Sunday, 29 January 2012

Kuih Bakar Pandan 2

 Assalamualaikum semua

Selamat Petang dan harap semua pengunjung2 mykitchen berada dlm keadaan sehat sejahtera seadanya..
Alhamdulillah hari sabtu akak dapat berita baik..
News dari adik akak yang pernah mengidap breast cancer dan kini sudah pulih sepenuhnya dan bebas dari penyakit itu.Sudah beribu2 duit di habiskan untuk membeli ubat dan suppliment sepanjang 5 tahun ini dan moral support dari kami sekeluarga dan adik beradik yang lain memang tidak pernah putus..Begitu juga suami dan anak2nya....Syukur ya Allah Syukur sangat2...

Surau di tempat akak menuntut ilmu ni menyambut mlm maulidurrasul hampir setiap malam..Tak kira lah orang luar nak kata apa kan,...setiap malam kami di sajikan dengan hadis2 Nabi dan cerita sejarah berkenaan dengannya...Apa salahnya kan?..RasulaAllah saw yang mengenalkan kita dgn Islam dan AL Quran..bila tiba bulan keputeraan baginda ni kita banyakkanlah selawat dan memuji kebesaran Allah..tanda terimakaseh kita pada RasulAllah kerana memperjuangkan Islam dan menegakkannya....
Akak buat kuih bakar ni sebagai buah tangan lah ,buat hidangan para ustaz dan jemaah2 yang lain..
Sedap betul kuih bakar resepi zana ni..Rasanya akak belum berani nak tukar resepi lain lagi,sudah terbiasa dengan resepi ni..InsyaAllah akan cuba juga godek2 resepi lain suatu hari nanti...


kuih bakar pandan 2
by
sumber:zana08





Bahan-bahan

* 1 cawan tepung gandum
* 1 cawan gula
* 1 cawan air pandan
* 1 cawan santan
* 1 cawan susu cair (sejat)
* 3 biji telur
* Sedikit pewarna hijau
* Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka


Cara-cara

1. Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
2. Blender hingga sebati
3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
4. Taburkan bijan (jika suka)
5. Bakar 40 minit pada suhu 180c/ hingga masak.


14 comments:

Mas said...

kak anim..
n9 cepat waktunya....
dah pagi isnin..
kat sini baru nak masuk maghrib..he3

meh la bingka tu..
boleh wat sarapan..
sedappnya tengok..

cabutttt sebelum kak anim cubit...he3

anymz said...

hahaha...masssssssss

maceh mas,masih dok senyum sorang2 lagi nih..mula2 ingat nak wat auto post tapi bila terkenang ada lagi entri yg tak masuk terus akak post aje entri nih..
mekaseh ya mas ya..seb baik akak ulang tengok..
seb baik gak mek ampang tu tak masuk lagi..kalo tidak 7 keturunan dia mengulang ayat nih...hehe

K.Nor said...

nak mengomen gak walau sket.. alhamdulillah.. tahniah buat adik k.nim yg berjuang menentang kanser tu.. dan tahniah jugak buat ahli keluarga terdekat yg sentiasa memberi sokongan dan galakan buatnya.. Allah maha berkuasa atas segala sesuatu kan k.nim .. semoga dia terus sihat spt sediakala :)

ady said...

as-salam kak anymz
kuih bakar pandan sedapnye kak anymz..belum pernah buat kuih bakar pandan ni..

::Azura Rahman:: said...

terbau sampai ke sini keharuman kuih bakar pandan nie.. jgn lupe pos kan erk.. hihihi..

izahdaut said...

Adakah saya terlepas sesuatu yang best? Hihi
Alhamdulillah, akak kembar saya dah sihat. Eh kan ke kata ada iras kan? Smoga terus sihat hendaknya. Alhamdulillah saya tumpang gembira.. Smuanya kebesaran Allah kan. Kuih ni kan, mmg sedap. Saya pun ada 2 resepi je suke buat. Resepi kak zana n joyee. Lebih kuranh saama je

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

salam Anim,lama kita tak hai..hai..bye bye kat sini...Warna kueh yang cantik tu...

dZana said...

tq kak nim.. sudi mcuba.. saya buat jugak kuih ni tpi saja ubah selera guna respi joayee.. selalu sgt tayang menu sndiri.. nnti jemu pulak kan.. hihihi..

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Syukur alhamdulillah berkat kesabaran akhirnya pulih.

Teringin nak buat kuih ni tapi takde org nak makan. huhuhu

ummiaisyah said...

sy tumpang gembira tentang kakak k anim..smg makin sihat lepas ni...bole akak share camne dia berubat? sbb ada kwn yg tgh kritikal..
x sabo nk try kuih hijau tu..geram rasanya

CitarasaKu said...

Salam,

Syukur tumpang gembira dgn berita kakak Anim tu.

mala said...

Alhamdulillah

Chah said...

errkkkk....am I missed da boat? kalau biter gumbira, daku tumpang gumbira utk kamoo...kuih ni...tkyah cakap banyak, mmg boleh layan 1/2 loyang senang aje...tp saya nk versi 'kopi' lebih ye kak....

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Nim..
Kak, syukur Alhamdulillah segalanya telah memberikan berita gebira.. Bolehlah poskan copek2 den punyo loyang yo..hehehehe.. Gurau jer ni kak nim..

Nanti poskan sekali dongan kuih bakar pandan ni yo!