Saturday, 17 December 2011

Muffin Pandan

Assalamualaikum semua

Bila entry ni ke udara di maya ni,akak sudah ke Kuala Lumpur.Untuk menghadiri majlis walimatul urus tengahari esok di PutraJaya.Tapi hari ni Sabtu akak teringin sekali nak ke Pantry Magic yang terletak di Bangsar..Dengar2nya org Kuantan pun akan ke KL hari ni dan semestinya nak ke Pantry Magic jugak.Mungkin akan ketemu mungkin juga tidak..
Apa2 pun muffin pandan ni akak buat semalam untuk di jadikan sebagai buah tangan ke majlis wedding di Bukit Baru,Melaka.Tak sedap nak pergi dengan tangan kosong..
Jangan buang masa meh tengok resepi yang akak cedok dari rumah Nor secubitgaram..


Muffin Pandan
by
anymz mukitchen
Sumber:Cari.com & RinnChan
Sumber:Nor @SGN67



Bahan2


200gm tepung gandum 
1 1/2 tsp baking powder 
1/2 tsp soda bikabonat 
1/2 tsp garam halus 
120gm gula castor 
200ml santan kelapa (dalam kotak) 
100ml minyak jagung 
2 biji telur 
*1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau) 
*1/2 tsp pandan essence 
Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc. 

Nota : 
*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis ya 

Cara-cara: 
1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners. 
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam 
sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker. 
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua 
bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy). 
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya. 
5. Bakar selama 20minit.


15 comments:

rahel said...

Salam Kak Anymz...
waw...cantek dan lembut je kaler ijo tu..siap merekah lagi muffin pandan tu..suka banget..

K.Nor said...

ooo ni yg k.nim sms aritu ya.. cantik crack tu kak nim :)

kasihredha said...

akak nak gi pantry magic ye kak
nak ikuttt

Yana Shaiful said...

Salam Kak Anim..cantik jer mapin nii kaler ijau yg lembut..suka tgk yg merekah tuu ^_^

dZana said...

cantik membukit.. terbau2 aroma pandan..

tun_telani said...

sampai ganu ni bau wangi pandan kak nim.. duk kg ni dgn bahagianyer blh blend daun pandan.. hihi..
selamat bershopping di pantry magic, jeles rasanyer..

Liza said...

salam kak anim...mst wangi bau mapin ni kan, semerbak bau pandan...nnt akak g blog Liza yer tgk tat gebu resepi akak...thnx yer kak shre resepi tat yg mmg marbeles....thnx again

nOOrsha said...

salam k nim!! nak ikot g pantry magic tuu..huwaaa...kompom klo sy kat sane rambang mate, x taw nk pilih yg mane..hehe..silap2 merayu kat tokey nak check in 1 mlm kt kedai die tu..kikikiki

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Kena bawa lori kalau nak ke pantry magic...rambang mata dibuatnya...akak cuma collect spatulanya aje...cantik warna warni dan boleh buat menggoreng pula tu...cantik muffin ni

ibundo said...

La.. apasal tak buek lobeh2 tingga an kek bangi ni sekotak. Takkan nak lalu yo.....

maz said...

Salam dhjung mngu kak...waaa comel2nya mfin akakkk nii...perfettt kakkk...suke la tgkkk...kita jrang sngat2 buat mfin ni...anak2 mkn..huhuu...

~ Cik Azz Abu Bakar ~ said...

Muffin memang kena merekah ke ehh..?

Saya ni kalau buat muffin yg merekah, mesti saya ckp muffin saya tu tak menjadi.. huhuhu..

Ummi said...

Anim, jenuh kita calling2 pun xdan nak jumpa jgk kaan...hehe, belum ada jodoh nk jumpa. Ya laaa kalau pi hari sabtu tu, harus Ummi sesat...hehe. Hb x biasa betul jalan sebelah sana. Hari Ahad baru adik ipar tu off dpt la pergi...Mak aaiih mmg mahal gilosss...maklum situ kan tmpat org kaya raya soping...haha. Kita suka suasana kat situ la Anim...masuk dlm pasaraya Bangsar Village tu pun tiba2 rasa duk kat negeri omputis jek...sume mat salleh duk soping situ...hahahhaa. Ya laaa, diaorg x main soping2 kat Sogo ke, Jalan TAR ke, Pavillion ke, tempat hiruk pikuk kan...situ mmg aman kaaann :)

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Nim..
Amboiii...Busy bebenor nampaknya tu... Nak seketul..

JUJUE AHMAD said...

salam, comey nmpk muffin akak smpai merekah tp smlm sy try np xmerekah cmtu ek dan bila esok hari keluarkan dr peti ais muffin agak keras xgebu pn..