Tuesday, 9 August 2011

Pau Gebu IzahDaut dan Story di Pasar

Assalamualaikum semua

Mula-mula akak hidangkan donut versi separa hangus ni dulu.Dah suruh guna api kecik tapi degil sapu suruh guna api besar..sambil goreng mulut pok pek pok pek....sedar2 gelap je donut ku ini.Tak kisah lah nak post jugak entri ni supaya lepas ni akan timbul rasa insaf dan buat kenang2an di kemudian hari..kenangan di bulan ramadhan.
Yang pasti buat semua,resepi donut Rima ni memang yang terbaik la setakat ini.memang lembut sangat2 dan gebu..Kelembutannya ala2 Big Apple..entah mungkin sebab akak uli guna BM kot..mmmmm....ada kemungkinan juga di situ..
Berbalik pada tajuk kisah di pasar.
Baru2 ini akak ke pasar.Memandangkan Ainul tidak berpuasa akak pun ajak lah si anak dara itu menemani maknya ini untuk menjadi tukang angkut barang.Anak dara pun takpe ,sambil itu dengan tujuan untuk mengenalkan dia dgn nama2 sayur dan ikan..(alasan).
Setelah selesai membeli akak pun mengarahkan Ainul mengangkat barang2 yang ringan ke kereta,manakala akak berhenti beli ayam.
Ainul menunggu dalam kereta.Nak dok dalam ekon dan nak dengar lagu katanya.Okay fine.
Maknya ini setelah selesai membeli terus berjalan menuju ke kereta dgn membawa barangan yang boleh tahan jugak berat.Sampai aje di kereta maknya ini terus mengetuk2 cermin kereta suruh Ainul buka pintu.
Issshhh nape Ainul tak bukak ni.Akak pun tinjau ke dalam...
Aduuuuuuuuuuuuuuuh...sudah salah kereta maaaaaaaa
Akak toleh ke belakang terus terpandang si Ainul ketawa berdekah2.Rupa2nya setiap langkah akak bila keluar dari pasar dan menuju ke kereta yg salah sudah di perhatikan dengan teliti oleh si anak dara bongsu akak tu.Akak pun apa lagi ambil barang2 dan melangkah ke belakang di mana kereta akak di letakkan dan masuk ke dalam sambil pok pek lagi dgn anak dara tu.
'Mak,Ainul rasa2 kan mak kena nyorok dalam toilet ni'....
Orang pandang tu mak.malunyaaaaaaaaaaaaaa
"Eleh mak tak malu puuuuuuuun"
Ya ka tak malu??
Jom tengok resepi dari rumah IzahDaut ni
Tak malu kan zaaaaaah..masak hangus ni pun tak malu gak kan??
siap postkan jugak entri ni...

Donut Rima
by
anymz mykitchen
sumber:Rima
copy from: IzahDaut

*Resepi telah disunting ke separuh adunan

DONUT
250g tepung roti
6g instant yeast
50g gula
2 biji kuning telur
100 ml air

50g magerine / butter
1 sudu kecil garam

cara:

Ayak tepung2 kedalam sebuah mangkuk dan campurkan yis,gaul rata dan masukkan gula,garam,kuning telur dan tambahkan air sambil dikacau rata.
Masukkan pula garam dan butter dan kacau sebati.
Kemudian uli doh hingga tidak melekat pada mangkuk.
Rehatkan doh 20-30 min hingga kembang.
Kempiskan doh,canai dan terap seperti donat biasa atau bulat2kan saja anggaran setiap satu 40 gm

*Untuk buat pau canaikan dan letakkan inti kegemaran.
Rehat doh semula 20 minit.
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.Angkat dan toskan.Biar sejuk.

* goreng gunakan api paling kecil.

25 comments:

Mas said...

muahahaha...kak anim..mas pernah kene kes yg sama...
nasib baik tak buka pintu...
abg sengih jerk nengok mas...
gara2 keretanya sama....
terus serbu...kikiikiki

pau tu..
nak buat gak nnti...

Nazrah said...

hangus pun hangus ler kak..janji sedap...

dulu kita pun pernah buka kete orang lain hehehehe..

Ummi said...

Ahaahhahaha...ololooooo...cian Anim..tu la kan, dah puasa ni kadang2 mata pun blur jek..fikiran melayang...hehehe...Xpalah, bukan kena saman apapun kan...kan...wat lawak tuk anak dara jek...kasi dia gelak..hehe..Uikss tergaring donut tu...ntah2 lg sedap x Anim :)

ijayuji said...

