Monday, 8 November 2010

Sheperd Pie (resepi atas permintaan)

Minta maaf pada silent2 reader sekelian,hari tu akak post sheperd pie without recipe ..sebenarnya akak mintak korang gi view blog ummi kuantan dan Rima singapore..tapi tak pelah hari ini atas permintaan, akak keluarkan resepinya yang akak cedok dari kedua2 rumah rima dan ummi..
hari tu akak ada banyak gambar2 sheperd pie ni tapi anak2 dah delete dari simpanan sebab dah banyak sgt gambar dlm file masakan akak.


bahan2

500gm daging kisar
1 ulas bawang putih-di cincang
1 labu bawang besar-di potong dadu
1 1/2 cawan mix vege
8 biji cendawan dalam tin-di belah 4
3 biji buah tomato masak
2 batang daun celery-di racik halus
1 1/2 sb lada hitam-di tumbuk
1 kiub stok daging
sedikit garam-jika perlu.akak letak sikiit sangat sebab cheese dan kiub dah masin
1 bungkus mozarella cheese
1 tin campbell mushroom sup

cara

panaskan minyak tapi akak guna 2 sb besar mentega
tumis bawang besar dan bawang putih
masukan daging kisar dan cendawan.kacau rata hingga daging masak
masukan tomato dan semua bahan lain kecuali cheese
dan gaul rata hingga masak


bahan2 kentang atau mash potato

1 kg kentang-akak buang kulit,cuci bersih kemudian kukus hingga kentang lembut
1/2 cawan susu segar
2 sb mentega garam
serbuk lada sulah
kentang dilecek dan di gaul bersama susu dan lada sulah
ketepikan

cara nak buat Pie

sedia kan bekas kaca atau acuan pie
ambil mash potato dan ratakan dalam acuan
masukan inti daging
tutup dgn mash potato semula dan
akhir sekali taburkan mozarella cheese di atas permukaan
bakar di dalam oven yang sudah di panaskan 200 c selama 30 minit

10 comments:

Yatie said...

Salam K.Anim,
Sedapnya western food lagi akak ni..lama tak buat..teringin pulak tngk akak punya ni...rasa sikit kak..hi3...

Chik Mimi said...

wow kak best ni stock kentang banyakkkk buleh ler buat nnti

Hann said...

Salam kak anim..

wah.. menariknye.. sure sedap nih!

K.Nor said...

anim... sedapnyer.. ada lg? :)

Eliza said...

salam kakAnim. wah nampak mantop ni kak. Pos kat saya sikit buleh?? oh..dah abis yer..takpe, lenkali bolehkan.ahakss..

Nur Ede said...

Salam Anim...

Sedap tu...shepert pie.. anak2 akak mesti suke..uissk nak kena wat ler nampaknyer...

Lady of Leisure said...

huwa lajunya resepi akak berjalan lady tak sempat nak baca huwaaa.. baru ni balik kampung.. balik2 tgk memacam ada sup ayam kampung paling terliur hehe baru ni balik kampung cari ayam kampung tapi takde huhu

anymz said...

to yatie
salam kembali yatie,ramai sgt yang mintak resepi hari ni akak postkan la resepinya..patut la.. akak klik2 rumah ummi tak dapat.mmg patut diorang marah sakan kat akak sbb tak bg resepi.kihkih


to chik mimi
buat mimi jgn tak buat.mudah sgt nak buat.hantam saja lah.hehe


tu Hann
memang sedap.lusa akak nak buat lagi.takleh selalu rasa badan macam kembang semangkuk.


to k.nor
da lama habis lah knor.dah jadi baja pun..ni masuk balik dlm n3 sebab ada yang mintak resepi


to Eliza
hah..tau takpe..masa buat ni,keluar aje dari oven,jam2 tu jugak habis..

anymz said...

to kak Ede
buat kak jgn tak buat.tak susah mana pun.kalau tak mau guna sup cendawan tu pun takpe.boleh tgk resepi rumah ummi kuantan tapi anak2 suka yg agak2 berkuah tu yang saya campur adukkan resepinya dr rumah ummi dan Rima


to Lady
waaah..balik kg ek?apa tak singgah rumah?cari ayam kg ya?skang ni ,ayam kg takde kat kg lagi dah.semua dah berhijrah ke bandar.hehe..kalau ada berani tangkap meh le ke rumah akak..hehe
rumah akak dekat sgt dgn rumah parents Ain Rendacraft tu..

nuzamd said...

nice recipe la puan...harus dicuba..sesuai kan utk org tua juga...for juadah during buka posa ni pun syok...(baru jumpa recipe ni sbb teringin pula nk mkn pie2) ^^