Friday, 23 December 2011

Apam Dot Dot

Assalamualaikum

Alhamdulillah dapat juga akak masukkan entri mlm ni..Harap masih belum terlewat..Rasanya ini mungkin entri terakhir akak untuk tahun ini..Dengan kebizian yang terlampau sejak akhir2 ni,memang akak kesuntukan waktu dan tidak dapat melakukan semua perkara dalam satu masa.InsyaAllah kita akan bertemu lagi pada tahun depan..Ek eleh..tahun depan tinggal berapa hari je lagi kan?...
Apam dot dot atau apam polkadot ni sudah lama tersimpan dlm draft..Akak ambik di rumah Hana..Hana pun dah berzaman2 balik ke Mesia..
Baru skang ni akak ada keberanian untuk mencuba apam yg ada dot dot ni..Rasanya memang sedap sbb ada inti kaya..(akak letak kaya)..Toksah banyak ceritalah kan sebab tentunya ramai kawan2 yang sudah lama buat..Akak pun naik segan sebab baru sekarang ni apam polkadot nak menjengah ke my kitchen.


Apam dot dot
by
anymz mykitchen
Resepi:Lilydvalley



Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus - hana kurangkan
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
NOTE dr Hana:
  • Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
  • Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.


baru belajar 
lain kali kena kecikkan dot dot tu

meriah dlm piring ni kan?
nah ambik sorang satu

TerimaKaseh pada pengunjung2 mykitchen yang sudi follow akak beberapa hari ni.walaupun akak jarang2 update still you all singgah dan follow..

14 comments:

Yatie said...

uwaaaa rajinnya akak mengedot2kan apam tu...nampak comel lerrrr...

zarin said...

salam k anim
miss u so much!
laaama saya tk bertandang ke sini...malas nk berjalan ahahaha
tau tak, anak saya pun mintak saya buatk apam dot dot ni tp keberanian saya masih belum muncul2 lagik ekekeke nampak gayanya kena tempah ngan kka anim dulu buleh tak ;-)

cik cek said...

Kakkk....macam2 kaler apam kak nim buat...tak nak ke ngantokan kat vision home...he he...:)

dZana said...

cantik warna warni apam kak nim ni..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Amnynz..akak suka buat apam nie....macam main masak2 pula..tapi nauzububillah satu rumah kecah dibuatnya...rasa nya apam dot2 ini apam of the year 2011 tahun ni...ok. selmat tahun baru buat Anynz and family...seomga selalu mendapat keberkatan

nOOrsha said...

tin tin tin tinn.. nak smik apam dot2 satu mangkuk.. ade lg ke... hehehe

Ummi said...

Yuhuuuuu...amboiii tuan rumah terbang pi holiday eks...entry terakhir thn ni xpaaa...Kalau Ummi, kira2 entry terakhir jgk...tp x tau untuk bila punya akhir daaaa...hahahhaa.. Anim, bwk balik ole-ole lebih sikit taaauuu... Ni kita bg perabih apam dot-dot ni eh!

rahel said...

bila tengok apam polkadot kat sini..teringin pulak mengendot..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Anim ...sweeettttt sangat apam kaler oren tu...

maz said...

salam kakkk..comel2nya apam polkdot kak tuu..kita pun bnyk kli jgk rsanya duk buat apam ni msa ilang hri tu..heheee...sdpp kan..

EmbunRosaliza said...

Assalam kak, sihat ke tu lama tak n3. Comel apam dot2 tu, rajin akk mengdot dotkan heheh

Torviewtoronto said...

colourful cake lovely site

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Selamat tahun baru anim dn jga keluarga..

Uncle Lee said...

Hello Anmyz, HAPPY NEW YEAR and all best wishes.
You stay young, stay beautiful and simpan satu lagu dalam hati.
Lee.