Wednesday, 15 June 2011

Ayam Seri Harum

Assalamualikum semua

Kembali bersiaran seperti biasa walau pun guna gambar biasa2 dari hp biasa2....
Jadi la jangan dapur ni sunyi sepi sudah le kan?..

Menu akak hari ini sama dgn Mas duniaku yang sudah ke spital menghantar anak katanya..
Mas cedok resepi dari nun kawan kita yang pandai buat puding,buat kek,pokoknya pandai buat macam2 tu siapa lagi kalau bukan mek Azmihah yang tinggal nuuuun di Terengganu tu..kihkih...saja panggil nama Azmihah tu..sesekali bior org rasa pelik sikit..
Sedap tau ayam masak gaya gini...
Sebenarnya masa akak dok utara tanah air dulu selalu gak masak gaya gini tapi main campak2 je.tak pernah nak sukat2...masakan gaya gini memang anak2 suka..
Terima kaseh Nor sebab buat akak teringat kembali akan masakan ini.masa tu anak2 kecik lagi tapi bila diorang dah besar panjang,akak asyik masak yg pedas2 je..terus menu ni di lupakan.
Akak kopipes resepi dari rumah Mas..Yang akak kopipes dari rumah nor dah elok dok dlm draf.malas pulak nak mencari..hehehe
Okay kawan2 semua jangan lupa terai resepi dari Nor ni..memang mabeles.



Ayam Seri Harum
by
anymz mykitchen
Bahan:
  • 3/4 ekor ayam ~ dipotong kecil
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 sudu besar cili mesin
  • 1 biji bawang besar - dikisar
  • 3 biji bawang merah - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 1inci halia - dikisar
  • 1 inci kunyit hidup - dikisar
  • 2 batang serai - diketuk
  • 1/2 cawan santan pekat - Mas guna susu cair
  • 1 cawan air
  • 3 keping asam keping
  • 3 helai daun limau purut - dicarik
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1/2 kiub pati ayam



Cara memasak :
  1. Gaul ayam dgn garam dan serbuk kunyit. Goreng 1/2 masak, angkat dan ketepikan. (kalau tak nak goreng pun boleh, terus aje masukkan dalam kuali)
  2. Tumis cili mesin hingga garing, masukkan serai. Goreng sekejap, masukkan bahan2 yg diblend.
  3. Goreng sehingga pecah minyak (jika tak pecah minyak masukkan 1/2 cawan air dan goreng hingga pecah minyak)
  4. Masukkan santan, air dan asam keping.
  5. Masak hingga mendidih, masukkan ayam, daun limau, garam dan gula secukup rasa dan kiub pati ayam.
  6. Masak hingga ayam masak dan kuah pekat mengikut citarasa masing2.

10 comments:

Sheila Shafeareen said...

Salam
leh lah try..dah dua tiga geng kata sdp...hemmm patut harum baunya sampai kermh heheh

Zaliedana said...

Amboi2 menu sama cam umah kak mas..A"ah kak,org utaqha slalu msk cenggini,sy pon mmg xpernh sukat2..Resepi kak nor nih pon dah try,mmg sedap..Pstt sekbek menu rini,bkn yg dah jadi baja,hikhik..

Anna Qawina said...

huuu..kak nim...i pun guna henpon jek letak gambo..haha...tu yg kelabu asap tuh..

rasa cam pernah buat..eh pernah ke..eh KAk Anim dah try Ayam mayonis tu? sedap sangat..rsp dari Puan Azmihah jugak..heheh

K.Nor said...

saaaaaaaaaaaaayang k.nor aznim... hehehehe

TopsyTurvyMum said...

Salam Kak Anim..
Wahh kat sini pulak..
Ni nanti sok-sok saya try plak resepi K Nor ni...
K Nor buat nampak sedap, Mas buat nampak sedap..akak buat pun nampak sodapp!

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak... wah kat dapur akak pun ada ayam nie... tergoda sungguh nengoknya... nak masak juga malam nie.. :)

Mas said...

kak anim.....
datang nak tapau lauk ayam tu....
terasa macam nak makan lagi jerk..kikikiki

kasihredha said...

harummmm...
sampai kesini kak bau keharumannya :))

Yatie said...

uwaaa..akak pun dah wat gak ya ayam seri harum ni...yatie pun dah salin resepinya....tngklah esok2 giliran kita pulak..hehehhe..menyelerakan tul...

Hann said...

Yeah.. harum kakkk.. sampai ke jauh ini..
tak baik tau.. kena bagi sepinggan kat orang yang membau masakan akak nih.. :))