Thursday, 13 May 2010

bihun kantonis

ini hubby punya


hari tu saya dah janji nak bg resepi bihun kantonis.bihun ni baru je kami selesaikan. ngap terus dlm perut.


bahan2 yg di perlukan

1 paket bihun
4 ketul daging ayam tanpa tulang- di hiris halus
15 ekor udang- buang kepala dan ekor,belah belakang
2 keping fishcake -di potong
1 ikat sawi muda- kerat 4
6 atau 7 helai sawi panjang- di kerat2
5 ulas bawang putih- di cincang halus
3 sb sos tiram
kiub ayam
1 liter air
2 sb tepung jagung di bancuh dgn 1 cawan air
2 butir telur-di kocak2
1 sudu besar lada sulah/lada hitam


cara

keluarkan bihun.masuk dlm mangkuk besar dan di gunting dua.ketepikan.jgn kena air
panaskan 5 sb minyak
tumis bawang putih
masukn daging ayam
masukkan 1 liter air/1 kole
masukn udang
masukn sos tiram
masukn kiub ayam
masukn air tpg jagung
masukn sayur
masukn telur yg telah di kocak2.
masukn lada sulah/lada hitam

(spt biasa saya tak letak garam kalau dah letak sos tiram dan kiub)

dah mendidih kecilkan api.
dalam kuali lain
panaskan minyak yg banyak kerana bihun akan di goreng cara deep fry.
ambil bihun keluarkan sekeping demi sekeping.kemudian di gunting dua,terus di goreng sampai jadi kerinting,mcm kita goreng utk makan dgn soto tu.

angkat bihun letak dlm pinggan dan terus curahkan kuah tadi keatasnya.hidang dgn lada api potong atau jeruk cili hijau..


ini saya punya

3 comments:

Lady of Leisure said...

ooo yang kerinting dok makan dengan soto tu bihun biasa ye sbnrnya ingatkan ada benda specific untuk buat soto tu...
bihun kantonis dalam pic tu nampak sangat sedap, sangat menyelerakan... thanks for sharing teringin nak cuba..

anymz said...

lady of leisure:iya.bila nak goreng bihun tu minyak kena betul2 panas.kalau tak tak jadi kerinting nya.
cuba lah bihun kantonis ni.

Chik Mimi said...

salam kak tq singgah umah sy ,sy nak link ngan blog sy ye,wow ade meehon kantonis best ni