Friday 30 September 2011

Kek Karamel

Assalamualaikum semua

Alhamdulillah hari ni akak berkesempatan memasukkan entri pendek kek karamel yang akak buat sebelum akak melandingkan diri di katil hospital KPJ,Seremban sejak Rabu lepas.InsyaAllah di entri akan datang akak akan berstory mory tentang hal itu ya.

Hari ni akak sempat jamu kawan2 dengan kek karamel yang di hidangkan oleh Ainul sambil di perhatikan oleh Puan Tanah kedaung yang duduk di sebelah..
Ya....puan tanah dah keluar hospital dan insyaAllah jika di izinkan olehnya akak akan kembali seperti biasa..mana boleh nak pisah2 kan diri dengan lappy ni kan..terutama dengan kawan2 kedaung di sini.wakakaka..


kek karamel
by
anymz mykitchen

Bahan-bahan : Loyang 22cm
(A)-Gula Hangus
  • 2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
  • *tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
  • Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu)


(B) - Bahagian Atas
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 3 bj kuning telur
  • 2 biji telur (putih & kuning)
(C) - Lapisan Kek
  • 140 gm tepung gandum
  • 70 gm gula kastor
  • 3 bj kuning telur
  • 135 ml air biasa
  • 1 sudu teh baking powder
  • 45 ml minyak msk
  • 2 sudu besar susu pekat manis (Ana tambah)
D) Merinque
  • 6 bj putih telur
  • 70 gm gula kastor
  • 1 sudu teh krim of tartar
    Cara-cara :
    • Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.
    • Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
    • Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan.
    • Pukul bahan (C) *Ana guna senduk je..ketepikan.
    • Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh...(meringue)
    • Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati je.
    • Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..
    • masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung.
    • Bakar cara double boiling - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya)
    • Jika tak pasti keremel dah masak ke belum boleh tambah lagi masa membakar lebih kurang 10 minit,
    • Bila masak angkat & rehatkan 25 minit/setengah jam baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...masa ni dah agak sejuk jadi senang nak keluarkan kek.
    • Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2. Lebih sedap selepas semalaman.
    • Sedap dimakan sejuk.

    ** Suhu membakar bergantung kepada oven masing-masing, jika oven saya jenama ELBA, suhunya agak panas, jadi saya lebih suka guna suhu rendah tapi makan masa yang agak lama. Selamat mencuba ya.. **Kalau ada yang nak bertanya (Ceeh..macam pandai sangat kan..tapi kalau sudi tanya saya sudi jawab InsyaAllah) bolehla komen & tanya, akan saya jawab sedaya upaya saya.

    38 comments:

    1. Salam..Hi Kak Anymz, apa khabar? Karamel ni nampak sedap sangat...

      ~Salam perkenalan.

      ReplyDelete
    2. salam kak anim,
      sanagt mengguda itu kek..
      saya ni dah dlm list lama, tp yg xde krim of tar tar tu je...susah tul nak gi beli...ganti dgn bhn lain xleh ke ek?

      ReplyDelete
    3. Assalamualaikum akak anymz cayang..
      Alhamdulillah akak dah keluar hospital... Diana baru jer tau smlm... diana doakan moga akak sihat2 sejahtera hendaknya selalu... Amin... Take care tau akak... banyakkan rehat yer...

      wah tebal sungguh karemelnya tu yer akak.. mesti lagi syok makan tu diana pun dah cuba yg versi anna nie.. sedap

      ReplyDelete
    4. Assalam Anim...Alhamdulillah lega dgr Anim dah sihat dan blk kerumah dah yea...komain anak dara watkan kek karamel... Ummi nak tanya gak ni Anim...satu soklan jek, kek ni ada lagi x? Nak sejuring...hehhee

      ReplyDelete
    5. Assalam Kak Anim, sedap tgk kek karamel tu...harus dicuba nanti. Alhamdulillah akak dah sihat..moga bertambah sihat yer...jgn lupa mkn ubat ikut time tau..take care:)

      ReplyDelete
    6. alhamdulillah...x perlu nak berlama2 kat spital tu kak anim kan...pasni kena la jaga kesihatan selalu ye...

      saya pun baru jugak buat kek ni kak...memang demam sungguh la... karamel tu memang tebal gitu ke kak...

      ReplyDelete
    7. acik.. terliur ila tgk... bila nak post dekat ila nih??? hik3~ acik jaga kesihatan tau... jgn lupa makan ubat.. =)

      ReplyDelete
    8. kak animmmmmmmmmmmmmmm..
      wassup?
      bak setengah loyang kek tu kak. sesambil nunggu entry masuk spital tu,rehat2 je kak depan lappy..

      ReplyDelete
    9. kak anim....miss u..
      ooo..buat sebelum masuk hsptl yerk..he3
      meh sepotong nak rasa..he3

      ReplyDelete
    10. Kak Anymz sudah sihat ke? alaaaa kak, kita sorang jer yg masih lom wat kek ni..tak taw apsal..takottt...

      ReplyDelete
    11. salam kak
      akak masuk hospital? kenapa kak? akak baru tahu....harap akak dah sihat.
      take care kak...

