Wednesday, 10 November 2010

Birthday abg ngah dan crispy potato wedges

t-shirt ni saya print sendiri tau

Salam malam semua..sebelum masuk tido akak keluarkan lah cerita tentang anak yang di atas ni..sepatutnya story dia ni akak masukan kat blog lagi satu tapi memandangkan ada cerita masak2 bersamanya kita ikut ajelah kisahnya ya..
almaklum ,hari ni birthday dia.anak kedua akak.dia tak mau satu apa pun.kek tak mau.apa pun tak mau..dah 23 lah mak..tak payah lah beli apa2 katanya..tapi dah terbiasa.tak sedap pulak kalau tak buat sesuatu .akak selongkar esbok ada ayam satu ekor.lalu akak decide goreng kepci ajelah..teringat pulak resepi wedges dari rumah chik mimi..tarrraaaaaa..ini lah hasilnya..semua handmade tau..termasuk coleslaw tu...


mekaseh chik mimi.akak CnP aje ni.resepi chik mimi ambik dari rumah noorsha

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 2 biji kentang saiz XL - potong berbaji
  • 2 sudu teh serbuk lada hitam berperisa AJISHIO
  • 1 sudu teh serbuk cili
  • 1 biji putih telur - dikocok
  • Tepung gandum secukupnya untuk salut~chik mi guna tepung goreng ayam
  • Garam

Cara-cara

  1. kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran dikulit. setelah bersih, potong berbaji. kulit kentang tak perlu dibuang.
  2. Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk. Setelah empuk, angkat kentang dan toskan.Tunggu hingga agak suam² sedikit.
  3. Selepas itu, satukan serbuk lada hitam dan serbuk cili di dalam plastik. Masukkan kentang tadi dan goncang² sehingga kedua² serbuk tadi bersalut dengan kentang.
  4. Kocok telur putih, tak perlu sampai kembang. Masukkan kentang satu demi satu ke dalam telur kemudian salutkan pula dengan tepung sepenuhnya.
  5. goreng dengan api perlahan hingga keemasan.
  6. Hidangkan panas² bersama sos thousand island & mayonis.


resepi coleslaw next time lah akak bagi ya..itu pun kalau ada permintaan.

12 comments:

kak Erna said...

selamat hari lahir bang ngah..anak omak ni..rupo anim boto..

kak long said...

hepi besday angah...!


wah kalau cam ni tak yah poie kepci pon tak po....!

Lady of Leisure said...

wah bestnya macam ala kfc gitu, tak yah susah2 keluar kat rumah pun boleh makan.. untungnya.. :)

kasihredha said...

Hepi behdey angah...
dah besar anak bujang anymz..

ruggedmom said...

happy birthday tan sri azhar...

Jun said...

epi besday to abg ngah...eh, dh besar anak anim yek..boleh berbesan ni..oppps! anak kita x cukup umo lagik, hahhaha.....

Chik Mimi said...

hepi besday to abg ngah,wah best tu wedges akak penuh ngan sos gitu

anymz said...

to kak Erna
yo la kak.ada gak yg ckp mcm tu.tapi ramai yg kato muka azfar sebiji macam sey.hehe
bgh ni rupa ayah.


to kak long
maceh kak long..
sesekali boleh lah kak long.maleh pulak akak nak menyalut ayam tu.nak siap coleslaw bagai..hehe


to Lady
sesekali lady.akak pun bukannya rajin sangat pun.hehe


to kasihredha
haah kak..dah besar2.yg sulong pun dah nak 26 thn.dah tua dah kita ni.tak sedar diri je lagi..kihkih

anymz said...

to ruggedmom
maceh maria


to Jun
maceh aunty Jun
hahaha...anak kita pun tengah mencari calon tu..tak cukup umur lagi??
waduuuuh..mama nya ni...mesti marah anak dara tu nanti.hehe


to chik mimi
maceh chik mimi.sedap wedges ni.mak dapat dari sape pulak resepinya ni?? kata bgh..
dari chik mimi sayang lah kan..kan..
sedap mimi..menjadi..cuma anak2 kata akak potong tebal sangat.lenkali potong kecik sikit.

Yatie said...

Salam K.Anim,
Happy Birthday To abng ngah...moga menjadi ank yg soleh dan berjaya di dunia dan di akhirat.....tentu anak akak berbangga dngn mama nya sbb menyediakan hidangan yg sungguh istimewa...sedap tu set KFC buatan air tangan bondanya sendiri..

Eliza said...

Salam kak. dah bujang trang tang tang dah anak2 akak rupanya. Ibunya npk awet muda lagik yor..

Hepi belated besday to Angah. May all your wishes come true...

anymz said...

to Yatie
amiiin..mekaseh chik yatie..moga doa di makbulkan Allah swt


to Eliza
ibunya bukan awet muda liza tapi perasan muda..umur hanya nombor.laju je dia nak gerak ke no 50 tu..huuiiihh..tak sanggup tul tgk no tu seb baik ada 4 thn lagi..muhaahaaha