Monday, 31 October 2011

Kuih Ketayap a.k.a Kuih Gulung

Assalamualaikum semua

Buat menu apa untuk minum petang?..Dah siap masak2 semua dah?
Hari ni akak teragak sangat2 nak makan kuih ketayap a.k.a kuih gulung.Dah lama berhajat nak buat tapi takde inti.Tang inti ni yang susah sikit sebab akak memang cerewet sangat2.
Akak tak suka guna sebarang isi kelapa.Akak suka yang muda2 untuk buat inti.Lagi muda lagi bagus..hehe
Tapi di akui ya, sudah laaaaaaaaaama sangat tak buat sendiri kuih ni.Selalu beli aje atau dapat free bila ada kakak2 saudara yang buatkan.Tiba2 tadi blank sekejap terlupa came nak buat.Terus sms Acik Erna..hahaha..kak Erna pun samo yo cam sey..Resepi takde sukat2..ialah masing2 ambik resepi kat arwah mak masing2 mana ada sukatan bagai.Tapi untuk rujukan akak di masa akan datang akak letak resepi yang akak ambik dari rumah Yatie@SinarKehidupanku.
Lebih kurang sama je hasilnya..

Sedap??????...Wey!!!..mestilah sodap..Inti tu ai buat sendiri tauuuuuuuuuuu.muahahahaha
Adeh! terlupa jap...Maceh ya Yatie..Akak ambik resepi dan tepek kat sini.Esok2 akak buat talam Tokyo tu pulak ya...


Kuih Ketayap
by
anymz-mykitchen


Bahan-bahan.
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1 sk pandan paste + beberapa titik pewarna hijau
  • 2 cwn air
  • 1 cwn susu segar
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar minyak masak
  • minyak utk oles pada kuali/non stick pan

  • utk inti

  • 200gm kelapa kering @ 1/2 biji kelapa parut
  • 1 cwn gula merah/gula melaka (manis ikut suka)
  • 3 sb gula pasir
  • 1 helai daun pandan
  • sedikit air



Cara-cara

  1. untuk inti; Masak air gula & daun pandan, (jika berhabuk tapiskan dulu) Masukkan kelapa kering @ kelapa parut.. gaul rata, sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
  2. Untuk kulit; Gaul tepung,susu segar,air,telur dan garam. Letak 1 sb minyak masak dan gaul sebati menggunakan whisk atau senang di blend terus.
  3. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk dihidang.


Untuk pengetahuan semua,....hahaha..jangan ketawakan akak tauuu
First time buat inti sendiri ni..sedap gilos.pandai akak buat..
sendiri masuk bakul sendiri angkat lah..hehe

12 comments:

kasihredha said...

hantar sini 3 gulung ye kak

izahdaut said...

Haii makin beso la abg tapa. Kikiki.. Saya pun dh lma tak buat. Dulu2 rajin sebb bais sukee sangt kuih ni.

zarin said...

kak anim
tang inti tu pun saya suka kalau kelapa muda kan!lg sedap rasa dia kan!

Ummi said...

Assalam Anim...ambooiii rajin sungguh menggulung2 kuih ketayap...kita sekarang masak yg senang2 jek...wpun ketayap ni bahan senang, tp kita malas jgk laaa..apasaiii haaa?? ^___^

noorsafone said...

Anim....ujan2 ni mkn kuih gulung memang sodap..rajin menggulung yo..

Zaliedana said...

Kak nim,uish betoi ke akak xpernah wat inti sendri nih,cam xcaya lak..Sy men beli nyoq kat market jer kak,xda la nak pilih yg muda belia punya nyoq,kat kg leh la pilih2..Sedap nih ketayap,lama gak xwat..Da juga inti yg frozen lam peti tuh,tapi nak wat ajer mls,hihi..

HomeKreation said...

Salam KakAnim,
Minta segolong... bukan utk kita tapi utk hubby - dia suka sgt makan ni tapi bini dia lak tak rajin...

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Anim,
rajinnya akak mengulung kuih ketayap ni, yatie suka makan kuih ni tapi malas nak buat intinya...terukkan.. kenapalah malas bebenor nak mengulung kuih ni...akak ada inti lebih tak, bak sini semangkuk, petang nanti yatie buat..mudah sikit keje...hehehehe...

Miss Anisah said...

adush..sedapnye.. dah lama tak makan kuih ketayap..

anymz said...

to kasihredha
sudah habis..laris betul kuih ni di rumah akak ni kak.hehe


to izahdaut
abg tu jgn cakaplah lah zah.sakit jiwa akak nak menjaga pemakanannya tu..manyak susah mau control


to zarin
betul tu zarin..muda2 sedap kan?kalau kelapa tua tu rasa kesat kat lidah kan?

anymz said...

to ummi
itu lah pasal ummi oi.ketayap ni senang amat2 tapi kenapa kita malas ya..itu lah soklan yang tak pernah ada jawapan..haha


to noorsafone
anak daro yg gulung kak..itu yg rajin sikit tu..haha


to zaliedana
iyyyaaaa la ct payung.selalu yg buat inti ni akak saudara akak.kalau harapkan akak mmg takde lah tapi skang semua org tak rajin maka akak pun Terpaksa lah merajinkan diri.huhu


to HomeKreation
oooo ya ka along?sama la dgn en somi kat rumah ni.mmg suka sgt kuihmuih lama2 ni.kita je tak rajin nak buat kan?


to yatie
bagi alamat yatie.meh akak post intinya ke rumah yatie.mauu???hehehe


to miss anisah
lama dah tak nampak anisah berkunjung ke sini..meh bagi segulung.sila lah makan..:))))

Miss Anisah said...

sebab dah lama sangat tak blogwalking..huhuhu