Monday 17 January 2011

Rojak nenda

Assalamualaikum semua..
akak pernah post entri ni di awal2 dulu.mak akak pelajari rojak ni dari arwah mak mertua nya..nenek akak le tu kan..dan sudah tentu akak pulak pelajari rojak ni dari arwah mak ..
rojak ni memang sedap..biasa di rumah kami rojak ni selalu di masak waktu kenduri kendara..
Di awal2 dulu rojak ni hanya berada di rumah kami tapi sekarang ni, sudah jadi glamer..ramai jiran tetangga dan saudara mara sudah mempelajarinya dan masing2 sudah mahir untuk memproses rojak ni dgn gaya mereka..meh layan resepi


bahan2

rojak nenda

bahan2
udang kecil 1/2 kg(yg warna putih tu)-bersihkan buang janggutnya sahaja
1 kampit tepung beras(agak2)
1 btg timun-di belah dua dan di hiris kasar
1/2 biji sengkuang-di hiris mancis
tauge-rm 1-di buang ekor dan di celur sebentar
tauhu putih-5 keping-di goreng

bahan sos

cili kering-rm1-di buang biji,di kerat kecil2 dan di rebus.bersihkan dan ketepikan
bwg putih-5 ulas
bwg kecil-3 ulas
1/2 botol tomato sos kimball
gula
garam
3 cawan air
air panas


cara

bancuh tepung beras dgn air dan garam macam kita nak buat goreng pisang tu.jgn pekat sgt dan jgn cair sgt
masuk udang kemudian goreng lebar2.
jgn terlalu tebal nnt tak garing kueh udang ni
ketepikan
tahu yang sudah di goreng di potong 3x3
udang yang sudah di goreng di kerat2 atau di gunting sebesar tauhu
gaul bersama tauge,timun


cara sos

cara nak buat kuah
cili kering di gunting.keluarkan biji,bersihkan dan di rebus
kemudian di kisar bersama kedua2 bwg bersama air panas.
keluarkan.
dalam mangkuk gaulkan cili kisar bersama garam dan gula dan sedikit air panas.
campurkan sos tomato kimball anggaran 1/2 botol
lebihkan garam dulu,kemudian rasanya hendaklah ada manis,masam,dan masin
tidak perlu di masak sebab kita sudah menggunakan air panas semasa memprosesnya.

inilah rupa kueh udang nya




*setengah orang ada juga yg suka campurkan dgn tempe goreng.rojak ini sedap di makan bersama nasi dan juga di ratah begitu saja.

18 comments:

  1. kak nim...apo kono cam formal jek ari ni?ikiki..kena paksa joging ke? tapi tang ayat glamer tu den tak leh tahan nak golak..kiki

    kak nim, nampak best gilos la rojak neh..nak kena try ni walaupun bukan la peminat rojak tegar.nak buat nak buat.tapi kena beli udeeng dulu ma...book mark resepi!!

    ReplyDelete
  2. nih cucunda datang nak makan rojak nenda...... buh cucuq banyak2 er nenda.... kuah pong lebey... bayo tk mo lebey! hhahahahaha

    ReplyDelete
  3. feberetttt nie.....feberet....
    nak sepinggan....

    ReplyDelete
  4. Sedapnya kak resepi turun temurun ni mesti terangkat kan hehe

    ReplyDelete
  5. to saharina
    oooo...mau yg pree ek?..boleh2 nah sebesen..sedap kan?makan dgn nasi pun boleh..


    to izahdaut
    hari ni hari isnin..opis baru bukak..mau warmup sbb tu ayat ee ayat formal..hehehe

    ko dah salin kok tak buek siap ko zah,.akak lumur ko dongan topung jadi gomak..hahaha

    ReplyDelete
  6. to hana
    to boleh makan cucuq byk2..nnt sakit gigi..ni cucu yg mau ke atau mamanya yg lebih..nah setengah ketui cucuq udang..pi main jauh2..(nenda garang nih)..wakakaka


    to mr mama
    semangkuk kecik je yg tinggal..

    ReplyDelete
  7. to Lady
    memang akak jamin sedap..biasa nya org belajar buat rojak kena depan mata akak sendiri..kalo sesiapa dpt buat ikut resepi ni dan menjadi memang kira teror lah org tu..sbb ada yg kata sedikit susah utk goreng cucur udang tu..

    ReplyDelete
  8. Yati goreng cucur udang sekali je dulu. Sebab takdak peminat. Tu pasal bila teringin, beli sebungkus jee untuk diri sendiri. Tengok kak Anim punya ni, tiba-tiba rasa cam nak pi pekena rojak la. :D

    ReplyDelete
  9. wow rojak nenda..
    mesti sedap ni..tengok pun dah dapat rasakan mesti sedap..kecurnya kak..

    ReplyDelete
  10. waduh2...sedapnya kak Nim rojak tu.......!

    ReplyDelete
  11. Salam KAK

    pandainya kak buat rojak nenda......terliur dbuatnya..

    ReplyDelete
  12. Salam KAK

    pandainya kak buat rojak nenda......terliur dbuatnya..

    ReplyDelete
  13. akak, saya dtng nk mkn rojak ni ada lagi ke?..terliur dah nengoknya ni..hehe

    ReplyDelete
  14. ASS salam Dik
    Kak hazel follow your nice blog

    ReplyDelete
  15. to yati
    tu lah pasal yati..bila kita aje yg makan mmg hilang feel nak masak kan? tp akak alhamdulillah rakyat rumah ni balun aje apa2 pun.hehe


    to ayu
    pengalaman akak bila buat rojak ni semua kata sedap ayu..bukan nak puji tp mmg betul2 sedap


    to noormasri
    alhamdulillah memang sedap noor..cuba lah kalau tak keberatan ya

    ReplyDelete
  16. to ady
    ini resepi keluarga memang terpaksa jadi pandai.hehe


    to nieza
    da habis dah nieza..tggl sos nya aje.hehe

    ReplyDelete
  17. to kak hazel
    terima kasih sudi singgah dan follow blog ini..waah sedap nama akak tu..tiba2 saya rasa lazat dgn bayangan coklat hazel..hehe

    ReplyDelete