Thursday, 12 January 2012

Jom ke Jepun...Sushi Rolls

CAK???!!!
Assalamualaikum semua

Entry hari ni khas untuk kakak sedara akak yang awet muda tu, kak ERNA..Baru2 ni sebelum akak ke China kak erna ada post kan di blog beliau tntg kegusaran hatinya nak buat sushi..

Akak dpt beras dari Anie Nagoya.
Anie masih tinggal di Nagoya,Jepun bersama2 suaminya orang sana dan dua orang anak lelaki mereka.Anie ni ada kilang di Tampin..Baru2 ni dia balik melawat kilangnya tu dan terus roger2 akak dan menyampaikan beras ni pada akak dan kak Erna.
TerimaKaseh anie..Ada macam2 gaya buat sushi ni tapi yang selalu akak buat cara simple macam ni lah senang anak2 nak rujuk bila diorang buat sendiri nanti..
Kak Erna utk memudahkan akak,nanti akak leh google mano2 blog ataupun akak boleh refer di SINI
Kesimpulannya  bahan2 nak buat sushi ni kita boleh beli di Jusco,Carrefour atau mungkin di Giant.


Sushi Rolls
by
anymz-mykitchen



Bahan2

3 cawan beras (akak guna beras Jepun)-
kalau takde boleh beli di Jusco atau Giant
lobak merah-di hiris memanjang
Timun Jepun-di hiris memanjang
Crab stick-di rendam dgn air panas mendidih -toskan sebentar dan potong empat memanjang
mayonis
cuka
garam
gula

Cara

Nasi di tanak seperti biasa.
Dah masak gaulkan bersama sedikit cuka,garam dan gula
Bentang nori atas tikar yang di khaskan utk buat sushi.
Letak nasi dan ratakan di atas tikar
Sapu mayonis di atasnya dan susun carrot,timun dan crab stick di atasnya lalu di gulung
Potong kecil2 macam dlm gambar
Dan sedia untuk di hidangkan
Boleh makan dgn kicap dan wasabi

comel tak?comel tak?
ini kes nak cepat
Bila dpt news terus akak bergegas ke semban.
itu yg semua susunan ada sedikit je carrotnya

17 comments:

rahel said...

Aaa..Rahel awal sampai..maknanya bole dapat sushi...hehe..kemas dan cantek je sushi tu kak..

Mas said...

sushi...
macam mana nak makan yerk kak...
gigit bahagian mana dulu..
cer cerita..he3

kak anim...
wahhhhh..dah buat sushi yerk...
sambil hulur pinggan beso..he3

Cheq Sue said...

ngapelah kak nim ni dok jauh dari saya, kalau tak leh mintak sikit. nak harapkan buat entah bila x tahu

nOOrsha said...

waa comel comel comel.... tp sy x minat sushi kak nim..klo boh sambal belacan kat gulungan tu mungkin sy suke.. ehehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Kira jadik la ni Kak ...
Eh akak Kwn ngan kaka cantek aka kaka anie ekk
Kira sebaya ker????

cik cek said...

sushi...penah makan...tapi bukan penggemo shusi...tapi anak dara cek...emmm...pantang jumpa...mesti beli...sebab ibu dia tak pandai nak buat sendiri..he he..:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Ya ampun kak Mcm x caya bila akak ckp bab age tu
Mmg awek muda betul la!!!

K.Nor said...

aikk.. cpt flight k.nim arini ya.. dr kashmir dah terbang ke jepun? hehe

tun_telani said...

feveret tun!! hasben tun pun mmg minat beno sushi. kalau kiteorg 2org gi sushi king, snacking aje dh berpuluh2 inggit habis. hehe..

HomeKreation said...

Salam KakAnim. Takmo gi Jepun... nak gi umah KakAnim jer makan sushi....boleh ke (org tak jemput pun)....hehe

Nieza said...

saya suka sushi gak..lama dah tak buat ni.kalau dok sini selalu sumbat ikan salmon jer..:)

Rima said...

Morning KAnim
This is my food staple waktu di Beijing tempohari.. Hari hari makan sushi sampai lost weight .. Err tak byk lah.. 4kg ajer hehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak anim..
waah ke jepun plak yer... hehehe... nie fav daughter diana nie.. pantang nampak sushi pasti laju jer dia nak...

Ezadlieza said...

wah ada sushi ler hari ni... ke jepun le hari ni yer k.anymz... seumur hidup lieza tak pernah mkn sushi ni kak.. cam jakun jer kan..

CT Delima said...

As'salam Kak Anim

Jauh nya kak makan angin sampai ke jepun.. sedap pulak makan sushi sekali sekala ni kak Anim.

nanti buat lagi sushi ct datang makan ya kak... Arigato gozaimasu..

Alin Marlini said...

Husband Alin mmg pakar buat sushi ni sb pernah keja kat sushi king tapi dia jadi malas nak buat sebab orang rumah tak suka makan..hehehehe

Ayu said...

assalam kak anim, kita hari tu baru aje beli sushi roller..ingat nak buat sushi juga..nantilah cari telur ikan yang oren2 tu dulu ..