Hai!kawan2 semua ni nak bagi tau..esok 2hb okt my bday tau...haku dah masak sedap2 sampai tuuuuuu..nampak sotong tu,sampai terkaluor isi dlm perut tuh..haissh sedap tul wey..tetiba mr hubby ajak dinner di luar..hakak pun apa lagi,kemas2 lauk simpan dlm freezer terus bersiap...hehe..takpe2 lauk pauk ni aku makan esok malam.pagi2 sok aku dah keluar.ada org nak belanja lagik..so akak takde lah esok ya..tata..
sebelum tu respi ni akak ambik dari rumah mat gebu..halal ya mat akak CnP je nih..malas nak menyalin bagai.maklum nak sambut bday..dah melepasi angka 45 dah..dah nak menuju ke 50 dah..kahkah,,korang kiralah sendiri..agak2 berapa umur hakak ni ya..
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kilogram sotong sederhana besar, cuci bersih dan toskan
4 helai daun limau purut
2 helai daun salam (boleh ganti dengan "bay laef")
1 helai daun kunyit (mat guna bunga kunyit)
750 mililiter santan (mat guna 600 ml)
1 batang serai, dititik
3 keping nipis hirisan lengkuas
1 keping asam gelugor (ni mat tambah sediri)
akak tambah ubi kentang sebagai kengkawan sotong
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN TUMBUK HALUS :-)
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
5 biji cili merah keriting (mat guna 3 biji cili merah + 5 biji cili padi)
1 camca teh ketumbar biji
1/4 camca teh jintan manis
1 inci kunyit hidup
3 biji buah keras
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga wangi. Tuang santan, kacau dan biar mendidih perlahan. Tambah serai, daun salam, daun limau purut, lengkuas dan daun kunyit. Biar mendidih.
- Masukkan sotong dan perasankan dengan garam dan secubit gula. Masukkan asam gelugor. Biar hingga sotong masak dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, sambal belacan dan ulam-ulaman..
4 comments:
wah sotong...kita like sotong tau.
salam kak...kecur tgk pic ni..:p~
AREzura:ya ker?huh..akak dah mula tergaru2 dah nih..allergic niii..
Dell:salam dell,takpe2 gi menggulai cepat..buat kari sotong style arab pulak...jgn lupa jemput hakak ya..hehe
Post a Comment