Friday, 25 March 2011

Air Asam Kerisek

Assalamualaikum semua
Setelah kembalinya anak bujang ke rumah dan meneliti akan kerosakan yang ada pada camera dan card reader dan juga memory card maka keputusannya memang menyedihkan..yang confirm ketiga2nya itu mungkin mengalami masalah..mungkin sewaktu ke tioman tempoh hari akak telah melakukan sedikit kesilapan.kamera pulak kamera lama yang agak sensitif..sedih bukan kepalang..kalau nak beli yang baru,sudah semestinya en suami suruh akak buat pilihan..

Hampir2 membuatkan mood akak untuk aktif di blog my kitchen terkubur tetapi memandangkan rasa kasih pada kalian teman main masak2 akak masukan jugak entri yang menggunakan kamera hp dgn menggunakan tangan yang tak berbedung.nampak gayanya untuk entri yang akan datang ini gambar2 nya mmg gambar ala2 aje...
resepi hari ini masih lagi akak menggunakan buku kak hanieliza.jangan sebab mood nak berblog ni menurun mood makan jugak menurun..eh!kalau menurun pun okay gak kan?..boleh lah kuruskan badan..kekeke..(gelak terpaksa)


air asam kerisek
by anymz my kitchen
source
kak hanieliza


air asam makan dgn ikan bakar


Bahan A

1 sudu makan asam jawa
2 biji cili merah
5 biji cili api
1/2 cawan air suam
1 biji tomato( di potong dadu)
1 inci belacan
1 sudu makan gula
1 sudu teh garam

bahan B

2 biji tomato
1 labu bawang besar (di mayang nipis)
3 biji cili hijau (di mayang nipis)
2 biji cili merah (di mayang nipis)
5 biji limau kasturi
1 sudu makan kerisek


cara

Gaulkan asam jawa dan air kemudian tapiskan
masukan semua bahan A ke dalam pengisar dan kisar kasar
Limau di belah dan di buangkan biji
Gaulkan bahan yang di kisar bersama bahan B
Hidangkan dengan ikan bakar


ini antara gambar2 akhir yang sempat akak simpan dlm laptop.
kerang rebus dgn sambal kicap.

7 comments:

kasihredha said...

tak pe kak...pics dari hp pun ok juga. Jgn le sampai terkubur mood berblog ye...
huhuhu sedih lah camgini.
Teruskan usaha...chayokkk.

air liur dah meleleh ngeliat air asam tu...gluuppp

K.Nor said...

tak per k.nim.. pakai kamera henpon pun.. kita org tetap dtg berkunjung.. insyaallah.. :)

izahdaut said...

betui kata kak nor... satang jenguk jugak kak nim. sedapnyaaa...kalau cicah ngan ikan bako fresh..tak noleh dah kiri kanan.anak nangis depan mata pun wat bodo jeee..hehehe

kak long said...

kocor air liur ese kak...huhuhu!!
kak,klu tak buh kerisik buleh gak kan?

LinRosly said...

Assalamualaikum Anim

Ikan Bakar Kalau Cicah Dg Air Asam Mmg Menyelerakan...Lagi Ditambah dg Kerisik Tentu Rasa Lemak, Masam Manis, Pedas...Terangkat! bila makan dg nasi panas.

Zaliedana said...

Kak nim,fuhh air asam nih kalo wat nasi daging,cicah ngan daging pong best nih,cicah ngan ikn bakaq lagi la best kan akak,sian akak,xpela akak,jnji gambaq2 blh nmpk sudah kan kak,jgn sedih2 lagi yer kak..

Mas said...

kak anim..best cicah ikan bakar ngan air asam..
terliur mas tengok...