Sunday, 20 March 2011

Sambal Ikan Tongkol Kering

Assalamualaikum
Sambal kering macam ni memang merupakan feveret en somi..
Akak belajar makan ikan tongkol bila dah bersuami..sebelum2 tu memang tak pernah makan..tengok keras semacam je lalu akak patah hati,bila dah kawin baru akak belajar2 makan dan terus jatuh cinta..tapi mula2 tu akak hanya tau buat gulai nasi dagang je bila en somi kata buat sambal lagi sedap terus akak mempraktikkan sambal kering ni dan kini menjadi kesukaan anak2 kat rumah ni..
meh tengok resepi sempoi ni dulu,bila dah free baru akak buat bw dan balas komen kawan2 kat bawah tu ya..ni nak bersiap2 ,nak keluar nak pi cari card reader baru..


sambal ikan tongkol
by
anymz my kitchen

bahan2

2 ekor ikan tongkol size sederhana-di bersihkan dan di kerat ikut suka
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
10-15 tangkai cili kering-rebus*
5 ulas bawang putih*
1/2 labu bawang besar*
sedikit belacan*
semua bahan di atas di kisar
2 sudu besar air asam jawa
1 sudu kecil gula
sedikit minyak



cara

lumur ikan dgn serbuk kunyit dan garam.lalu di goreng.ketepikan
Dengan minyak lebihan goreng ikan tadi,tumis cili kering yang telah di kisar dengan bawang besar dan bawang putih bersama sedikit belacan
masukan garam
masukan gula dan asam jawa
Biarkan sambal kering dgn api yang perlahan
kacau sekali sekala supaya sambal tidak hangus
Dah kering masukan ikan
kacau sebentar dan tutup api.


sayur kangkung goreng berikan bilis


12 comments:

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
saya suka ni kak. tapi kalau buat mesti nak berkuah sambalnya tu. Kak nak tanya ni apam kat bawah ni ada lagi tak?

Mas said...

kak anim..
mas suka sambal ikan tongkol...
sedappnya..lama dah tak buat..
jadi terliur lak...

kak Erna said...

anymz..akak memang tak suko ikan tongkol ni..
bang jalal anymz suko makan..tapi bilo tau akak tak suko..dio beronti boli..kalau dia teringin nak makan..dio boli sekotol yang dah masak yo..

fara dean said...

kak..
kalau suami sy nmpak ni..mesti dia srh sy msk mcm ni..feveret ikan tongkol!
sesuaiii lauk akak hr ni..sedap2!

aima said...

sambal ikan aya

kasihredha said...

kak anymz masak apa pun nampak sodap...kan kak .
ikan aya/tongkol ni sedap juga dibuat gulai nasi dagang kak :)

K.Nor said...

salam k.anim.. nor mmg sukaaaaaaaaa dgn ikan tongkol.. buat apa pun sedap.. panggang bodo pun sedap nak2 cicah budu hehe

camna card reader aritu? dah arwah la ya.. kena cari yg baru gak la kan ..

Uncle Lee said...

Hello Anymz, I have never seen nor eaten that sambal ikan tongkol. But it sure looks fantastic.
Add the sayur kangkong....its a gurantee tiga pinggan nasi lichin.
Can see you really enjoy cookingthese gourmet dishes.
Makes me wonder why I never married a Malay wife! Ha ha ha.
Have a nice day.
Lee.

ady said...

as-salam kak, Waaah bestnya sambal ikan tongkol. peberet saya tu kak mmg suka dgn ikan tongkol !!!

anymz said...

to kak sam
nama pun sambal kering sam..pasti takde kuah..hehe
apam yang kat bawah tu pun dah jadi baja.


to mas
sedap kan mas..anak2 akak suka sambal kering2 mcm ni..tak kira ikan apa pun..yang pasti kalo ikan tongkol cepat licin pinggan,senang nak basuh


to kak erna
tu lah kak kan?..famili kito mmg jarang masak ikan tongkol ni kan?..tapi family sebelah tapa siap buek gulai lagi..kesian bang jalal..akak try lah masak kak..sodap.


to fara dean
hah! apa lagi fara..jom cepat ke market cari ikan tongkol

anymz said...

to aima
oooo ikan tongkol juga di panggil ikan aya ya..negeri mana tu ya


to kasihredha
biasa2 dulu2 akak selalu masak gulai nasi dagang je..lauk macam ni pun cik abg yang ajar..dia suka sambal kering2 macam ni..siap suh buat bekal lagi..hari ni baru akak tau ikan tongkol uga di kenali sbg ikan aya


to knor
ooo ikan ni boleh panggang juga ya nor..boleh try gak nanti..

rasanya kena beli yg baru.semlm nak beli dah tapi anak kata tggu dia balik rumah dulu nak check..alamatnya lambat lagi lah akak dpt post gambar masak2 nih..huhu

anymz said...

to uncle lee
ikan tongkol or some places will called ikan aya or ikan kayu.nama ikan ni famous ni negeri2 pantai timur..its taste like ikan tuna or ikan sardin.sedap lah uncle.
waaah!uncle tak boleh kawin malay woman da,nanti uncle kena masuk melayu okay..mana mau letak itu mrs lee??..wakakak..notti of you hah..