Wednesday, 13 July 2011

Roti John

Assalamualaikum


Akak buat roti john untuk sarapan anak2 sebelum ke sekolah pagi tadi.Resepi akak ambik dari rumah hana yang sudah sekian lama mendiamkan diri tu..Resepi ni pun sudah lama sangat dok dalam draft..Bila akak selongkar oldest post yang akak save dlm draft tu terpacul le resepi roti john ni..kekeke..
Simpan lama2 pun takpe janji kita buat kan?Horey!Sudah berjaya mengurangkan 1 resepi dalam draft tu.Sedap dan lebih nikmat memakannya apabila kita buat sendiri..


Roti John
by
anymz mykitchen


Bahan-bahan
  • 150g daging cincang
  • 1/2 biji bawang besar - potong dadu kecil
  • 1 sudu kecil serbuk kari
  • Carrot@kentang - (optional) - potong dadu kecil-akak x letak-akak tambah kobis yang di hiris halus2
  • garam
  • 2 biji telur
  • daun sup - cincang halus
  • minyak@butter
  • Roti Hotdog (roti putih boleh juga)
  • Sos Cili@Tomato dan mayonis




Cara-cara
  • Tumis bawang besar hingga naik bau. Masukkan daging dan carrot@kentang. Masukkan skali kari yang dibancuh dengan sedikit air. Perasakan dengan garam. Masak hingga agak kering.
  • Mangkuk lain, kocok2kan telur, masukkan daging tadi dan juga daun sup. Kacau.
  • Panaskan butter@minyak sedikit ke dalam kuali. Tuang telur dan daging tadi. Belah roti tak putus dan letak di atas telur. Jika menggunakan kuali besar leh wat banyak sekaligus. Tak perlu balik2kan. Bila telur dah masak, angkat terus roti dari kuali.
  • Paipkan sos dan juga mayonis. Bleh juga jika ingin buh salad atau sebagainya. Kemudian katup smula roti tuh. Potong dan siap dihidang.

14 comments:

Kak Sam said...

Kak nak mengadu ni.
Sian kat saya breakfast ngan 2 ketui cucur badak je. Kalau dapat roti ni mesti bestkan.

fiza damia said...

salam kak anymz..tq sudi follow saye..sedap roti john tu kak..nak kena try mcm nie..

Mas said...

nak join sarapan sekali kak......

Cik Ecah said...

teringat kdg2 ecah beli roti john kat pasar pg utk sarapan..
heehe sedap!
akak punyer resipi pun sedap..:)

Nuridah said...

Pagi Anim

Haaa ada roti john kat sini...nanti kita ambil pinggan...isi lebih2 ya...hehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak anim...
nie fav anak2 diana nie akak... pantang nmpk roti john pasti nak beli tp kalau jumpa yg x byk isi mula ler bising2 .. heheheh.. kalau buat sendiri mme puas ati kan akak... tgk roti john nie terus diana lapar tau akak... nak ckit.. ada x lg nie? septg kecil pun jadi ler akak.. hehhee

YANA SHAIFUL said...

Salam K.anim..

nk bekpes sama leh x..hehee

Aziela said...

Salam perkenalan Kak Anym. Saya follower baru akak. Menarik sungguh posting akak kat sini. Kebetulan petang semalam saya berangan nak buat roti john dan nak godek dapur semua blog kitchen manager...tetiba pagi nie Kak Anym dah serve roti john. Memang bertuah saya. Saya minta halal resipi yer kakk...

kaklong said...

wah..feveret kaklong & family ni kak,selalu boli yo...lopeh ni buleh la buek...jimat...hahaha

cplud miera said...

wah..laparnye kak tgk menu ni. sedaaaaap

tun_telani said...

wahh.. rajinnyer.. nnti bila wat roti xtau nk mkn ape, blh wat roti john ni =)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Kak Anim. kalau resipi roti john dari Hana Hawa pun selalu buat ..tak kira breakfast ,tea time or dinner..mmg suka ngan resipi Hana ni :P

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

roti john, mmg selalu fiza buat. kalau tak de sarapan, boleh buat roti john....puas hati buat sendiri, kan kak?

Nieza said...

lama tak mkn roti john ni...sedapnya...:)