Monday, 12 March 2012

Spageti Goreng Ala Kampung

 Assalamualaikum semua

Hari ini akak jamu tuan dan puan dengan spageti goreng ala kampung..Sumber akak dapat dari majalah saji tapi sudah banyak yang akak olah dan menjadikan ia seperti resepi akak sendiri..Resepi asal ada menggunakan jintan dan ketumbar juga sedikit halia dan lengkuas.tapi akak tak berani nak jamin anak2 akan terpikat dgn rasa lengkuas dlm spageti maka akak olahlah resepi dgn mengambil tajuknya aje..Bahan2 yang lain akak buat mengikut selera seisi rumah..
Sedap menu ni memang sesuai dgn tekak suami dan anak2..Akak buat sedikit pedas..Kalau sesiapa tak suka pedas boleh kurangkan cili tu ya...

 Spageti Goreng Ala Kampung
by
anymz mykitchen
Sumber:majalah SAJI


Bahan-bahan

1/2 paket spageti
1 paket daging kisar
1/2 kg udang-di vogelkan
1 tin cendawan butang-hiris nipis
1 biji buah tomato-di potong dadu

Bahan2 kisar

15 tangkai cili kering-kurangkan jika tak suka pedas
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih

Bahan sampingan

3 sb sos cili
3 sb sos tomato
1 kiub pati ikan bilis
sedikit sos tiram
sedikit garam-guna sedikit aje dulu sbb sos tiram dah masin
sedikit gula


Cara

Bersihkan udang dan daging.ketepikan
Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar sehingga naik bau
Masukkan daging kisar dan tumis hingga masak
Masukkan udang dan cendawan
Kacau hingga rata
Masukkan semua sos bersama garam dan gula juga pati ikan bilis
Akhir sekali masukkan spageti dan gaul rata hingga masak atau sehingga agak kering..
Sedia untuk di hidangkan 
Sesuai sangat di hidangkan untuk menu sarapan atau makan malam atau juga majlis2 harijadi..

20 comments:

izahdaut said...

dh nmpk mcm mee kuning je kak.. sedap tuu.. betul tu, rasa klu masuk lngkuas jintn bgaai tu, agak berat sikit rasanya kan.. spegeti ni simple2 pun sodap. tpi en suami terchinta tak gemo lak speg ni. haishh sabo jelaa

Mas said...

kak...
meh sepinggan..he3
pada hal baru jerk lepas bekpes burger..he3

rahel said...

Walaupun ala kampong tetap sedap kan..hehe..

CitarasaKu said...

Salam....walau apa cara masaknya mesti sedap jika ada pedas..hhaa sedap nie

Qasey Honey said...

asslm...nmpk sedap n myelerakan wlaupon ala kampung...tu yg kita cari2kan...

Tina Othman said...

sedap tu walaupun ala kampung, yg penting pedas kan

Balqis Nazid said...

saya memang selalu buat spagethi goreng ni ganti mee kuning, raa dia lagi sedap & tak cepat muak...

Nyum..nyum...

Gee® said...

K.nym, bak nak spagheti sepiring... lapor nih

tun_telani said...

hihihihi...tergelak baca udang divogelkan ;p
dh lama x masak spagetti.

ummiaisyah said...

ater dh tekak org kampung cam sy ni mmg sesuei le pedas2 camni...xyah belengkuas bagai...yg penting pedass

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

wah spargetti pun ada ala2 kampung gak yer ingatkan lauk aje yg ala2 kampung.

rvc tu memang nampak seksi lah tergoda I tau..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Ala2 kampung tu yang paaaaaaaling sedap! Nak spaghetti 1 pinggan kak :)

Ezadlieza said...

salam k.anymz... amboi sedapnnya tgk spageti tu... tgk warna nya fuhhh terliur ler pulak...dulu masa kat kg pernah liza buat sampai ke abah liza die rasa pelik sbb goreng dgn spagetti...mmg lawak ler.. bila tgk die rasa pelik..hehehe taste org dulu2 mmg dgn mee kuning jer taunya...

~~zAnAfAhMi~~ said...

ok jugak kan spegeti digoreng.....bosan dgn mi kuning n mihun, nk cuba la....abiskan stok spegeti. Mslh anak akk x mkn style gini, suka omputih punya.....ish..x sdr diri betul.

ASMAH YUSOF said...

slm kak..

menarik juga..sebabnya en.abg alah skit dgn mee kuning...:))

Kazman / Sue said...

sorry lama tak datang sebab kat kg tak de internet.....haaa3x

macam mee goreng mamak pun ada jugak ni... heee3x... mesti sedap...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Anim...ha ha ha tak tahan betul saya baca tang udang ynag divogelkan itewwwww......

Apa-apa pun speggety ni nampak sedap memikattttt

Ummi said...

Assalam Anim..adeei jarang2 dah on9 ni, mulalah byk ketinggalan...Anim sihat ke? Weeee, bahan western, masak style kampung...bagus tu...maknanya dua2 kita tibai kaan..hehe, menyelerakan jer tgk spaghetti kemerah2an gitu..lapor rasa..

hijabisbeauty said...

Assalamualaikum semua..

salam perkenalan dan jemput singgah ke hijabismybeauty.blogspot.com
Kami menawarkan tudung bawal plain no.1 'Dian Pelangi'
dengan warna yang menarik dan harga yng berpatutan..

http://hijabismybeauty.blogspot.com/

sebarang order boleh dibuat melalui sms 013-3189358 atau email ke hijabisbeauty@yahoo.com

Wanita Hiasan Dunia Seindah Hiasan adalah Wanita Solehah..
InsyaAllah

terima kasih senyum2 [:)

paridah said...

rajinnya anym msk...ma dh lma xmsuk dpur...