Tuesday, 17 August 2010

sibuk dgn tart nenas

waduh...agak lembap aku mengupdate entri kitchen aku nih..gambar2 lauk pauk sudah banyak aku ambik..tapi kad reader aku sudah hilang..entah ke mana gerangannya bebudak ni simpan aku pun tak tau ler..itu lah padahnya berkongsi kamera dgn anak2 nih..(ekceli aku yang pinjam diorang punya)..kihkih...
Jadi nak tak nak terpaksa le aku menggunakan hp je utk mengambil gambat tart nenas aku yang dah siap cuma belum sempat di sealed lagi...
seperti semua org yang mengenali aku tau,tart nenas ialah biskut rezeki utk aku di bulan ramadhan nih..cuma tahun ini aku terpaksa potong order para pelanggan sebab aku ada hal yang betul2 mustahak utk di fokuskan..bila dah confirm nanti i tell you all lah ya.....





tart nenas ku


kalau ada sesiapa yang sudi nak buat tu ini lah bahan2nya

bahan2 pastri

4 oz butter
4oz minyak sapi
1 biji telur
1 lb tepung gandum
air sejuk

cara

adun butter,minyak sapi dan telur bersama
masukan tepung.
jika nak lembut masukan air sejuk

bahan2 inti

nenas
gula
pewarna kuning



12 comments:

Chik Mimi said...

selamat menjalani ibadah puasa kak anymz,wahhhhh ade tart nenas kesukaan sy ni

Lady of Leisure said...

my fav kuih raya jugak ni.. sedapnya

anymz said...

Chik Mimi:selamat berpuasa chik mimi.ya ada tart nih..naaak?kihkih

anymz said...

Lady of the Leisure:mine too,susah nak cari resepi yang sesuai dgn tekak kan..melt in the mouth gitu..hehe

kakpah said...

weh nim.. baklah sini sobalang h'a..
ekau dapek ofer poi aji ko..

anymz said...

kakpah:akak punyo pasal,duo balang pun boleh..
ni tgh nunggu lah ni kak pah..semuo dah buek dah

kakyong said...

kak..
saya nak cuba .. mesti sedap ni.. sbb ada minyak sapi..

anymz said...

kak yong:cuba lah..yang ini mmg cair dlm mulut.tapi slalu org complain kata tak sama cam akak buat..pemberi resepi pun dah angkat tgn..

ciktikahcuisine said...

knp saya buat tat nenas, melekat eh kt loyang,
susah nk tanggal..
skali tanggal dr loyang dh hancur...
any tips?
sy da sapu marjerin kt loyang..

jennifer steffa allen said...

oz? mcm mana sukatan 'oz' tu?

mama luqman said...

salam kak anymz, nak tanye la.. 1 biji telur tuh nak amik yang kuning je ke? atau putihnye sekali..thanks kak

inahar ali said...

salam rindu kak anim cayang..lamanye kita x mai dapur k.anim..pekabo? moga akak sihat walafiat sentiasa hendaknye ye..waduh daapnyer tat nenas tuh..bak 3 ketui leh x? nk wat sendiri maleh walaupun resipi dh lama kusimpan..hehe!