Saturday, 10 December 2011

kek Gula Hangus 2

 Assalamualaikum semua

Alhamdulillah syukur ke hadrat illahi kerana kita di beri kesempatan untuk bernafas lagi di muka bumi milik Allah swt ini..dan alhamdulillah juga akak panjatkan sebab akak sudah ketemu resepi kek span(dulu2 kami panggil kek span) yang sangat2 akak sukai..Cuma di sukat guna cawan..simple aje resepi tapi memang berbaloi rasanya pada tekak ini.
Akak dapat resepi ni dari seorang jiran semasa kami tinggal di Alor Star lebih kurang 25 tahun dulu..Lama kan?..Akak masih lagi berhubung dengan jiran2 lama akak di sana..Ada yang masih hidup dan ada juga yang telah tiada...

 Kek Gula Hangus
by
anymz mykitchen
Resepi:dari seorang teman yang bernama kak Ana

Bahan2

1 gelas gula
1 gelas air

1 gelas gula di jadikan gula hangus dan masukkan
1 gelas air.hati2 dengan gula yang panas waktu masukkan air-

3/4 tin susu pekat-boleh kurangkan ke 1/2 tin
1 gelas tepung
5 biji telur
4 sudu makan margerin
2 ct soda bikarbonat

Cara

Alas acuan dengan kertas
Lenser acuan dengan margerin-ketepikan
Pukul margerin dengan telur hingga sebati
Masukkan susu dan masukkan gula hangus tadi
Akhir sekali masukkan tepung dan soda bikarbonat
Kacau sebati.
Bakar pada suhu 170 selama lebih kurang 1 jam

Cuba lah resepi ni memang tidak menghampakan dan sedap.

16 comments:

ibundo said...

alahai nim... toringat kek arwah omak. Dio goma botul buek kue ni tapi maso tu akak tak minat langsung nak bolaja. Tau makan yo..

~Norul Mas Hana ~ said...

Salam kak anim,
sedapnyer nampak..leh try resepi ni =)

Yatie said...

Assalamualaikum K.Anim,
kek kegemaranku..lama tak buat..mintak sepotong kak..arini wat kek utk anak2...kecoh je lebih kat dapur..kih3...

kasihredha said...

mak akak selalu buat kek ni dulu2
makin banyak jalur2 lubang tu...makin cantik kan kak :)

Choco Ani said...

Salam ziarah.. lama tak mkn kek nih.. insya allah akan di cuba resepi nyer.. ma kasih ;)

EmbunRosaliza said...

Assalam kak anim, kek yang tak pernah jemu dimakan dari dulu kini dan selamanya

Anna Qawina said...

kak nim..tak payah perap ye..dah lama tak buat kek mcm ni..gelas tu besau mana kak? jgn gelas teh tarik lak..hehe..

Rima said...

KAnim
I did it once ajer.. tu pun tak reti nak makan sangat.. my mom also tak fav sangat but lately Rima macam nak buat lagi lah.. hmm

rahel said...

Salam Kak Anymz...dah lama beno tak buat kek gula hangus ni..sedap kan?..suka2..

Naz / Nadz COSK said...

Wah kak Nimmm... Sedap ye kek gula hangus ni. Nanti nak trylah sbb kak Nim kata sedap dan nampak jadi sarang tu. Boleh jadi salah satu koleksi kek gula hangus Naz pulak nanti.. Copy yer resepinya..

CitarasaKu said...

sedap kek nie nampak gebu.Teringin pula nk makan...

Amie said...

Assalam Kak Anim cayanggg...
rajinnya buat kek gula hangus, baunya sampai ke halaman rumah kita,
sedapkan kek tu kak.

Cik Wa @ Azwaty Mohd Azmi said...

Assalamualikum Kak Anim, ada alternatif lain tak selain dari susu? Me tak minum susu.. Teringin ja nak buat kek ni, nampak mcm best dan senang.

Liza said...

salam kak anim...best nmpk kek sarang lebah ni...lain kali Liza nk try guna resepi ni pulak...cantik lobang2 tu...

Ummi said...

Assalam Anim cayang....kek gula hangus tu ada lagi x? Sori la kita lambat sampai, kete api kat tayarnya tenggelam air....hehehe..tenggelam air becak jek laaa..bkn banjir...hahahhaa..

Diana @ Melley Mey said...

nie pun kek fav diana n anak2 nie akak... mmg sedap sgt kek nie.. kejap jer abis bila buat kek nie..