Assalamualaikum
Alhamdulillah...hari ni akak cuma sempat jamu kawan2 semua dgn roti garlic yang teramat2 sedap...Sesuai di makan bersama mushroom soup yang boleh di dapati dgn mudah di pasaraya2 kecik dan besar..kedai runcit kat kampung2 pun dah ada menda ni...Tinggal panaskan dgn setin air je lagi dalam periuk masing2..Kalau terlebih rajin tu boleh lah bertandang ke dapur kawan2 yg lain untuk buat home made chicken or mushroon soup..
Dalam kes akak ni , akak cuma sempat beli yang segera aje tapi tak boleh makan dgn banyak sebab ada kandungan garam yang tinggi di situ...InsyaAllah bila keadaan dah sesuai dan lappy akak tu dah pulih boleh lah akak beroperasi seperti biasa.Hari ni akak pinjam laptop en suami di mana pengetahuan akak untuk menggunakan lappy beliau ini amat2 lah tipis sekali..nak guna photoscape pun tak dapat sbb beliau tak pernah guna maka dgn itu menda alah tu tak wujud langsung di lappy ni.Nak memandai2 takut terpadam pulak benda2 mustahak yg terkandung di sini.nak install sendiri takut tersalah raba pulak nanti..Nah!sudah tau kan?..Ada sedikit kebutaan tentang IT di situ...
Sudahnya gambar2 akak ni pun tak ada watermark.huhu
Jah ko jangan sekali2 tersenyum kat situ..akak siku kang....^________^..haha jangan marah ya jah..resepi ni semua akak kopipes je dari Izah Muffin Lover...
PERHATIAN!!!..JANGAN SESEKALI AMBIL KESEMPATAN UNTUK MENGAMBIL GAMBAR DI BLOG INI..
Garlic Finger Bread (Basic bread)
by
anymz mykitchen
Sumber:Izzah @ IML
Sumber:mamafami,Tun Telani
Bahan A
500g tepung roti
100g gula
1 sk garam
30g susu tepung
1 sk bread softener- optional
1 sk bread improver- optional
4 sk yis @ 11 gm yis mauripan
Bahan B
250ml air
1 bj telur- pukul sedikit
Bahan C
80g margerine
Bahan D
Gula kasar utk tabur- tun x letak *tak letak
Cara2:
1. Gaul sebati bahan A
2. masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
6. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
7. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.
atau
1. Masukkan semua bahan kecuali Bahan D dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
2. bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia,
3. bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
4. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
5. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.
GARLIC SPREAD
sumber: kak Yatie @ kak Madihaa
50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
sedikit lada hitam kisar
Gaulkan semua bahan
Siap digunakan.
Salam nim.Lama tak jalan2 kat sini.Sedapnya roti cicah mushroom soup.Memang peberet kita la kiranya...terasa pulak nak mengodek roti ni.
ReplyDeleteSalam.....sedap kan garlic bread nih..dok rasa2 nk buat lg..
ReplyDeleteAssalam Anim...haha, amboiii tu dia amaran kerasnya tuan dapur, ada kes curi gambar baru2 ni ke Anim...adeeei, x abis2 diaorg ni eh? Ummi dah lama x meroti..mood blm datang2 lgk...BM berehat sakan...nnt lah nak kerjakan jgk...hehe
ReplyDeletewah..tang warning tu terus terbyg muka kak anim dari tersnyum2 terus buat muke serius.hehe..
ReplyDeletekak anim,saya baru nak buat kak.. xde bibik,kena uli sendiri..tp bila tu x tau lg.haha..pastu dah set siap2 malas nak buat mushroum sndiri..beli segera gak..adeii,makin terliur ni haa
Salam Kak Anim..Saya pun setakat ni belum pernah lagi buat sup sendiri melainkan beli jee...Nampak gayanya dah makin ramai mencuba roti ni..tinggal saya jelah antara yang paling lajuuuu CnP dari blog Izah tapi sampai sekarang tak terbuat-buat lagiiii
ReplyDeletekalau musim ujan ni sedap makan roti dngn sup mcm ni..lebih2 lagi bila buat sendiri..puas makan dan boleh ulang2 kali makan..he3..
ReplyDeleteSalam Kak Anim cayang!!!
ReplyDeletewindu sewindu nyer...lalala
wah garang seh..hehehe tak pe biar derang tahu takut sikit!! toman dier hehehe
best kan kalau dpt cicah garlic bread nie ngan mushroom soup..arituh Hawa buat mkn g2 jer ...
best2 mcm nak buat lagi gunakan adunnan nie sbb lemmmbut sgt!!
nampak gaya, tun pun bakal ber-garlic bread lagi sekali nih.. tak tahan dh nmpk godaan bertubi2.. hehe
ReplyDeletebaru senyum sumbing tetibe baca warning PERHATIAN tu.. terus sentap makkk.. hahaha...
ReplyDeleteapa baranggg sup beli.. uish masin lak tu.. dh dah.. gi buat seperiuk, boleh mencicah sesama sambil bercerita tentang loyang. roti suh BM uli skali lagi kak ek..
asslm Kak Anim...wah tang warning tu mmg sentap la spe yg suka2 amik pic orang...hehehe...
ReplyDeletemmg sedapkan GFB ni...QH pon cuba juga...dgn mushroom soupnya skali...baik akak buat...mmg sedap...hehehe
mujur dapat ngomen kat sini..
ReplyDeletesehari dua ni internet lembab bebenorr..
geramm betoiiiii...
hmm..bestkan kak roti tu..
mas pun suka sangat..
memang terbaikk la...
My feveret nih! Mmg tak menjemukan
ReplyDelete