Friday, 15 April 2011

Durian Oh Durian

Assalamualaikum

Ni nak cerita sikit nih..dah tengok kek duyan kat rumah izahdaut nun?..sakit mata turun ke hati kan?,,tengok tak betapa gebunya kek duyan izah tu?..geram kan?..pok montot izah lima kali sebab dia makan berempat orang tapi tak ngajak kita..dah tu dia ejek2 akak jadi ketua kumpulan.sekeh pale izah lima kali gak..pasni dah tentu izah jadi sengal...hahaha
dah..dah takmo melalut di pagi Jumaat..ampun mahap ya zah..hari ni hari jumaat.

Akak pulak tak dapat buat kek durian,buat pengat je lah nampaknya..makan dgn roti benggali kebas resepi dari rumah mas Duniaku..buat pengat ni semalam..sedap tahap gaban..durian ni pulak tahun lepas punya akak jumpa dlm freezer..hehe dah setahun dok lam esbok..memang tiap2 tahun bila tiba musim duyan,akak akan simpan dua tiga bekas tupperware isi durian dan simpan dalam freezer..
senang bila teragak nak buat bubur kacang ke,buat pengat ke terus leburkan aje..
Layan gambar je lah ya...resepi akak dah link kan ke rumah Mas duniaku..




Pengat Durian
Resepi lihat di sini



Roti benggali
Resepi lihat Di sini..


10 comments:

Zaliedana said...

Eh pengat doyan tuh menatang pa yer,xpernah dengaq lah..Rasa macam masak lomak ke rasa cam kek..Ce citer ce citer..Nyamfah betoi semua umah duk tayang doyan..Weekend nak ajk hb g beli doyan blk pulau lah..Pstt kak,org tuh xmarah kat kak punya,kena pok byk kali pong xsengal,sbb smalam mlm jumaat,bais n muaz dah seksiap bagi tido pas maghrib..Ngeh3..Ampon ya kak izah..

anymz said...

to zaliedana
Eh! pengat tu adik beradik dgn sambal belacan lah ana..tak tau ke??..sedap lah wey..makan sekali nak lagi..nak lagi..boleh makan dgn nasi kalau org suka nasi manis..muhahaha..

betui2 akak setuju sangat..orang tu tak boleh marah2 kan?..kan?..org upahan dia pun dah pun siang2 dia dah bagi cuti...kahkahkah,,

Mas said...

akak..terasa lak kesedapan pengat doyan yg dicicah ngan roti benggali tu..
sedappnya...
mas pun ada simpan lagi sikit doyan dalam tapeware tu...hmmmm...tengok nanti kesudahan doyan tu..he..he..

Anna Qawina said...

doyan? lagi2 doyan..mau meroyan org yg takde doyan..hahahaha..meh gelak pepagi jumaat nih..
pst : kak anim..Izah lom bangun lg ke? hikhik...(sengalll)

ni nak tanya gak..akak simpan doyan tuh dlm tpt beku ke yg thn lama tuh?

kasihredha said...

makan dengan roti memang best, makan dengan pulut pun best jugak :)

Kak, nasi dagang kat Petronas yg zarin cakap tu di Suadamai, Bdr Tun Hussein Onn :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.anim...org lain tayang resepi yg 'meletop2'...tp atie nie resepi masakan kg jer.makasih pd k.anim yg sudi nk mencubanya..

ozzy said...

Assalam..

Lama tak makan pengat durian ni..

inaku79 said...

K.anim,
aiikkk...duk mesia pun guna doyan frozen jgk? hahahaha...pegi la angkut yg fresh nuuunn...hik hik hik... statement kasi bako...:p jgn mare k.nim, hari ni hari jumaat.. hahahaha....

jeles eh nengok smua org tayang menu doyan...

zarin said...

lorrrr ingat duyan akak dah berbuah...nak ajer saya pi serbu dusun akak tu hikhik
akak ni kan sama mcm mak saya suka simpan bertupperware duyan dalam freezer and yang tolong peghabihkan is saya ye kak! saya suka plak makan duyan dari freezer tapi tk suka mkn duyan fresh..ish pelikkan ;-)

lanung5566photography said...

tengok ni terus jer rasa lapar.....