Tuesday, 19 July 2011

Ayam Mayonis...buat Cikgu Ida..

Assalamualaikum

Entri malam ni di tujukan khas buat cikgu Ida yang berada di somban..eh!ayat cam nak tujukan lagu plak kan?..muhaha..okay2 ulang balik..entri malam ni akak tujukan khas buat cikgu ida yang tinggal di TTJ,sbn,n.sembilan..adeh cikgu!!!..dalam diam2 cikgu selalu bukak kabinet dapur saya dan rajin menerai resepi2 yang ada kat sini yo..
Terima Kasih lah ya cikgu..Lauk hari ni saya tujukan khas buat cikgu untuk di cuba dan makan dgn nasi paneh2..semoga bila cikgu dah kenyang makan,cikgu pun dgn senang hati dapat ngajar budak2 yang nak ambik pekso thn ni dgn semangat yg berkobar2 seolah2 cikgu jugak yg nak ambik PMR...kihkih
Sekali lagi saya ulang, entri mlm ni saya akhiri dgn sebuah lagu eh dgn sebuah lauk yang saya nak sangat cikgu menerainya..Jgn marah dgn ayat yang tak boleh buek bahasa malaysia saya score 100%...
OOppss...terima kasih dan credit pada Nor yang ambik resepi ni dari saji online..

Ayam Mayonis
by
anymz mykitchen


bahan-bahan

600 gm daging ayam-di potong kecil dan di bersihkan
1 labu bawang besar-mayang
4 ulas bawang putih-mayang
3 cm halia-mayang
4 sudu besar cili kisar
2 sudu besar mayonis
2 sudu besar sos cili1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk lada hitam
7 keping cendawan hitam-rendam dalam air panas dan hiris
2 tangkai daun ketumbar-potong 2 cm
3/4 cawan air
1 1/4 cawam ,minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
sedikit perahan jus limau nipis-nor tambah
capsicum hijau dan merah-nor tambah



cara

Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan ayam yang sudah di gaul dengan garam dan serbuk kunyit.Kacau rata dan tutup kuali kemudian biarkan hingga ayam empuk.Angkat dan ketepikan (Ayam di goreng sekadar masak saja,tidak perlu garing)
Buangkan sedikit minyak di dalam kuali kemudian tumiskan cili kisar.Kacau hingga rata dan biarkan hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan bahan2 yang di mayang kemudian kacau hingga naik aromanya.
Masukkan air,cendawan,serbuk lada hitam,garam dan gula.Kacau lagi hingga rata.
Masukkan ayam goreng,sos cili serta mayonis kemudian terus padamkan api.
Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan kacau lagi hingga rata.
Hidang panas2 bersama nasi.

Masa buat yang first time tu takde cendawan.
kali ni letak cendawan hitam.
memang sedap sangat2..


13 comments:

Amie said...

Selamat malam Kak Anim,
wah...! kenyanglah cikgu Ida malam ni makan ayam mayonis tu... he hehehh

Acik Erna said...

anymz..yo ko cik gu ida kito rajin masuk sini amek resepi..tak po..rayo sok..kito soh cik gu masak dan kito poi mah dio makan..he he..

Ummi said...

Uikkss baru jek nak off tengok kuar lauk ayam pulak...laju nya Anim...hehe..terus x jadi tdo Ummi kang..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam mlm kak anim... apa khabar kak?
adeh ayam mayo nih dh lama print resipi masih blm sempat buat..really mengancam sedap nmpk :P

Kak Rose said...

lapo lak memalam ni nengok ayam mayonis tu... nasik paneh2 ado laie ko nak ngaso makan ngan ayam ni....

kasihredha said...

adoiii...ayam mayonis ke pulak...tadi baru telan air liur tengok muffin yogurt akak tu...huhu

Zaliedana said...

Assalam kak nim,ayam nih sedap kan..Eh akak kalo free n sudi mai umah amik award ya..

LinRosly said...

Assalamualaikum...

Mesti Cikgu Kesayangan Ni Siap Masakan Ayam Mayonis Untuknya...Ayam Tu Pun Nampak Sedap Sangat...

CT Delima said...

As'salam Kak Amim

Untuk Cikgu jer ker? untuk ct ada lagi tak..hihihi

Mas said...

untuk mas ada tak kak.....he..he..
nak juga rasa seketoi....
mas tak try lagi resepi ni..
masuk list dulu la...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
nampak sedap ler ayam tu akak... baru nak mintak ckit tadi.. rupanya untuk cikgu yer.. hehehe

tun_telani said...

morning kak anim! dh pukul 10 lbh baru jenguk blog.. sedapnye ayam mayo akak.. nnti wat cicah ngan roti mayo..hihi

Ayu said...

Assalam kak anim,
wah panas berasap2 lagi gamabr kat bawah tu ya..khas buat cikgu..
tak palah..kita telan air liur aje..sebab untuk kita tak ada kan..hehe