Friday, 25 November 2011

Egg Free Chocolate Cupcakes

Assalamualaikum semua

Walau agak terlewat tapi akak tetap berada di sini.Agak sibuk sedikit sebenarnya.Baru saja balik dari KL.pergi ronda2 di KL dengan adik akak.Berdua saja..Hajat di hati nak pergi Pantry Magic di Bangsar tapi terlupa nak tengok alamat.Puas cari tapi tak jumpa.Bila dah sampai rumah ni semak balik alamat rupa2nya kitorang dah lalu di situ tadi..Adeh macam mana lah boleh tak perasan.Frust betul rasanya.Tapi adik akak dah janji nak ke Bangsar minggu depan.Demi nak puaskan hati akak terus kitaorang ke Daiso di Puchong aje..Kira orait jugak lah di situ.Dapatlah beli apa2 yang patut.

Egg Free Chocolate Cakes ni akak buat semalam sebagai buah tangan untuk anak2 buah akak.Seronok rasanya bila tengok lepas sorang demi sorang menghabiskan cupcake yang amat2 sedap ni.Akak suka begitu juga dengan budak2 tu tadi.InsyaAllah akan buat lagi..
Akak ambik resepi dari SGN67.Nor pulak ambik dari ayu,spore.Terimakaseh buat kedua2 mokcik atas perkongsian resepi yang sedap sangat pada tekak akak..
Akak tepekkan juga resepi untuk frosting sebagai rujukan akak di masa akan datang.Terimakaseh semua..






EGG FREE CHOCOLATE CUPCAKES
by
anymz mykitchen
source : AYU S'pore
Sources:-From Art of Dessert
sumber:SGN67
Makes about 2 dozen cupcakes
Allergy note: contains wheat and dairy ingredients
(Ayu made 1/2 amount of below & adjusted to taste)





3 cups all-purpose flour -(Ayu used 11/2 cup)
2 1/2 cups sugar-(11/4 but Ayu used only 1 cup)
1 cup cocoa powder-(Ayu used 1/2 cup)
2 tsp. baking soda-(Ayu used 1 tsp)
1 tsp. salt-(Ayu used 1/2 tsp)
2 cups whole milk-(Ayu used 1 cup UHT milk)
1 cup butter, melted-(Ayu used 1/2 cup- 115g)
4 tsp. honey-(Ayu used 2 tsp)
2 tsp. vanilla extract-(Ayu used 1 tsp)
1/2 cup semi-sweet chocolate chips -(Ayu used 1/4 cup)

Preheat oven to 325 F degrees. Line two muffin pans with baking cups. Sift together flour, sugar, cocoa powder, baking soda and salt. In a separate mixing bowl, combine milk, butter, honey and vanilla extract. Slowly add the dry ingredients into the milk/butter mixture. Mix until combined. Fold in the semi-sweet chocolate chips. Pour in the batter into the lined muffin pan to 2/3 full. Bake for 25 to 30 or until a toothpick inserted in the center of the cupcake comes out clean. Let cool completely before decorating.



CHOCOLATE BUTTERCREAM FROSTING
makes about 2 1/2 cups frosting 
Allergy note: contains dairy ingredients
(Ayu didnt manage to do this)

4 cups powdered sugar, sifted
1 cup cocoa powder
1/2 cup butter, softened to room temperature
1/3-1/2 cup whole milk*
1 tsp. vanilla extract

*start out with 1/3 cup of milk and add more milk to your desired consistency

In a large mixing bowl, sift together powdered sugar and cocoa powder. Add the butter, milk and vanilla extract. Using an electric mixer, slowly mix together at a low speed. Once all the ingredients are combined, increase the speed and beat till fluffy.

Ini buat anak2 buah akak aiman,najaa,khadijah,fatimah,ali imran dan zainab.
letak coklat di atas sebagai tarikan buat diorang


10 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...

dia dh mai daa... Hawa baru jer salin reispi cepat betul kak anim hehehe bak sini seketul kak :)

LinRosly said...

Assalamualaikum Anim...

Wah Sedapnya Nampak Cupcakes Tu...Rajin Betul Anim Mencuba Resepi Baru...

Amie said...

salam Kak Anim,
baca senarai bahan yang digunakan tu... memang dah tahu hasilnya pasti sedap!
kalau begin nak jadi anak buah Kak Animlah... bolehlah dapat seketul juga...

Chah said...

Cekelat kek sedap 4 eva kan kak....dap!

tun_telani said...

wahhh.. banyak ke barang beli kat daiso tuuuuu????
ps: tun pun nak yg ada cekelat kat atas! ^^

HomeKreation said...

KakAnim cayang.... Along punya ada tak.... ni takda telur meh sini 10 ketoi...hehe

Yatie said...

comenya cupcake akak ni...meh seketoi wat rase2 je kak...leh kan..

rahel said...

selamat mlm kak anym...
best jugak skali skala buat kek tanpa telur...kira jimat n kurang kolesterol..nak tengok dulu kat dapur..mana la tau ada bhn2nya..bole gak Rahel buat utk sarapan.

Nieza said...

cepatnya dah sampai dapur akak dah..sedapnya terasa mcm nak buat jugala..:)

ibundo said...

nim, nak sekotul...