Assalamualaikum semua
Malam ni kita makan roti pulak ya..Diringkas kan cerita resepi akak ambil dari sahabat fb yang bernama Salina Abkamal..
Kisahnya kali ini akak terlupa letak water roux dan bread improver dalam adunan..Hati risau juga,mana tau kalau2 adunan tidak naik..Ya lah kan namanya pun roti naik.,alhamdulillah...roti ni tetap naik seperti seolah2 kita guna bread improver dalam adunan...Akak buat roti untuk minum petang.petang semalam..Ada baki beberapa ketul je lagi tu.Malam ni kira habislah tu..
Jom intai resepi yang mana akak rasa resepinya tak jauh beza dengan resepi garlic finger bread..
TerimaKaseh tak terhingga pada Salina.Akak minta izin kongsi resepinya di sini pulak ya.
Roti Naik pandan
by
anymz mykitchen
Sumber:Salina Abkamal
by
anymz mykitchen
Sumber:Salina Abkamal
Bahan2
500 gm tepung roti
100 gm gula kastor
11 gm yis
1 sb serbuk santan
80 gm marjerin-akak guna butter
1 st bread improver-akak skip sbb terlupa
1 biji telur}
2 sb susu pekat}
Air} di timbang bahan2 yang dlm kurungan sehingga 310gm
Pandan Paste}
Walau pun terlupa letak bread improver atau pun water roux tekstur dia tetap gebu
Akan terus guna resepi ni memang sedap dan gebu..
Cara
Satukan bahan2 kering
Masukkan bahan2 cecair
Masukkan marjerin.Uli sebati sehingga lembut dan elastik dan kembangkan
Tumbuk dan buang angin
Bulatkan2 doh dan timbang
jika suka boleh masukkan inti
Biar dan perapkan sehingga doh naik 2 kali ganda
Barulah di bakar
Akak buat
Masukkan semua bahan ke dalam bread maker dan uli seperti biasa..
ASSALAM k.ANYMZ
ReplyDeletesedapnya kalu dpt makan roti pandan yg gebu ni
memang cantik jadinya k.Anymz
nak salin resepinya kot2 nanti leh try he he
Assalamualaikum kak anim cayang....
ReplyDeleteyuhuuuu....meroti lak yerk kak..
gebussssssssss......
geramm tengokk....
Salam Kak Anim...mmg gebus roti tu..cicah dgn milo sedap nie..perisa pandan mmg feveret saya tu..
ReplyDeleteKak Nym, lama gee tak meroti...bak sini seketoi... nmpk gebusss jer
ReplyDeleteSAlam Kak Anymz... serius sebiji macam yang kat kedai tu.... gerenti sedap dan enak.. di makan bersama teh o atau kopi o.. atau makan macam tu sahaja... atau huargggahhhhh nak satu kak.. plz...
ReplyDelete