Thursday, 25 November 2010

Condensed Milk Pound Cake

Salam semua,mula2 akak ke rumah RIMA...dah terpesona..Rima buat letak dalam bekas comel2,..akak kata hold dulu,nanti nak buatlah..tapi tiba2 dgn sekelip mata kek ni dah sampai kat rumah YATMARIA...langsung tak boleh tahan terus akak mengadun tengahari tadi..memang sedap lah..
maceh Rima .maceh Yatt
resepi akak ambik dari rumah Yat..


Ingredients
240g good quality butter
90g sugar
1/2 tsp salt
1 cup (304g) condensed milk
3 tsp vanilla paste
240g cake flour
1 1/2 tsp baking powder - I used double acting(akak pun guna yg sama)
4 large eggs



Method
- Sift cake flour and baking powder together. Set aside.
- Cream butter and sugar together till light and fluffy.
- Add in salt and vanilla paste and cream well.
- Pour in condensed milk and cream till well combined.
- Using the mixer on low speed, add in flour in 3 additions. Mix till batter is smooth.
- Add in eggs one at a time. Make sure it's well mixed and smooth.
- Bake at 175 degrees for 1 hour - I baked mine at 170C for 45 mins

9 comments:

zarin said...

adusss kak! tak buleh tahan ni...dah ramai dah cuba kek ni...sedap ek! nanti nak cuba lah, sy nk bg mak mentua ehehe betul sedap kan kak!

♥LOVE2COOK♥ said...

Alamakkkk dah sampai sini ye kek tu!!! Mintak few slices for our tea time kak...hehe ;)

Love pun teringin nak buat, biar R datang dulu..:D

hana said...

akakkkkk.... jom kite tuko kek nak tak???! kita bg satu, akak bg dua kat kite! sifir nih btol kan kan kan??! kekekeke

mokwonik said...

weii loh sini pun ade lah...macam nak buat ajerr...tapi pisang menopause byk lagi dlm peti sejuk..kena perabih yg tuh dulu..sabar2

Yat Maria said...

wahhh akak...sudah buat ka?? hehe..cam terasa lagi kesedapan nyer bila tgk cake ni kak... :)

anymz said...

to zarin
sedap la zarin.tak caya pi tanya yat tu hah.nak bagi mentua?baguih nya menantu mithali ni..buat dua biji zarin campak kat rembau ni satu ek?


to Love
ni ambik 2 slices.bila la R nak dtg tu ya.tambah2 hubby takde ni.kalo akak lah kan kalo hubby takde manjang penyakit M je melanda diri..kihkih


to hana
katok pala.mana belajar matematik ni hana..sifir salah tu..sape la cikgu yang ngajo ko ni..kesian..dapat anak murid tak lancar sifir..bagi akak 4 hana ambik 2 jek.cukup kan?..kan?

anymz said...

to mokwonik
hah pi perabih pisang yg menopos tu dulu.pastu buat kek ni pulak..kek yang ni takde menopos punya..hehe


to yatmaria
hahaha..memang sedap dan senang bangat nak mengadunnya kan yat?...maceh yo.

maz said...

salam kakkk..dh tdur ke tu..sna sinun ada kek..xthn la tgkkk..kak rsanya wffle mker tu kat tesco ada jual..jenama takada..free2 cba kak p survey...

Uncle Lee said...

Hi Anymz. condensed milk cake? This is new to me. I bet its very rich too as that milk is thick.
But sure looks nice too.
Have a pleasant weekend, Lee.