Monday, 31 October 2011

Pizza Sosej

Assalamualaikum semua

Kita jumpa lagi di pagi Isnin yang indah..Sungguh2 indah hari ni cuaca di tempat akak sekarang ni.Biasa la waktu pagi kan.Satgi bila menjelang petang siap dengan ribut petir pulak.Masa tu lah boleh ajar anak2 ku sangka panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahari..hahaha..kalau pasal merepek meraban ni memang akak terror lah kan?..kalau nak serious2 ni bagi sesiapa yang mengenali akak, memang agak kurang sikitlah..sekali sekala je akak pandai serious tapi hati didalam tak siapa yag tau kan?..Aduh!!! lagi sekali merepek daaaa..

Okay2..Semalam selepas wazir balik dari tuition kami bawak dia makan2 di luar. Di jusco seremban tu je.Saje nak bagi dia lepas2 tension nak exam ni kan?..
Eh!entah dia tension ke tidak tak taulah..akak tengok dia relax semacam je tu..takde dia kisah sangat pun..wazir..wazir..(sambil geleng2 kepala)

Bila dah waktu siangnya makan2 di luar maka untuk dinner nya akak buat pizza je.resepi akak ambik kat rumah CMG.Dah lama guna resepi ni.Anak2 suka doh ni..Toppingnya akak main taram je..Kalau korang nak topping yang sedap sila lah ke rumah CMG tu ya.Kalau pizza boleh masak lomak,..hah dah tentu yang itu paling akak terror kan zah kan?..kan?..




Pizza sausage
by
anymz mykitchen
Source:CMG



bahan2 doh

500gm tepung gandum
250ml air suam
1 pkt yis
4 sb butter
1 sb gula halus
1 st garam halus
1 st bread improver.(ada jual kat kedai jualan brg2 kek)



1)bancuh yis dgn gula dan 1/2 bhg air suam

2)kacau tunggu berbuih kemudian gaul garam,bread improver dn tepung gandum.gaul hingga rata.lambak atas meja bersih.buat lubang kat tengah2..tuang bancuhan yis,baki air suam dan uli hgga lembut.masukkan butter.uli hingga licin dn kenyal.

3)masuk dlm bekas pizza tekan doh guna jari pastu baru masukkan topping.



17 comments:

~~zAnAfAhMi~~ said...

Assalam, semalam zana buat sosej juga tp goreng dgn roti utk bw tepi pantai, tengok anak mandi2. Belum update lagi...

Anak2 ni kalau mkn jenis mcm ni je kan....kita dulu2 takde pun.

Anna Qawina said...

aslmkm kak Nim...nak pizaa hanto ke rumah yer...bayo taun depan..heheh..
sedapnya pizza, lama tak makan nih

tun_telani said...

sedapnyer piza kak anim!! tun dh lama x memiza.. x beli cheese, takut kalau dh stat menambah stok cheese nnti tiap2 ari nk memiza.. hehe..

izahdaut said...

kikiki.. kak nim.. kak nim reka la perencah rasa dia mcm rasa masaklomak. kan ke ada pizaa yang rasa kari. itu jela satu2 piza yang en partner saya suke sebab roti dia nipis inti dia banyak. apa kenamanya pizza tu ek. yg pasti bukan piza hut dan satu lagi yg pasti bukan yang bini dia buat, hehehe..

wazir bila exam. slamat maju jaya buat wazir. *sambil angguk kepala.

Ida,Japan said...

nyummmx3..sedapnyer kak, tebalnyer inti pizza akkak..ida wat pizza roti segera jer b/fast anak2 pg ni

Liza said...

sedapnya piza kak anim...Liza buat baked piza jer...malas nk menguli...hihihi

Wanieyra said...

Salam kak..

Dah lama rasanya nak buat pizza...

Mak Qis said...

kak anim neh pagi2 dh buat kita lapaq...dh la lama x buat pizza neh...harus la buat pasneh..

anymz said...

to zanafami
waaah..pantai mana tu??..
mmg pun anak2 ni.kalau anak2 masih kecil macam tu lah zana.
akak ni anak2 dah besar2 tapi saja nak ubah2 selera.kalau ikut diorang masih lagi nak nasi..hehe

anymz said...

to anna qawina
nak hantor ke damansara guna tikar terbang boleh ana?ko tunggu depan petronas..haha

anymz said...

to tun_telani
tun tak payah buat lah tun.dua org je yang dok kat rumah tu kan?..jatuh membazir pulak kalau nak buat,baik beli je tun.hehe

anymz said...

to izahdaut
eh!sama lah tekak en partner izah tu dgn anak2 akak.diorang lebih suka makan domino pizza.pizza hut dah tak main dah..harap gambar aje cantik dan nampak selera tapi rasa dia..huh..maleh nak cakap lah kan zah?

anymz said...

to ida
itu lah untungnya kalau buat sendiri kan ida?..boleh letak inti byk2..hahaha

Amie said...

sedapnya pizza buatan sendiri... puas makan, boleh bubuh apa kita suka...untung anak yang bondanya pandai buat pizza macam Kak Anim!

cikmanggis said...

dah lama ak masak ala ala barat ni:).eh pada awalnya cuaca baik kat Putrajaya ni tapi pukul satu tadi hujan pulak terkejar kejar kita angkat kain kat ampaian .Siap masuk rumah matahari terus bersinar panas terik..haish :(

zarin said...

kak anim
bebila kak anim buat pizza bgtau ye! buleh saya hantar anak dara saya pi makan.. dia tu asyik nk mkn pizza jek hari2 sampai dah tak lalu dah sy nak membuat n menengok pizza hikhik

Diana @ Melley Mey said...

akaak... terliur tgk pizza nie tau... sedaaapnya... buat sndiri mmg puas ati kan akak.. nak bubuh byk2 inti pun x per.. hehhee