Tuesday, 26 October 2010

Pindang pucuk cemperai


salam semua,ni nak post n3 hari ahad..kenal tak daun ni?tempat lain aku tak tau la di panggil apa ek,kat tempat aku di Rembau ,N.sembilan ni di panggil pucuk cemperai..namanya pelik kan..
tak tau cuba rajin2 sikit gi google ke,cari kat kamus dewan ke..haha..dulu2,ya la masa bebudak aku tak suka makan.pelik kenapa la nenek suka sangat masak ni,tapi biasanya org dulu2 cuma rebus dgn keledek atau di buat masak lemak putih dgn keledek..memang super power tapi itu tekak aku masa kini lah..makan pulak dgn sambal belacan atau sambal gesek.perghh!!



Tapi hari tu kakak sedara aku ajar aku masak pindang pulak dgn daun ni..mekaseh kak Erna.
sedap bangat ni..anak2 suka sangat..tapi awas ya..you all perlukan santan yang banyak utk masak pindang n.sembilan..

ini rupa yang sudah di masak.abaikan la serai yg dok terkangkang tu..tak malu tul


bahan2

2 ikat pucuk cemperai
2 genggam ikan bilis-lg banyak sedap sbb manis kuahnya nanti
2 batang serai-di titik
20-25 biji cili api-di kisar halus
3 biji kelapa-buat tiga kali perah.kira ambil patinya sahaja
5 ulas bawang merah-di hiris halus
1 keping asam gelugor

garam secukup rasa

cara

masukan santan,garam,ikan bilis,bawang kecil,cili api kisar dan serai ke dalam kuali
jerang hingga mendidih.api jgn besar sangat
didihkan lagi hingga keluar minyak
masukan daun pucuk cemperai dan masak hingga daun empuk
dah siap.


6 comments:

zarin said...

tk pernah dgr n tk pernah tengok pucuk tp masak lemak tu menggoda :D

izahdaut said...

kak nim..tempt saya, lipis pun panggil cemperai..sedaaap..depan rumah banyak..mak rajin buat masak cenggini..huhu..rindu nk makan

hana said...

akceli kan kak..kite suker masakan owang nogori.. mmg kelezzz gtu! mak sedara kita owang negeri. klu dier masak fullamakkkk... menjilat2 sampai ke siku dbuatnyer! kekekeke.. pucuk tuh klu owang jawa sebut apa erk??! adehhh lupa la.. nnti tanya mak kite.. kekeke

anymz said...

zarin,kat pasar2 biasa jarang dan mungkin tak ada zarin..biasanya ada di pasar2 tani atau di KL tu kat pasar keramat ada la..


izah:ooo.. kat lipis pun diorang panggil cemperai ek..waah,tumbuh depan rumah lagi,.. best tuuuu..

anymz said...

hana:masakan org negori banyak santan,segala pucuk diorang leh buat lauk..setelah dok n.s ni baru akak pandai masak segala daun..hehe
(dolu2 dok merantau lah kan)..

Siti Suhaila said...

setelah ku teliti..baru la ku tahu n yakin inilah sayurnye...hahaha aritu g mkn kt restoran ayam penyet ngn ed order sayur ni msk sup asam...punyalah batak kami...sblm mkn dok godek2 teliti sayur pe ni...haha confdnt je sye ckp kt ed syur tu syur pucuk gajus..haha die pon cayo yo