Assalamualaikum
Malam ni mari kita layan kuih kaswi..Di pendekkan story amatlah di syorkan pada puan2 dan tuan2 jika ada, untuk mencuba kuih kaswi yang berlemak ni..Memang sedap lah..
Akak buat 100% ikut resepi.kalau mas mau yang goyang inul akak buat ikut resepi bulat2 sebab nak hidangkan buat tetamu pd majlis rewang hujung minggu ni nanti..hari ni kira cuba try lah (sama maknalah tu)..kalau lulus melepasi piawaian maka resepi ini akan di guna pakai..Alhamdulillah kena dengan tekak kami..Resepi akak ambik dari rumah Mas@DuniaKu..mak yung yang lincah dan sedang berbadan dua..
by
anymz mykitchen
Resepi:kak besah@myResepi.com
Sumber:Mas@Duniaku
Bahan :
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi kayu
1 cawan santan
1 1/2 cawan air perahan daun pandan - 3 helai
3/4 cawan gula pasir
1/2 sudu teh AIR kapur sireh
1/2 sudu teh garam
1 biji telur - x kira saiz
beberapa titik pewarna hijau.
secawan kelapa parut (putih sj) + secubit garam.
Cara membuatnya :
Kacau sebati tepung gandum dan tepung ubi kayu dan gula bersama air pandan dan telur.
Pastu campurkan kesemua bahan2 yang lain.
Kacau hingga tidak bergentel. Tapis lah adunan ni
Seterusnye, masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak, jgn lah tebal sangat, dalam 3 cm cukup.
Pastu kukus lah hingga masak.. dalam 20 - 25 minit. (oleh kerana penyediaan x ambil masa lama, eloklah panaskn pengukus sebelum mengadun adunan.)
Bila kaswi dah sejuk, boleh la dipotong dan digolekkan dlm kelapa parut yang telah dicampur dengan secubit garam.
salam kak
ReplyDeletewaktu lunch tadi akak makan sikit je...kasi le kuih kaswi ni sikit...nak makan sambil BW
Kak nim,cantik kale kaswi tuh..SY PON CAM KAK MAS SUKA YG GOYANG2 INUL,HEHE..
ReplyDeleteassalam k.Anymz
ReplyDeletememang sedap nih kalu ada kaswi pandan salah satu kuih feberet gak he he mesti bau wangi daun pandan semerbak..emmm lapo la he he
Hi kak, hru dear? Wahhh ada kuih kaswi..sedap sedap!!! ;)
ReplyDeleteadeh.. kak nim.. mlm2 tayang kaswi ni.. bahaya.. bahaya.... bertubi2 serangan kaswi ni, agak2 nnti jangkit kat dapur tun jugak nih.
ReplyDeleteasslm Kak Anymz...wah nmpk sedap kaswi pandan tu...kalernya pon cantik...
ReplyDeletetergodanya gue tengok kaswi pandan ni..mesti wangi pandan dan lemak manis gitew..
ReplyDeleteSalam Kak Anim...
ReplyDeletekite jer yg blm try lagi hehehe ingat nk jgk tgk n rasa kuih alala goyang2 inul nie
nim, mano poi...
ReplyDeletekpah tongahari tadi dah poi boli topung ubi. Hajat hati tu nak buek kasui sok pagi. Doakan semugo bojayo haha..
Salam Kak Anmyz cayang.. sha suka kuih ni... bulan puasa wajib ada.. bukan buat tapi beli ehehehe...
ReplyDeletebanyak kenangan dengan kuih kaswi ni... sedap dan tidak pernah menjemukan.. suka sangat!
Hi Kak Anymz, I suka kuih ini. Sedapppp... sekali ngap boleh 4 - 5 keping. hahaha
ReplyDeleteTengok akak punya kaswi ini, ingin nak ngap sikit sekarang.
Jumpa lagi... bye