Thursday, 14 April 2011

Custard Teacake

Assalamualaikum
Rumah orang lain dah lama ada kek ni..
Rumah akak baru nak mula..Masa camera akak tengah ada masalah tu hari akak ada buat tapi malangnya gambar betul2 tak cantik rasa cam sia2 je kalau akak publish masa tu.tak lawo langsung..dah lah blurr pastu permukaannya sopak sopek sebab akak tabur gula icing time paneh2.hahaha
Akak buat kek ni semalam.buat satu adunan je sebab rakyat jelata tak ramai..feed back dari anak2 kata sedap, sebab ada kelembutan pada inti kastad tu kan?..emmm...toksah cerita banyak lah kan sebab korang rata2 dah buat kek ni..okay simpan resepi nya di sini untuk rujukan di masa akan datang...
Kejap lagi nak keluar.lewat petang baru balik..nanti akak balas komen di bawah tu dan jugak bw ke rumah adik2 dan kakak2..
eh! ada kakak2 ke kat sini.?rasanya setakat ni haku ni je lah yang tertua takat ni..huhuhu....tak tua tau,cuma usia tu ada lebih sikit je dari korang..okay2 dah2....melalut pulak.
nak ke somban jap..
nak gi cuci2 muka biar berseri2 sikit ,asek ngadap piyok belanga je,nanti itam cam kek eggless tu pulak...huhuhu


custad teacake

by
anymz my kitchen
source:CMG
source:Ida
bahan-bahan
125g/1/2 cawan butter
1/3 cawan gula castor
1 biji telor
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung kastard

1) pukul mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur...gaul rata...masukkan tepung dan gaul rata.
2) guna kek pan yang boleh ditanggalkan di bahagian bawahnya...alas dengan kertas dan gris supaya tidak melekat...
3) letakkan sebahagian kek batter dan ratakan...tuangkan kastard dan kemudian tuang baki kek tadi, ratakan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 30 minit pada 180C...
4) keluarkan dari oven, sejukkan dan taburkan gula icing...

bahan kastard
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula kastor
2/3 cawan susu
15g butter
2 sudu teh vanilla

larutkan tepung kastard dan gula kedalam susu, panaskan hingga mendidih dan pekat....masukkan butter dan vanilla...sejukkan...

note: doublekan kuantiti jika mahukan kek yang lebih besar...


p/s
kastad nya tak nampak.sape tak nampak?..sape yg bising2 kata tak nampak?..
Siap ko

22 comments:

izahdaut said...

apa barang kek kastard..
muekekekkeee...

kak nim gurau manja ye..sambl tepuk2 blakang kak nim...
dan cakap..kak nim..ari tu ingat tak yang pasal bersiri tu?ingat tak?ha..bukan bukan..bukan drama bersiri nur kasih tu bukan..ye ye..ha betul tu pasal pembunuhan bersiri tu...takut? takut tak kak nim..sambil sapu2 abuk kat bahu kak nim dan betul2 kan tudung kak nim..
hahahhahaa...ala kak nim..guwau manja lah!!

Chik Mimi said...

wah dah sampai nogori ye kak kek ni

Mas said...

terasa2 lagi kesedapan kek ni...
mas rasa sikit yerk..
akak tak nampak kan....he..he..

Kak Sam said...

Amboi cik izah kita kat atas tu kalau bercerita panjang lebo. Ni kalau sembang betul mcm mana agaknya yea.

Alamak masuk dapu orang lain tapi cakap pasal org lain. Tak baik sungguh. Kak anymz tua bukan sebarang tua, banyak ilmu yang boleh dikongsi. Betul tak kak?

Nur Ede said...

Assalam adik Anim cayang...
Nie ha.. kakak datang nak sepotong custard teacake... mcm mana boleh x hingat kat kakak yang sorang nie.. sedih pulak rasa hati....hukhukhuk...

Zaliedana said...

Kak Anymz,org tuh xpandang lah kek kastard,coz dia wat kek doyan yg laling mnja bawa blik,Akak,sy xnmpak pong cik kastard tuh,yg nmp kekja..Hehe..Kek nih sedap,tapi kering ckit kan kak..

Yatie said...

Assalamualaikum K.Anim,
Yatie pun tak wat lagi kek ni..kira akak menanglah dari Yatie...hehehehe..sedap ye kak...berangan nak buat, tapi tak terbuat2...uishhhh malas ke apa ni Yatie.....cuba jwb sikit kak...ekekeke..

Nieza said...

memang sodap kek ni...tapi kalau rasa yg kak anim buat ni sure lagi sodap..hehe

tq atas doa dan wish akak yer..semoga dimakbulkan Allah..amin....syg akak selalu..mmmhuaahx2:)

ady said...

as-salam kak
waa...nampak sedap la Custard Teacake tu:)

Uncle Lee said...

Hello Anymz, I love this. Any tea biscuits, cakes especially raising cakes or scones....you talk my language, ha ha...

I guess your own personal recipe book must fill tiga cupboards, huh?
With a lovely wife like you, no need keluar makan at restaurants....simpan duit makan rumah lagi best.
Have a nice day, stay young.
Lee.

kasihredha said...

hahhahahah..best baca warning kak anymz kat P/S tu...akak tak bising tawwww...cuma merengek2 minta kek tu sikit.

anymz said...

to izahdaut
wah,mentang2 ko buat kek duyan.bukan main berlagak lagi ko ek?..

Eh!akak lupa lah tentang pembunuh bersiri tu..sape ek?bila waktu kejadiannya ek?..eleeee tak takot?..
gaya ko tu zah cam betul2 gaya pemungut utang..wakaka

anymz said...

to chik mimi
ya la mi.jauh kek ni berjalan.hari tu dah buat tapi ghupa dia buruk sgt.kek ni agak kering kan?

anymz said...

to mas
akak tutup mata buat2 tak nampak ni mas..ambik lah.hehe

anymz said...

to kak sam
jangan layan izah tu sam..nanti ko pun sengal cam dia.dia memang suka buat karangan panjang2..kat sek dulu tak puas katanya..wakaka

anymz said...

to nur ede
alololo..kakak ede ku cayang..
ambik lah kakak ku..kalau kakak dah sudi ke rumah kita ni sepuluh tapak tangan stadium paroi saya tadahkan..
huhu..nah kek ni sepotong kak..

anymz said...

to zaliedana
tu lah pasal ana..dia berlagak tul tu.mentang2 kek duyan dia lawo dia eksen tul kan?..tu yg dia tak pandang tu..biarkan dia..biarkan dia..

ha'ah lah ana kek ni kering sikit.

anymz said...

to yatie
bukan malas tu yatie,tapi tak rajin jek..hehe..
nak buat boleh kalau tak buat pun boleh..try dgn satu adunan dulu..

anymz said...

to nieza
huiih nieza tu ayat ambik hati tu..bagus2..ada adik yang pandai jaga hati ni kan.?..

anymz said...

to ady
dah cuba buat belum?..kek ni agak kering sedikit ya ady.

anymz said...

to uncle lee
ya betul uncle..duduk dengan saya mesti jimat punya..no need keluar makan..save budget bukan?..hehe

anymz said...

to kasihredha
jangan merengek2..nah seketul..kebetulan tinggal satu je nih..haha