- 1 gulung kek swiss roll kopi-(Ayu used about 2 rolls- 150g each)
- 250 gm keju cream [philidephia]
- 150 ml yogurt asli
- 1/2 cawan gula
- 1 biji lemon [ambil jusnya] - (kalau xnak masam sgt, ambil separuh jus jek)-(Ayu tak gunakan sebab yogurt yang Ayu gunakan dah cukup masam)
- serbuk nescafe
Larutan Agar-agar:-
- 1/4 cawan air
- 1 sudu kecil serbuk agar-agar
Cara
1. Kek swiss roll dihiriskan nipis.
2. Masakkan larutan agar-agar sehingga mendidih.
3. Pukul keju, gula dan yogurt sehingga gebu.-(Ayu pukul bahan2 ni dulu baru masak larutan agar2 kerana takut agar2 cepat keras.)
4. Masukkan perahan jus lemon dan kacau lagi.
5. Masukkan larutan agar-agar dan kacau rata.
6. Susunkan hirisan kek dalam bekas kaca atau gelas.
7. Tuangkan adunan keju dan rata.
8. Letakkan lagi hirisan kek dan tuangkan lagi adunan keju tadi.
9. Ayakkan serbuk nescafe dan sejukkan sebelum dihidangkan
2 comments:
Salam kak anim! bukan saja ank akak yg tak sabar kita pun tak sabar! hihji.. nmpk sedap tu kak.. kita pun sejak tahu mkn tiramisu rasa nak membuat jer lagi! ehehehe...
bestnya...
rajinnya akak...
Post a Comment