Salam kak animmm! wakakakakaka... nasib baik tuan keretanyer tak de dlm keta ! kalau ada mesti terkejut gila dia ingat makcik jual minyak traditional kang! ahahahaha.... adoyaiiiii sib baik kita tak pernah tersilap CUMA kita tak JUMPA keta yg kita parking silap lot ahahahah.... Tak kesahlah kak angus pun anguslah janji sume org kenyang, ye tak?? hihihi.. resepi donut kak rima ni kita belum try nanti nak cuba jugak :-) Selamat berpuasa ya kak! :-)

izahdaut said...

tu la... kalau saya sorok dalam toilet dah.. maluu maluu maluuu.. ishh ishh malunya.. hahahha.. saja ngejek kak nim, pandai plak anak dara pekena ke kak non ye...eh kak non lak..

pernah jugak saya terkena gitu, masa di penang, balik dari shoping mall, kunun2 nak bermasam muka ngan en suami, menonong la saya ke kereta, tunggu je la kat pintu kereta tu, pastu en suami laju je ke depan kereta yang parking depan pada kereta yg saya tunggu tu. aishh dalam hati nak cari gaduh ke laki aku ni, ni kan aku yang merajuk ni.. rupanyaa saya salah kereta da.. cehh en suami golakkan den je...

napa penyek je pau kak nim tu.. muahaha.. sajaaa ..lalala

TopsyTurvyMum said...

Hahahaha...
Kejadian ni memang biasa sangat dahhh...Selalu sangat kena:D
Paling best, buat muka tak bersalah je masukkan kunci tak boleh2 jugak bukak. Tetiba tuan kete yang betul kat belakangg senyum je tengok..wakakaka!

umi said...

salam kak anim. baru je lepas bergelak ketawa kat dapur TTM, masuk dapur kak anim sambung gelak lagi haha...
mmg biasa kejadian mcm tu, dah pernah jadi juga kat saya hehe.. tapi muka buat derk je, kalu buat muka bersalah lagi malu, betul tak?

Rima said...

Hehe memang gitu lah bila kita dah bawak barang berat berat.. kalau boleh time tu kita wish kereta kita kat depan mata

Donut ni memang shiok kan.. nampak itu nak buat.. nampak yg ini nak buat.. bulan puasa ni semua pun nak buat hehe

TopsyTurvyMum said...

kakk..
Lagi sekali singgah.
Ada orang mintak tanya mana akak beli laksa johor paste haji sernan tu??

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
ehehehehhee... memang masa tu diana x dapat nak gambarkan akak anim camner kan.. aduhhh.... sebenarnya diana pun perna alamainya akak..masa bujang lg ler masa tu.. kalau d ingat mmg tegelak sndiri d buatnya.. hehehhehe

pau tu wpun hangus.. tp nmpk sedap akak... x per nnt boleh buat lg kan akak... ;)

K.Nor said...

hehehe.. nor pun pernah kena accident silap masuk keter.. waktu tu malam, baru abis buat majlis solat hajat kat opis baru cik abg, dah namanya malam kan, keter pulak dua2 hitam model sama, menonong jer gi bukak pintu keter kawan suami nor, sib baik tak sempat masuk dan duduk lagi... tp org tu pun nor kenal baik gak.. tak la malu sgt.. heheheh

Sofea said...

hehehe lawak betoi la k.anim niii...kita tak pernah jadi lg kes2 mcm ni..sbb kita driver..;p

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

alahai kak anymz tersalah kete,
sy masa mula2 baca akak ketuk kete tu dah agak ni mesti salah kete ni.ialah bila dah bawa byk brg dgn keadaan yg panas+posa mulalah kelam kabut kan.tp sy pun nak gelak gak.takpe2 mak memang tak malu dgn anak,kena cover2 tu.
psst..sy pun pernah tersalah tempat duduk dlm bas lg siap bergaduh dgn penumpang yg duduk tu sekali bila driver dtg rupanya bas sy kat depan dan tu masa nak turun kepal lak blh terhantuk kat tv depan bas tp buat cool aje tp memang dr Trg ke KL langsung tak berani turun bas.maluuuuu

Anawahid said...

hahaha... kalo den dh sorok lam piyuk... ekekeke... hahaha... x pe kak, cobaan bln posa... hehehe

Rabiatun Adawyah said...

hihihi...cubaan tu kak..hihihi..

pau ni dah masuk list jugak..tapi tak buat2 lagi ni..hihihi

anymz said...

