Wednesday, 2 March 2011

Brownies Mudah

Assalamualaikum semua..
serious cakap,mudah dan sedap brownies ni..cuba lah..
Akak cuma buat 1 adunan je tadi..ikut exactly yg hana bagi ni..memang dapat satu loyang comel je.sekejap je dah habis..lain kali bila rakyat dah ramai kena buat 2 adunan atau 2 kali ganda dari adunan di bawah..anak2 akak memang kesemuanya suka makan brownies,jadi akak tak perlu bimbang buat byk mana adunan pun..
terima kaseh kepada penyumbang resepi wssary@myR dan juga hana..
memang tak rugi mencuba..
simple dan sedap...



RESEPI BROWNIES MUDAH
Bahan-bahan
  • 6 sb serbuk koko
  • 1/4 cawan mentega cair
  • 1 cawan gula- hana buh 1/3cwn gula putih, 2/3cwn gula perang
  • 1/2 sk vanilla
  • 1/4 sk garam
  • 1/3 cawan tepung gandum
  • 2 butir telur
  • 1 cawan kekacang - optional



Cara-cara

  • Panaskan oven suhu 160-170 darjah celcius.Taburkan sedikit tepung dalam loyang empatsegi berukuran 18cm - hana sapu loyang dengan butter-akak juga lsapu butter
  • Masukkan mentega cair,koko,gula,vanilla,garam,tepung dan telur ke dalam mangkuk.
  • Gaul sebati. Masukkan kekacang jika mahu.
  • Masukkan adunan dalam loyang dan bakar lebih kurang 25-30min.

17 comments:

izahdaut said...

Esok saya nk buat pulak.
Minggu depan entry..
Muekeke.. Kak nim.. Baikkan saya. Kan kan kan..
Best la k. Nim anak ramai.. Kan kan kan

Lady of Leisure said...

lady culik sepotong ye kak anymz.. hehe... :D

HomeKreation said...

Salam KakNim. Mmg nampak mudah bhn pun tak byk. Masuk list dulu, bila buat taktau ler...

kasihredha said...

kalau kak anymz cakap sodap...akak pecayo mmg sodap sangat lah tu...dan sure kena buek pas ni..
sebelum akak buek...kak anymz pass sini 5 potong ok...
kenapo sonyooommm jo tu kak nymz...dah habih yoo...huhuhu

Yatie said...

Assalam K.Anim,
Dah masuk list brownies ni..tapi tak terbuat2...rasanya kena percepatkanlah giliran brownies ni..loncat sikit..heheheheh..

Nieza said...

assalam kak anim....byk dh tertinggal n3 akak ni...lately ni bz jer tak sempat nk bw...mcm2 hal ada....btw sedap nengok brownise ni kak...menu yg kat bawah tu pun nampak sedap...lama dh tak mkn kepah tu lum jumpa lagi kepah kat sini.

Mas said...

kak anim...mas dah buat..tapi ada trajedi la..wakakaka...
masa nk bakar tak perasan api atas bawah...
jadi bantat brownies tu....terus kasi cik tong makan....
nnti2 la buat lain..he..he..
makan brownies akak la...

ziey said...

ziey pun dah buat memang senang n sedapkan...masak jer terus lesap peminat ramai..

ain (sweet thots) said...

nak kena buat juga la camni kak. bahan2 pon sempoi je tu.

Wanieyra said...

memang sekali ngap je.... rasa lebih coklat gitu

HaSue said...

Kak nym...ni haa,den dtg bwk mapin seketui utk akak nih..kang den jugo dikato x amik borat pasal dio..nih amik borat laa sgt nih..siap anto mapin laie nih..sodap ni kak!haha...poie laa amik sepiring brownies mudah tu kak oi,den nak bwk balik laa..hahah..adeh2,rosak bahaso ekau kak yo..sabo yolah

Ayu said...

waduh2 tijah..brownies mudah, bila2 terpingin nak makan brownies, boleh lah godek yg ni..bahan2 pun simple aje..

anymz said...

to izahdaut
ko jgn tak buat pulak zah..esok akak sampai umah ko akak tgk tak ado siap ko zah..kes balas dendam nih..sodap brownies ni zah..hahaha


to lady
eh!jgn sepotong.ambik setengah potong je.tak cukup ni...esok lusa lady dtg balik ya..hehe


to homeKreation
salam kembali along..ambik masuk list pastu buat2 tak nampak je long.hehe..
sedap brownies dr rumah besan along ni tau.tak rugi mencuba.kalau kes nak ambik hati menantu elok lah along try buat..wakaka

anymz said...

to kasihredha
ha'ah kak tau takpo..sekelip mato yo dah licin..boleh sgt2 di cubo ni kak


to yatie
bukan loncat lagi yatie kena lompat jauh baru boleh sampai kat bronis sedap ni..buat cepat sikit ya yatie.buat lebih ek,akak nak ngendeng kat yatie pulak..hehe

anymz said...

to nieza
kena byk jalan2 cari makan kat sana tu nieza.takpe nieza,sementara di negara org ni..jalan lah puas2,jgn blogwalking je,walking pun kena selalu gak buat..hehe


to mas
macam mana boleh jadi macam tu mas?.
takpe2 nanti bila free mas buat lagi ek..dan jgn lupa tinggalkan utk akak 5 ketui..hehe


to ziey
betul tu ziey..sedap sgt..anak2 akak mmg peminat bronis yg setia.


to ain
buat ain..bahan2 dia mmg mudah nak dpt sesuai dgn nama bronis mudah.hehe


to wanieyra
memang pun..sekali ngap je bronis nih..maceh pd yg empunya resepi kan?..kan?

anymz said...

to haSue
habis punah hancur lobur bahaso den ko buek sue.kekeke

namo pun bronis mudah , mudah yo lah kami2 ni perabihkan.nasib ko lah sue.sapo suh ko dtg lambek..muhahaaha
maceh lah yo.nah ambik lah pinggan ko ni balik.pinggan kosong yo..wakaka


to ayu
ha'ah lah pe'ah.bronis ni senang tul nak membuatnya..nanti pe'ah try buat versi mudah ni pulak ya..hehe

butique4u said...

salam perkenalan....
berkenan dgn resepi simple & mudah utk buat brownies ni....
nmpk mcm mmg mudah je nak buat...nanti ada kelapangan sy nak try juga resepi ni....
terima kasih kerana share resepi ni :)