      P/S sodap nampak kek tu kak

      ReplyDelete
    12. Kak nim... Amboi...baru kuar sepital dah boleh ngadap lappy yer.. Nanti story about the insiden tu eh.. Take care Kak nim.. Jgn mkn garam bnyk2 & jgn lupa mkn ubat!! Take care...

      ReplyDelete
    13. Assalam kak nimmmm,dah klr spital ya,alhamdulillah..JAGA KESIHATAN LEKLOK YA KAK,Sedap nmpk kek tuh,rajin anak dara tlg watkan..

      ReplyDelete
    14. Assalamualaikum kak anim...
      akak masuk wad? sakit pe kak...Alhamdulillah akak dah sihat...
      kena try buat ni dah ramai yg dok tayang kek karamel...;-0

      ReplyDelete
    15. wah.. dah sampai sini dah kek karamel ni.
      eh.. ekau tak sehat ko..

      ReplyDelete
    16. Assalamualaikum akak anim cayang..
      apa kbar? moga sihat2 hendaknya..
      diana singgah nie nak bgtau.. diana ada bagi award tuk akak.. nnt free singgah ler yer akak...

      ReplyDelete
    17. kak nim....sihat sentiasa k..Ainul, banglong & bangah.. jaga omak betul2 yo..:P
      tq sudi try dr blog saya..mesti ada belen lg ni kn..meh sikit...

      ReplyDelete
    18. alhamdulillah akak dah sihat.. moga terus sihat ye kak.. ramainya dah tayang kek ni rasa nak buat lagi la..:)

      ReplyDelete
    19. to Nur-Nba
      wallah memang sedap sangat kek ni :)

      ReplyDelete
    20. to norul
      dah buat dah hari ni tadi kan?..a macam??senang tak?..dah kena pok vontot baru nak gerak kan?..hahaha

      ReplyDelete
    21. to diana@melley mey
      alhamdulillah dah kuar hosp dah diana.insyaAllah lepas ni kena lebih berhati2..susah kalau penyakit dah hinggap ni diana.
      terimakaseh atas doa yang baik2 buat akak tu ya..
      saja nak karamelnya tu tebal.baru siyok makan..hehe

      ReplyDelete
    22. to ummi
      kita balas komen ni pun dah terlewat berapa hari dah ummi..sudah tentu lah kek ni dah habis.anak buah kita sapu semua..hehe

      ReplyDelete
    23. to nieza
      alhamdulillah semua dah okay.masalah terbesar akak ialah selalu lupa nak makan ubat..hehe.
      cuba lah buat kek karamel ni nieza..tak rugi malah berbaloi-baloi..:)

      ReplyDelete
    24. to cheq sue
      adeh..dok dlm hosp tu lah yg paling boring sekali sue..nengok dinding pastu buka TV..pandang muka nurse..ishh...takmo lagi dah berkunjung ke sana:)

      ReplyDelete
    25. to cce
      haipp..macam mana nak post..meh sini datang makan..:)

      ReplyDelete
    26. to izahdaut
      ko kena buat gak jah.takmo takut lemak2 tu..buat2 tak nampak jerk bila makan karamel..buat tebal2 baru lah syok.wakakaka

      ReplyDelete
    27. to mas
      miss you too lah mas.ha'ah buat sebelum masuk spital..okay lah kan.kuar hospital ada belen sikit je lagi terus ngap..

      ReplyDelete
    28. to deliah's del
      alhamdulillah dah hampir pulih.:)))
      terimakaseh ya.

      ReplyDelete
    29. to yat maria
      jgn takot yat.insyaAllah boleh tu.tambahan yat lagi expert.kek buatan yat kejadian nya semuanya menjadi...:))

      ReplyDelete
    30. to kasihredha
      citer dah lama kan kak kasih ku sayang?..dah kuar ward pun..dah rasa okay sikit skang ni.:)

      ReplyDelete
    31. to naz COSK
      alhamdulillah dah keluar wad pun.dah rasa okay sikit skang ni..tu lah masalahnya naz,part nak kurangkan garam tu yang tak tahan tu..hehe

      ReplyDelete
    32. to zaliedana
      insyaAllah ct payung.kesihatan selalu di pantau.ct pun mcm tu jugak tau..hehe

      ReplyDelete
    33. to E-na
      sakit biasa2 je e-na..
      try lah buat kek ni.sedap tau..:)

      ReplyDelete
    34. to ibundo
      ha'ah kak..hari tu lah tak sehat sikit.skang ni dah raso okay sikit dah.biaso lah kak,makin bertambah umur makin bertambah lah sakit itu ini.hehe

      ReplyDelete
    35. ti diana
      alhamdulillah...dah okay skang ni.teriakaseh ya diana.'
      insyaAllah nanti akak ambik award tu.:)

      ReplyDelete
    36. to anna
      terimakaseh atas sumbangan resepi ni ya ana..akak suka sangat2 dan terimakaseh juga atas doa yang baik2 untuk akak dari ana tu..:)

      ReplyDelete
    37. to juwita
      ya terimakaseh ya ita.
      buat lah lagi ita.tak rasa jemu pun kan?

      ReplyDelete