to mas
itulah pasal mas,keretanya sama..kaler pun sama.plat je lain2.
dahlah tu parking tepi loji najis lak tuh..haru sungguh2..:D


to nazrah
wallah..memang perfect donut rima ni..rasanya lepas ni guna resepi yang ini aje..harus di buat lagi nih.tak puas hati tgk cat donut tu..:P


to ummi
ya la ummi sedeqah gelak utk anak dara.bila balik dia story mory pulak kat bapaknya dan dah jadi bahan ketawa bila waktu berbuka.
eh!lagi garing lagi sedap ni ummi.kan ke hitam itu menawan?..:D


to ijayuji
hahahaha..itulah yang akak fikirkan..akak terfikir jugak kalaulah tuan punya kereta ada di dalam....malu beso wei..
kalau bab terlupa tmpt parking tu mmg dah selalu sgt dah ika..hehe:)

anymz said...

to izahdaut
hahaha..ko lagi malu jah..malu depan somi lagi teruk tau..konon nak majuk..mmmm..boleh ku bayangkan di sini en daut ketawakan ko jah.hahaha
akak pun nak gelak sama nih..hahahaha

mmg budak2 kecik suka panggil ainul cik non.kalo kak izah panggil mau di cakarnya ko nanti jah..baik ko diam..:))))
eh!suka hati akak lah nak bagi penyek donut tu (kes nak sedapkan ati).lagi penyek lagi sedap..senang nak makan.tak payah nganga mulut tu beso2.kalau gebu sgt leceh..:DDDD


to ttm
hahaha..seb baik masa akak kena tu,tuan punya belum dtg lagi..kalau takde barang yg di jinjit sah2 dia ingat akak nak mencuri ke hapa ke.seb baik jugak tak pasang alarm kan?..:)


to umi
tu lah.akak pun suka masuk dapur ttm tu.manjang senak perut je bila baca entri dia kan?
tu lah pasal umi.mmg kena buat muka selamba derk je..kalau tidak mmg kena ikut ckp ainul sorok muka dlm toilet..hehe


to rima
mmm..mabeles betul resepi rima ni..
lain kali kalau buat donut nak gunakan resepi yang ini aje..thnx ya, rima sudi share dan selamat dtg ke my kitchen..:D

anymz said...

to ttm
akak dah jawap kat dapur ttm ya..selamat berbuka nanti ya..hehe


to diana
memang kita semua ada kenangan tersendiri kan diana?itu di namakan pengalaman.jgn gopoh2.tiap kali nak masuk keta kena check plat keta dulu..hehe
mmg akak akan buat lagi pau tu diana :)

anymz said...

to k.nor
nor,cuba nor bayangkan masa nor masuk tu kan,kebetulan kwn en somi tu duduk di sit sebelah.cuba bayangkan juga yang pemilik keta tu nor tak kenal langsung..hahaha :D


to sofea
sebab akak driver masa tu lah jadi macam ni.kalau jadi penumpang senang citer.akak tunggu je cik abg dlm keta tu kan?..hehe


to dapur kecilku
hahahaha yang ini lagi lawak.siap marah2 tu..kalau part yang ini en somi akak pernah kena.masa tu kami dlm perjalanan ke taiping menaiki keretapi..tak boleh tahan gelak dah ni..:D


to anawahid
mano nak cari piyuk ana...nyuruk bawah stering lah nampak eaaa.:D


to tun
buat cepat ya tun..sedap nih.gebu gebas..:P

gerhana luka said...

kelakar la akak ni, saya pun pernah gak silap keta camtu dah warna sama kan mata dah tak tengok2 lagi. pau gebu goreng hitam cam tu okey gak janji sedap.

AZLITA AZIZ said...

hahah.. lawak lah kak.. macam mana boleh salah keta ni... aduyaiii...

kalau ita mau tak moh gi pasar tu lagi.. hihi

kak donut ni mmg sedap kan? fav ita jugak ni.. lembut dan gebu sangat!!

kasihredha said...

hihihihi
senyum sorang2 baca cerita akak..

inaku79 said...

salam kak, lama x singgah sini :)
akak sihat?

hehe...gelap skit donut tu x pe kak masih boleh dimakan. jgn rentung sudah la, hihihi.

Uncle Lee said...

Hi Anymz, I like this. Sure goes well with iced coffee. Empat pieces will be fine with me.
Ada lagi?
So....whats the menu going to be like for hari rata? Ketupat, rendang, ayam percik, nasi dagang, dodol?
You ada open house?
I datang bring my maid Katrina too. Ha ha ha.
Have a nice day, Anymz.....
Lee.

Uncle Lee said...

Hi Anymz, you mind saya copy your beautiful talam sagu gambar? I have not eaten this, da lupa pun bila, but I think at my ahemmm, Malay SYT punya rumah, ha ha long, long ago.
Okay, outang you teh tarek lambong tinggi, ya.
By the way, berapa teh tarek I outang you now? ARHAAAA HA HA.
Lee.