Thursday, 1 December 2011

Pajeri Nenas

Assalamualaikum semua

TerimaKaseh pada yang sudi bertandang ke mykitchen .Kalau sempat nanti,kejap2 lagi akak BW.Kalau tak sempat esok sajalah nampaknya.

Kemana cuti2 sekolah ni?..Pasti seronok bila anak2 sudah duduk berkumpul dan yang pastinya mak kat dapur tu tak menang tangan lah di buatnya kan?.
Akak masak pajeri ni untuk lunch hari ni.Ini hanya lauk sampingan,.manakala menu utama nya rendang hitam nismilan.Tak ambik gambar pun sebab dah selalu sangat akak post kat sini rendang hitam tu.Ada juga permintaan dari mek Ampang tu.Lain kali lah akak buat ya zah.Bagi laluan kat pajeri ni dulu.Ini lauk fav akak.Pernah post di SINI dulu.saja tepek sekali lagi resepinya di sini.Harap tak membosankan..Okaylah mungkin menu ni boleh jadi idea untuk you all masak esok.Dah ramai ada kat rumah cuba lah jamu diorang dgn nasi minyak air tangan mama,ibu,mak,ummi pulak...



Pajeri Nenas
by
anymz mykitchen


Bahan2

  • 1 biji nenas [potong kecil]
  • 3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
  • 1 inci halia ]
  • 5 ulas bawang merah ] tumbuk

  • 2 ulas bawang putih ]
  • 1 sudu besar udang kering [tumbuk] -
  • 1 inci cm kulit kayu manis
  • 6 sudu besar rempah kari ikan [bancuh ngan air]
  • 4 sudu besar minyak
  • 2 sudu besar gula merah/putih
  • 2 sudu besar kerisik
  • Garam secukup rasa
  • 1 tangkai daun kari -



Cara membuat

1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu
manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2. Masukkan kerisik dan nenas. Kacau supaya rempah tidak melekat pada
periuk.
3. Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak

Nota Tambahan
Selain daripada nanas, terung panjang, terung peparu, mangga atau buah kedondong juga boleh digunakan untuk masakan pajeri ini.





Sesetengah orang kata makan pajeri nenas dengan ikan masin sedap betul.
Cuba lah

20 comments:

tun_telani said...

pajeri nenas!!! lamanya x makan!!!! nak! nak! nakk!!!!!
ps: nk cepat ke kak anim?? xde title n3 nih.. hehe

anymz said...

to tun
maceh dik tun ya..hehe..
nak cepat lah jugak ni hah..nak salin brg2 yg hendak di beli utk keperluan kenduri hari sabtu ni nanti.:)

zarin said...

apjeri ni pun feveret saya tp tk pernah wat :D
sy dh amik n simpan resepi ni..nanti nk cuba wat ;-)
tima kasih ye kak

cik cek said...

Menu fav anak bujang cek ni Kak Nim...busy ek kak...

EmbunRosaliza said...

Assalam kak anim, rasa mcm terbau2 je kat tangan ni kesedapan pajeri tu, suka sangat mkn ngan ikan goreng mmg terangkat.. Oh rupa2nya buah kendodong dan mangga pun boleh juga buat pajeri

Acik Erna said...

anim..ni samo tak macam yang kak long bedah selalu buek maso kenduri tu..akak suko yang dio masak tu..kono ngan tokak akak ni..

dZana said...

pajeri kerisik.. sedap ni kak .. suke ratah2 gitew jer.. musim kenduri kawin ni selalu lah dpt mkn pajeri.. tpi pajeri yg biasa2 jer tu..

rahel said...

waaaa..hari ni memang puas telan2 liur je..semua kawan2 punya masakan sangat menggiurkan..eii tak tahan..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

berthn x makan akak
dulu kt mesia suka my umi masak
x biasa buat sendiri
but teringin nk mkn gak
nnk leh try from akak pow recipe ni

Amie said...

pajeri nenas...sedapnya kak! biasanya kalau ada kenduri kahwin di kampung kami, memang menu ini tak tinggal untuk digandingkan dengan nasi minyak, siap dengan ayam masak merah dan juga daging dendeng....adusssss...ngences!

Liza said...

salam kak anim...ni pun peberet kami, tp biasa Liza buat xletak santan...

Gee® said...

waaa...nak nak...

Ummi said...

Weeeee Anim oiii...kecur air liur kita nengok kaannn....huhuuu, dah lama x buat... Last sekali buat utk tayang kat majalah Stailista tu jek...pastu x kuasa dah...hehhe, fav hb nih...Ummi suka pajeri terung... :) tp bab kuahnya tu...boleh jek masuk yg nenas pun...hahaha

Anna Qawina said...

kak Nim..lapar nasik...

maz said...

kakkkk..pjri dh ada..ni kita bwa nsi jee..pastu kak greng ikan msin skit yeee...amboii..dh la msuk dpur org..siap oder itu ini lagi kannn..muahhhh..

Kazman & Sue said...

menu wajib ketika masakan dalam majlis pengantin ni....

Ros said...

Salam Anymz,

Agak lama jugak la Kak Ros tak masak pajeri nenas ni,tiba2 terasa teringin la pulak,bila Kak Ros tengok sepinggan kat sini ha....

Ezadlieza said...

salam k.anymz...tgh bercuti cuti sekolah ker k.anymz....lidah lieza cam terasa rasa pajeri nenas tu...masam masam manis pastu pedas sikit...fuhhh

IXORAROXI said...

salam ziarah

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

mmg sedap nie..gaul kuahnya ngan nasi panas...lagiiii sedap!