Wednesday, 3 August 2011

Telur Kukus Sri Rampai

Assalamualaikum semua

Ini salah satu menu berbuka petang tadi..tergoda tengok telur sri rampai ni kat rumah Nor tu hari baru kini berkesempatan nak mencuba.sebelum2 ni ada jumpa di majalah tapi tak pernah nak ambik tau.Bila Nor post kan menu ni di dapur dia terkejut akak..senang rupa2nya.kenapa sebelum ni,akak rasa payah amat2 nak buat telur sri rampai ni ah??
Nor,maaf ya.akak kopipes semua sekali..dengan tulisan2 nor sekali akak copy.dah mengantuk ni.Esok2 baru akak BW ke rumah teman2 ya..
TerimaKasih ya Nor dan tidak lupa jugak buat chef Asma.

TELUR KUKUS SRI RAMPAI
by
anymz mykitchen

Bahan:
6 biji telur 3 biji
2 biji bawang merah ~ dipotong dadu 1 bj bawang besar didadukan
2 biji cili merah ~ dipotong dadu 1 biji hiris
2 biji tomato ~ dipotong dadu 1biji
1 tangkai daun bawang ~ dihiris daun bawang + daun sup
1 sudu teh garam secukup rasa
1 sudu gula 1/2 sudu kecil
5 sudu makan minyak masak 2 sudu besar
1/2 cawan daging ayam yg dicincang-akak tak letak




Cara:
Masukkan semua bahan ke dalam telur yang telah dipukul dan gaulkan semua bahan hingga sebati.
Kemudian masukkan ke dalam acuan yg disukai yg telah disapukan minyak (k.nor sapu butter) dan kukus dlm pengukus yg dah dipanaskan selama 5 - 7 minit. k.nor lebihkan masa mengukus kepada 10 min sbb ada tambahan isi ayam dlm tu
3. Apabila masak, boleh dihidangkan semasa panas bersama nasi.

10 comments:

K.Nor said...

salam k.nim.. dah dibuai mimpi ke? salah tu k.nim bukan chef asma, chef arm :)

Anawahid said...

kak nim, den lom terbongkang tgh mamai yo, amboi... berseri rampai tolo tu yo... sodap nampak... heeee

den nk iklan ja, den ingat den nk salin resipi rondang pucuk ubi tu haa... tgk komen balas akak tang ikan bilis n pcuk ubi jadik garing tu den KIV dlu lah yo..... hahaha... cam payah yo..... ekekeke... soram den kak kalo x jadik, bulan2 poso ni buekkk... ado x jadik kang kurang pahlo poso den.. haha

Anawahid said...

kak nim, den lom terbongkang tgh mamai yo, amboi... berseri rampai tolo tu yo... sodap nampak... heeee

den nk iklan ja, den ingat den nk salin resipi rondang pucuk ubi tu haa... tgk komen balas akak tang ikan bilis n pcuk ubi jadik garing tu den KIV dlu lah yo..... hahaha... cam payah yo..... ekekeke... soram den kak kalo x jadik, bulan2 poso ni buekkk... ado x jadik kang kurang pahlo poso den.. haha

Yatie said...

Assalamualaikum K.Nim,
akak dah buat ya telur kukus sri rampai ni..sedap ya kak..nak wat gaklah....berseri2 telur tu jadinya..

Naz said...

Assallamualaikum kak Anim..
Rajin jugak akak mengupdate blog ye di bulan Ramadhan ni.. Naz ni cam kemalasan nak update.. Bukan tak masak tp bila dah malam tu cam dah keletihan jer.. Rasa nak guling2 jer.hehehehe.. Siang hari pulak jadi jurulatih kelas berjalan.. Muridnya sorang jer dak Hani..hehehe.. Sibuk nak berjalan skrg tp yg tak larat tu suka pegang tgn Naz bila nk berjalan.. Bukan tak boleh jalan sendiri. Jadi abislah ditawaf satu rumah ni.. Naz pun kenalah ikut dia sbb jadi cikgunya..hehehe.

Akak pun dah buat telur kukus rampai ni eh.. Best nampak..

Deliah's Deli said...

klu mkn gitu je sedap tak kak..rasa mcmnana eh? :)

kaklong said...

wah..! ari ni style cino masak la kak,best!

Hanim said...

kalau saya buat ni alamatnya xde sape nak makan. org rumah saya ni xpandai nak mkn camni mmmm tu yg mls nak cube tu hehehe kalau tak leh gak cubenya.

Lovely Kitchen said...

salam ramadhan kak anymz...menarik ni!klu tambah daun sup mesti lg wangi bau telur tu kan kak...

anymz said...

to nor
ya lah nor.tak perasan.nanti akak edit balik.maceh ya nor..:)


to anawahid
macen singgah sini ana.
laaaaaaa apo lak takot tak jadi..boleh tu.pastikan ko lobihkan yo santan tu..kito yg buek dio..apo nak takut?bukan kono saman pun..kihkih


to yatie
nak sedap kena makan cenggitu je dgn sos..yatie cuba lah nanti tau sendiri rasa dia macam mana.hehe


to naz
kebanyakan post akak ni semua akak buat auto publish naz..tak sempat nak update setiap waktu sbb byk sgt hal pulak ramadhan thn ni.sibuk sikit.
Terawih akak buat kat rumah je.ainul cuti posa takde org nak temankan dia di rumah..skang ni kat sini kes pecah rumah waktu tuan rumah gi terawih.Jadi akak beralah lah.biarlah org lelaki gi jemaah.akak buat sorang2 kat ruang tamu.best jugak rasanya.


to deliah's deli
makan camtu je lagi sedap del.ala2 rasa puding kot.tak hanyir pun.:)


to kaklong
sesekali kaklong.ubah2 la selero kan?hehe


to hanim
mulanya ingatkan macam tu juga hanim.satu adunan ni dapat 6 bekas mcm yg dlm gambar.habis gak lah di makan oleh anak2 dan en somi.:)


to LoveLy kitchen
salam ramadhan
akak rasa cukup tu daun sup dgn adunan ni..cuma kalau suka boleh tambah sedikit daun ketumbar dan lada hitam..:)