Thursday, 1 March 2012

Kek Karamel Coklat Moist (Mlong)

Assalamualaikum semua

Dah lama tak update blog ni di waktu pagi..Selalu buat malam2 atau auto post je..memandangkan hari ni ada sedikit masa yang terluang terus akak masukan entri yang sudah lama terperap..jadi jangan minta eks?...dah lama habis..resepi sebiji akak copy paste dari rumah Izah Daut..mekaseh zah sebab memudahkan kerja akak..Kejap2 lagi dah nak keluar atas suatu urusan..InsyaAllah akan BW ke rumah kawan2 selepas itu dan juga teringin nak balas komen kawan yang tak jemu2 datang bertandang..
TerimaKaseh daun keladi akak ucapkan..

Berbalik pada cerita kek ni tadi,sama juga macam izah,akak tersilap langkah,lain kali koko tu kena kurangkan..Kena tulis ni supaya jangan buat silap kali yg kedua..Apa2pun sama juga macam Izah,keknya mmg moist...


Kek Karamel Coklat Moist
by
anymz mykitchen
Sumber:IzahDaut
Sumber:MLong FB



BAHAN KARAMEL:

STEP 1:
2 sudu besar gula pasir dtabur dlm loyang

STEP 2:
buka api perlahan dan buat gula hangus atas dapur gas

STEP 3:
BHN B:
1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
1/2 sudu kecil esen vanila
3 biji kuning telur
****kalau nk karamelnye tebal,tambahkan susu cair dan kuning telur

(Izah guna resepi karemal dari ANNA QAWINA yg tebal)-akak juga

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)


STEP 4:
kacau perlahan dan tapiskan ke dlm loyang gula hangus td

STEP 5:
bakar karamel secara steam bake pd suhu 180'c selama 15min

****sementara tu,siapkan BHN KEK CHOCOLATE MOIST

BHN A:
1 cawan serbuk koko-kurangkan jadi 1/2 cwn
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak

CARA:
satukan semua bahan dlm periuk,kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan sambil dkacau hgga sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap

BHN B:
3/4cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*semua bhn di atas di ayak

BHN C:
4 biji telur-pukul dgn whisk atau blend

CARA:
satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk
tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi
bakar secara steam bake pd suhu 180'c selama sejam atau hgga masak...bergantung kpd oven masing2...
dah masak,biar kek sejuk atau hgga kek meregang baru dterbalikkan kek
sedia dhidang

12 comments:

mala said...

salam kak anymz - yummy!

izahdaut said...

akak tak tulis pun.. tulis tepi resepi tu kak.kurangkan serbuk koko.. hehe..sedap kalau disejukkan dlm peti ais semalaman. baru makin cantik n makin moist. pastu baru blend rasa kek coklat tu kan

rahel said...

Memang menarik resepi ni..akan ditry jugak suatu hari nanti...jemput makan..hehehe..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Wah nampaknya virus baru akak menyerang kita tidak lama lagi....belum habis dengan arora kini datang chocolate caramel...anyway yang ini saya berani sedikit hendak buat...thanks

hana said...

assalamualaikum...
kehadapan kak.anim yg dirinduii.... apa kabar? saya kabar baik.. sudah makan? saya blom... hihihihi...

wahhh makin mantops akak skrg yer! geram tgk makan2.. dah lama tak masak2.. asyik masak bodo2 jerk... yg pandai2 dah tak rajen! hahahaha

Mas said...

kak animmm....
tekak ni terasa jerk nak makan kek coklat berkaremel..
nak buart gakkkkkk la...

CT Delima said...

As'salam Kak Anim

melatoppp! kak anim...kalau masak sedap2 tu ingat2lah daku yang jauh dimata ni..hehehe

macam termengidam pulak nak makan ni kak, macamana tu..hehe

tun_telani said...

nmpk gaya skrg musim coklat karamel pulak ye.. adoi... terliur.. terliur...

Tina Othman said...

ini mmg peberet saya, tapi rakyat jelata kat rumah tak brp suka sebab kek ni kan agak padat banding dgn kek karamel biasa

CitarasaKu said...

Salam....nampak cantik dan sedap...hihi nanti saya simpan resepi dalam list ye...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
sedapnya tu kek karamel coklat... guna lg resipi karamel dr anna... mmg sedaap ler jwbnya tu...

Anna Qawina said...

wah..nape saya tak sampai sini masa akka tayang ini kek? tak aci..aci aci buka pintu..ana mari nak makan kek itu..huhu