Thursday, 1 July 2010

KEK KEJU OREO


ni saya tengok ramai tul kawan2 yang dok buat oreo cheese cake.teringin pulak nak mencuba..hari ini tahap keaktifan diri sudah hampir pulih..tu yang dapat mengecheese tu..sorry lah ya..gambar gelap sikit..kurang pencahayaan.lensa camera ada masalah sikit,nak ambik posisi gambar pun ada sedikit masalah lah..

resepi saya ambil dari buku Pn Noraini Zakaria..sungguh mudah dan cepat..lemak lagi berkrim..hehe...

bahan biskut

200gm biskut coklat oreo-di buang krim dan di kisar
70gm mentega-di cairkan

bahan kek

250gm krim keju
250gm krim putar
80gm gula castor
60ml air
15gm gelatin halal
3 keping biskut oreo di ramas kasar

cara membuat

sediakan tin 7" jenis 'loose tin' yang boleh di buka di bawahnya.
Biskut: Tuangkan mentega ke dalam serbuk biskut oreo dan di gaul rata.Tekan pada dasar acuan hingga padat.sejukan dlm peti ais selama 30 mint.

Kek:Pukul krim putar hingga kembang dan pekat
simpan dalam peti sejuk sebentar.

Dalam bekas lain,pukul krim keju,krim biskut oreo dan gula castor hingga kembang dan berkrim.
Panaskan gelatin dan air hingga cair.setelah sejuk tuangkan gelatin dlm adunan keju dan di pukul sebati.masukan krim putar yang telah di pukul tadi dan pukul sebentar saja.
Biskut oreo yang telah di ramas kasar di masukan dalam adunan dan di gaul rata,Tuangkan atas lapisan biskut oreo yang telah keras.
simpan dalam peti sejuk selama 5 jam.


cubalah..resepi nya memang boleh di percayai

6 comments:

Liza Ramli said...

krim keju.. jenama apa kak
krim putar.. ghupa camna
gelatin halal.. ni lagi laa tak tau ghupanya...

anymz said...

Liza: adoyai..hehe..geli2hati tgk liza nih..
apa2 brand pun boleh liza..cari la kat supermarket tu..mcm tu jugak krim putar..
krim putar ghupa dia cam susu segar dlm kotak yg panjang tu..
liza gi kedai yg jual bahan2 utk buat kek lagi senang..akak yg beli kat tampin ni semua ada..ini kan pulak liza kat Penang..bandar besar tu..

{ finie } said...

salam..siri penjelajahan blog..

sedapnya..buat kek ni lebih kurang buat oreo truffles je.. tapi buat truffles tu cuma buat bebola dan celup ke coklat masakan.. ada masa nak try la.. gelatin ni kat tesco atau giant ada jual tak ek? macamana rupa dia? gelatin ni setahu saya ada yg tak halal kan?...bestla blog ni..saya suka blog masak2..:) sy follow yer..

Zainab Amir said...

finie..beli la gelatin halalgel..insyaAllah halaln toyibba

YY said...

blh x tukar geletin ngan serbuk agar2?

ZarinAziz said...

Salam Kak Anymz..minta izin cnp resepi ni ye..harap2 menjadi..tq in advance kak:)