Tuesday, 12 April 2011

Super Moist Eggless Chocolate Cake

Assalamualaikum

Hah!akak kotakan janji untuk masuk opis ptg ni kan?..
Dah beberapa hari akak dok tengok kek ni di rumah Dayang..tapi resepinya akak kopipes dari rumah yatie..sebab baru menjengah rumah yatie pagi tadi terus akak simpan dalam draft..
mmm..sedap kek ni tau....nak buat kek ni begitu mudah sekali..betul kata nor bagi sesiapa yang takde mixer tu leh guna whisk je..lolap mato pun jadik..haha
sedap,simple campur dgn mudah je nak mengadun kek ni...cuba lah...

super moist eggless chocolate cake
by anymz my kitchen
source:dayangjack

bahan-bahan : loyang 6-7 inci yatie guna loyang 5 insi akak jugak
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon


Cara-cara :

  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

25 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Ting tong...akak!!! Nak join for teabreak!!! :D

hani said...

kak animmmm,
nak sepotong..meleleh dah air liur ni...ekekke

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

fewittt...jadik gak kat rumah ni..tak boleh jadi ni...minta sikit...

kasihredha said...

kak anymz,
sodap bonar kek tu..akak dah sonyom2 ni...tak nak kasi ko sikit kat akak ni..hihi

Kak,
sonang kalau guno sukatan cawan jo, tak yah guno timbang2 kan...kalau tak lotak coklat emulco, boleh tak kak.

Yatie said...

uwaaa akak pun dah wat gak ya....sedapkan....mcm mkn coklat bukan kek....rasa betul coklatnya...

Nieza said...

wahhhh dah sampai sini pulak si hitam manis tanpa telur ni kak...sedapnya....suka bila baca sambil lolap mata pun leh buat tu...haha

Zaliedana said...

Kak,PEh akak nih tiap mnggu wat kek cekelat,Da org nak mkn ka,meh sini cikit,haha..Ayat org xpuaihhati.Pstt,rini xletak stoberi ka,muahaha..

~Norul Mas Hana ~ said...

kak anim,
nampak gayanya skrg ni virus kek cekelat tanpa telur plak la yer..bila saya nak kena virus ni nihh..huhu..rasa kat sini dulu lah..bleh?...haha =)

Naz said...

Kak nim...oooo kak nim..
Alaaaa cian..cian...jauhnya berjoging...Bnyk kalori terbakar dah tu...
Ada jugak kek cekelat ni... Oooooo patut la jogging sakan....Dah tibai kek coklat rupanye... Tak pe, kek ni rendah lemak & kalori...:)))

AZLITA AZIZ said...

Waaa.. sedap kan kak...

anymz said...

to love
meh masuk love..meh masuk..kita minum petang sama2 ek?..eh!...dah malam lah love..tak sedar pulak..hehe

anymz said...

to hani
tak leh dua potong nanti tak cukup..ambik sepotong je..ni tengah tamak haloba nih takleh bagi bebanyak..hahaha

anymz said...

to nazrah
nah secubit je dulu..sbb mintak sikit je kan?..hehe
sedap nih..ce buat..ce buat..

anymz said...

to kasihredha
isshh..takleh byk2 ,buat ciput je nih..guna talam kocik yo..hehe
nah sepotong..

anymz said...

to yatie
ha'ah lah yatie..moist betul kan?..kenyal pun ya jugak..anak2 suka sgt..eh!akak pun suka.hehe

zarin said...

kak anim
saya terlambat ni..ada lagi ka kek coklat tu? hahaha nk sepotong jugak buleh?

anymz said...

to nieza
hitam legam pun ya jugak kan nieza?..tapi seyes sedap nih..lembutnyaaaaa
best takde telur..

anymz said...

to zaliedana
hari ni tak letak stroberi..stroberi dah habih kena baham..haha

isshh...kat rumah ni kek mmg laku..takmo..takmo..no..no..ana kena wat sendiri..hari ini akak sudah jadi tamak dan haloba..muhaha

anymz said...

to norul
memang virus cake takde telur sedang melanda skang ni kan?...sedap ni norul..tak rugi mencuba..

anymz said...

to naz
ha'ah kan naz..kek ni mesti takde kalori kan?sbb takde telur ya tak?..
huwaaah!boleh lah buat kek ni selalu..tapi kali ni nak ikut cam nor..buat versi cupcake pulak..

anymz said...

to azlita
ya la ita..sedap..simple je..tak guna mixer tu yang takleh tahan tu..hehe

anymz said...

to zarin
dah habis dah zarin..buat dlm acuan kocik..sekejap je dah boliau..hehehe

K.Nor said...

ish.. ish.. td rasanya dah publish komen, tp hilang entah kemana.. ermmm...

Kak Sam said...

Huahhh taknak kawan ngan kak anymz. Saya ingatkan malam ni dah tak nampak kaler cekelat dah. Tensen... nyesal datang sini nak balik le

Yati said...

Kak Anim, Yati copy resepi ni ya. Nanti bila free, boleh cuba. Tapi mungkin coffee atau chocolate emulco tu susah sikit nak dapat kot kat tempat Yati ni.