengkuas
1/2 cawan santan atau susu cair
3 sudu besar tomato sos
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula


cara

ayam di gaul dgn garam dan kunyit.goreng spt biasa.jgn terlalu masak
dah separuh masak.angkat dan ketepikan
bawang besar,putih,halia,serai dan lengkuas di kisar bersama
tumis cili yg telah di kisar
masukn bawang yg telah di kisar bersama halia,serai,lengkuas
setelah naik bau dan mendidih,masuk santan atau susu cair
masukn tomato sos,garam dan gula
masukn ayam,gaulkan bersama dan biarkan mendidih
rasakan masin dan manis dan masam tomato

ayam masak merah ni enak di makan dgn nasi minyak


setelah siap masak hiaskan dgn buah tomato dan kacang pis yg dlm tin.

No comments: