Sunday, 20 November 2011

Roti Burger

Assalamualaikum

Seperti yang akak janjikan..Hari tu masa buat prosperity burger akak janji nak post roti burger kan?

Kali ni resepi akak ambil dari dapur alfahanum..Memang sedap roti burger hanum ni.
Buat masa ni bila akak buat roti burger,akan stick dgn resepi ni dulu.Simple dan sangat lembut.Cuba lah....






Roti Burger
by
anymz mykitchen

Bahan
(A)
400g tepung roti (kakak gune tepung gandum biase)
20g gula (2tbsp)
6g garam (1tsp)
1 tbsp tepung susu
2 tsp yis segera

(B) 250ml air

(C) 30g lelemak sayuran (shortening)

Cara

1.Adun (A) sehingga sebati.
Campur (B) dan uli sehingga menjadi doh.
2. Tambah (C) dan uli doh sehingga lembut.
3. Biar ia naik selama 45 minit atau berganda saiznya.
4. Bahagikan doh menjadi 80g sebahagian. Bentukkan menjadi bebola dan letak di atas dulang pembakar yg telah di gris.
5. Biar ia menaik selama 15 minit. Kemudian ratakan sedikit dan biarkan ia menaik selama 30 minit.
6. Sapu dgn air dan tabur sedikit bijan ke permukaan.
7. Bakar pada suhu 190'C selama 12-15 minit.
8. Siap untuk di buat burger.


*CARA AKAK-AKAK ROLL DOH DENGAN KETINGGIAN 5CM DAN KEMUDIAN AKAK TEKAN DENGAN COOKIE CUTTER BERBENTUK BULAT.SPRAY AIR KE ATASNYA DAN TABUR BIJAN.


* Kakak tak ikut cara 1-3 sebab kakak gune bread maker, serupe je hasilnye.-INI CARA HANUM.AKAK JUGA GUNA CARA INI.

10 comments:

Amie said...

Selamat pagi Kak Anim,
roti burger tu....lebih sedap & dijamin halal!

rahel said...

s'mat pagi Kak Anym..
wah bestnya ada burger...boleh cuba ni...nanti Rahel nak ambik resepi roti burger tu...boleh ek?

ady said...

as-salam kak Anim

wah cantik je roti burger kak Anim ni..npk sedap dan gebu...

nOOrsha said...

salam kak nim..cantik roti beger..macam kedai mari...comeyy!

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Nim..
Amboiiii, nak niago bogor pulak ko dopan ghumah..hehehehe..
Siyes ni kak, boleh dah bukak satu stall bogor kat simpang nk masuk umah akak tu.. Naz lalu nanti, Naz boli yo...

anymz said...

to amie
ya amie alhamdulillah bila sudah ada resepi roti burger ni..mmg soft sgt2.


to rahel
ambiklah rahel..jgn lupa mencuba ya.terimakaseh byk pd yang empunya resepi


to ady
mmg sedap dan mmg gebu tu ady.:)


to noorsha
bukan itu saja sha.mmg puas hati dgn rasanya sekali.


to naz
kok akak meniago kesian kek penjual2 burger yg ado ni naz..hahaha

Yatie said...

Assalamualaikum K.Nim,
gebulah roti burger akak ni, suka tngk..mesti anak2 tak sabar nak rasa roti burger buatan maknya kan...arini yatie buat keria ikut resepi akak tu, sedap sngt..tq...

Kazman & Sue said...

burger????....makan cara macam mana pun memang selera... makan burger kat stadium pun sampai licin... kegemaran ramai....heee3x

Yana Shaiful said...

Salam Kak Anim..cantik betul roti bege akak..nmpk gebu..mcm yg beli jee..nnt nk try jgk lah.. :=)

maz said...

Salam singah dri bahrain kakkk...waaaaaaaaaaa...manyaknya kak mrotiiiii....geram ngokkkk...bm kita dah brthun xguna...asik mkn rti bli jee..huhuuu...