Thursday, 24 November 2011

Pot Chicken Rice

Assalamualaikum semua

Apa khabar semua ya.Seronok tengok mek Ampang tu sudah kembali bersiaran.SIGN67 pun dah mula aktif semula..Jangan malas2 sgt nor..org lain yang bertunang orang lain yang cuti panjang..kekeke
Tengahari ni cuma akak saja di rumah.Malas nak memasak lauk pauk terus akak teringat dengan pot chicken rice yang simple yang mana resepinya akak ambil dari rumah tun.dan tun pulak ambil dari rumah mamahawa.

Terima kaseh pada keduanya atas idea dan resepi yang memang sedap ni.Agaknya kalau masak dlm claypot lagi marvelous kan?




Pot Chicken Rice
by
anymz mykitchen
Sumber:Tun_telani
Resepi: trymasak
Sumber: mamahawa



Bahan2
       
200 g Beras - tun guna 1 1/2 cawan
250 ml Air- x sukat, masak mcm masak nasi biasa
200 g Isi Ayam - dipotong kasar
4 bj Cendawan Kering - direbus & dihiris nipis - akak guna cendawan butang
1 tangkai Daun Bawang - dicincang kasar
½ Cili Merah - dihiris nipis
10 hiris Halia
2 ulas Bawang Putih - dicincang
2 sb Gula  - tun xletak
2 sb Sos Tiram
1 sb Kicap Pekat
1 sb Kicap Cair
1 sb Minyak Bijan
1 sb Jus Halia - tun sagat halia-akak juga
1 sb Serbuk Lada Hitam
sedikir Garam

Cara Memasak
 

Perap ayam bersama lada hitam, garam, kicap pekat, kicap cair, sos tiram, minyak bijan, jus halia dan gula. Ketepikan.
Masak nasi bersama air secukupnya.
Tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan hirisan cili, cendawan dan ayam. Kacau sebati hingga ayam empuk.
Apabila nasi masak, masukkan ayam diatasnya. Biar hingga aroma ayam sebati bersama nasi dan kuahnya kering.
Taburkan daun bawang sebelum dihidang

17 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

nasik gini sempoi khen
senang buat makan pow laju jer

Yatie said...

uwaaaaa akak, kelas gitewww masak nasi glemer arini..menyelerakan sungguhlah....

Lieya said...

Terliurrrrrr....

Amie said...

pandai kak Anim pilih menu yang sedap walaupun ringkas...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Terliur lah kita kat sini tgk pot chicken rice kak anim..terima kak sbb sudi mencuba..

Nieza said...

menarik ni kak anim...simplex2 pun sodap:)

Ezadlieza said...

pot chicken rice satuuuuuu.....ler mana nih dah 2 jam lieza tunggu nih...hehehe... wah dah sampai sini la menu nih..slalu juga ni mkn kat food court jj..bole cuba buat sendiri nih..

Zaliedana said...

Kak Nim,SIGN67 KE bkn SGN67..Adeii konpius jab..Simple n nmpak sedap..

tun_telani said...

kak nim cayang ^^ kalau hasben tun, nasi ni wajib letak shiitake mushroom. mmg feveret dia la. tp kalau tun mkn sorang, tun pun lg suka button mushroom =)

Puan Ros said...

Salam Nim kita pun suka masak nasi sebegini dgn rice cooker.Ni kegemaran kat sini sebab lebih kurang Chinese style claypot rice

izahdaut said...

kak nimmmmm... ngeh ngeh ngeh... duk sorang pun masak ada kelasss gitu. kalau saya duk sorang, paling kelas pun ikan bilis garing2 ngan sambal temfoyak je. kikiki.. kak NORRR marah skit kak nim tuuuu..

insyaAllah kembali dgn ceria. insyaAllah

~Norul Mas Hana ~ said...

salam kak anim,
sedap nampak nasi ni...boleh try.. =)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.anim..terima kasih brkunjung yer.akak apa kabar?...simple tapi sedap nasi nih!

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak anim...
nasi tu nampak sedap n menyelerakan ler akak... diana x perna lg cuba resipi nie.. nak cuba gak nnt..

Ida,Japan said...

slm kak nim....hari tu nmpk kt dapur tun, cam terbekenan nk buat, tapi lum buat, nasi ni lebih kurang mcm clay pot rice kan kak rasa dia, cuma tak guna periuk tanah yer....sedapnyer
kak nim..mekasih yer for the wishes dan memberi kata2 semangat tempohari...

Kazman & Sue said...

tumpang serapan di sini.......heeee3x

Rabiatun Adawyah said...

Assalamualaikum kak..mesti sedap nasi ni..mesti try 1 day...