Wednesday, 27 October 2010

congo bars





Apa kat atas tu??..hahaha..rumah IZAH dah ada,rumah IKA mek siam tu pun dah ada,semua ambik kat rumah RIMA...tak tahan terus ku cuba jugak buat benda alah ni..nyesal pun ada..sebab apa???...sebab bila dah makan,tak tau bila nak berhenti....muhahaa...dasyat kan penangan congo bars ni..hehe..rasa nya ada lemak2 butter,ada lemak2 kacang,..alhamdulillah sebaik keluar aje dari oven,ada pulak tetamu datang bertandang..izah akak copy je ya..tak larat nak menyalin bagai dari rumah rima dan ika tu..kira copy halal lah ya




bahan2

2 3/4 cawan tepung serbaguna (all purpo
se flour) - saya guna gandum
2 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
2/3 cawan butter- dilembutkan - saya guna 150gm
1 lb. gula perang lembut(light brown suga
r)- saya guna 310gm
3 biji telur
1 sudu teh vanilla essence
11.5 ounce milk coklat chip - saya guna 200gm coklat dicincang
1 cawan kacang pecan dicincang- izah guna kacang gajus,saya juga
segenggam kismis hitam- izah tambah,saya tidak

Caranya:

Menggunakan mixer:

Ayakkan tepung bersama baking powder dan garam ke dalam mangkuk yang besar dan ketepikan.
Satukan butter dan gula perang menggunakan mixer se
hingga benar-benar sebati.
Masukkan telur satu persatu dan sebatikan dengan perlahan-lahan menggunakan mixer.
Masukkan pula essence vanila dan sebatikan.
Kemudian masukkan adunan tepung dan sebatikan.
Akhirnya masukkan pula coklat chip dan kekacang, dan satukan.

Menggunakan
tangan:

Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan.
Satukan butter dengan gula sehingga benar-benar sebati. Disarankan menggunakan belakang sudu untuk memudahkan kedua-duanya sebati.
Masukkan telur satu persatu ke dalam adunan butter dan gaul sebati setiap kali telur dimasukkan
.
Masukkan vanila, kacang dan coklat.
Akhirnya masukkan adunan tepung.

Griskan loyang 13x9 dengan sedikit butter. Bakar pada suhu 170 C selama 30 minit.











6 comments:

ijayuji said...

kahkahkahkah... kompem dah habies! sib baik kitanyer ada simpanan emergency buat kunyah2 tgh2 malam nanti hihihi... sedap kan kak mmg tak leh berenti mkn benda ni, sbb ada kacang2 dgn cekelat tu yg sedapp tuuuu :D

K.Nor said...

sbb tu k.nor tak nak buat!! kalau buat gerenti tak leh nak stop ngunyah :)

izahdaut said...

rugi kak nor tak join kami menambah lelemak dibadan especeli tang perut..kahkah..sedap memang tak leh berenti..sampai rasa nak muak baru perasan dah habis suku loyang..kekekkee

Lady of Leisure said...

sedapnya.. texture dia gebu ke crunchy kak?

kakpah said...

cakap pasal congo ni teringt pulak masa kecik dulu.. haha pakcik sebelah rumah kat kampung dulu tu askar. dio poi congo .... hehe..

anymz said...

Ijayuji:ya betul..huhu,..sedih sudah habis..tadi cik abang dgn bangganya bawak balik kawan,suh keluarkan congo bars itu..akak pun bisik2 ckp kat dia..mana ada..da habis..!:(

k.nor:buat ler..rugi tak buat..bio nyesal buat jgn nyesal tak buat..hehe


izah:betul ckp izah tu kan...kan..rugi k.nor tak join kita kan..sat lagi dari congo gi jepun pulak..haha..:D

Lady:kulit dia a little bit crunchy but inside dia very soft..itu yg bila makan tu sambil lelap2 mata..hehe..serious tau

Kak pah:hahahahaha...kakpah lagi sekali se golak guling2 nih..buek lawak lah akak ni..mesti akak hidup zaman jopun ni kan?..haha