Friday, 30 April 2010
Thursday, 29 April 2010
Asam tumis melaka
sebenarnya cara membuat asam tumis ni sama je cam nak buat masak asam tu hah.di panggil asam tumis melaka sbb masak asam ni taruk belacan.
bahan2 asam tumis
1 ekor ikan tenggiri saiz sedang.
1 mangkuk cili kering di blend bersama2 1 labu bwg besar,halia dan 4 ulas bwg putih
1 btg serai
belacan(sebesar ibu jari)-blend sekali
1 mangkuk sedang air asam jawa
garam
bendir sbg perencah
cara
panaskan minyak spt biasa lah kan.
tumis cili yg dah di blend bersama2 bahan2 tu(kalo nk manis boleh tumis bwg kecil dan bwg putih yg ditumbuk halus dahulu)
jgn lupa masukn serai
bila dah naik bau,masukn ikan.diikuti air asam jawa dan garam
dah siap kan.
sesiapa yg baru kawin tu jgn jadikan alasan malas memasak tau..resepi yg saya bg ni semua khas utk anak2 muda yg baru mendirikan r/tgga..saya sekadar bg idea utk memudahkab kerja2 kalian..it is just a simple dish..
kerabu peria
sebelum ni ada kawan di fb bercerita kisah dia buat kerabu peria..saya tnya sedap ke?tak pahit ke?setelah dia menerangkan serba sedikit saya pun terus mencuba.tadi ke pasar tani,mulalah bershopping sakan utk seminggu punya stok..ice box pun dah mula kosong tuh.
bahan2 kerabu peria.
3 biji peria
11/2 labu bwg besar(sbb saya suka bwg)
1 labu tomato-size besar
saya tambah 1 btg serai
6 tangkai cili api
1 tangkai cili besar
semua bahan di atas di hiris halus
sedikit garam
2 ulas limau kasturi
1 sudu besar udang kering di tumbuk
semua bahan ini di gaul mesra bersama sedikit gula.
cuba la memang sedap.
Wednesday, 28 April 2010
sweet sour ikan kerapu
ikan kerapu sweet sour
macam yg saya ckp dlm n3 sblm ni..kali ni saya beli ikan kat pasar mlm.ane india yg jual..ikan boleh tahan wo..jumpa plak ikan kerapu..ane kasi saya itu ikan semua la hah..taapi ikan nya tak besar sgt ..yg tu satu hal ane pi pulak potong tiga.nasib le engkau ikan..anak2 suka hati lah.mmg feveret diorang pun
Tuesday, 27 April 2010
simple dish je
sambal tumis udang berpetai
hari ni hubby nak cepat.out station ke muar katanya..jam 12 tghari hubby dah terpacul kat depan rumah.ini menu yg paling simple saya dpt buat utk hari ni.petai ni dari pokok sendiri tau..thn lepas punya.hehe...saya kopek2 letak dlm bekas elok2 simpan dlm freezer.bila nak guna keluarkan dari icebox tu pg2, pastu rendam dlm air.
Wednesday, 21 April 2010
asap tebal di dapur
rupa dapur saya smlm(asap tebal)
N3 hari ini lari dari tajuk sedikit but then still berkisar tntg my kitchen.selepas habis memasak saya jerangkn kuali bersama minyak di atas dapur kemudian saya ke ruang tamu sambil tu saya meminta pertolongan farah yg berada di dapur ketika itu,meminta dia menggoreng ikan..rupa2nya farah terlupa sehinggalah saya melihat asap tebal telah mula memenuhi ruang tamu rumah..apa lagi terus ke dapur.tutup api dulu.tapi kami dah mula tersedak2 dan terbatuk2 akibat terhidu asap tebal tu.agaknya itu lah yg di rasakan oleh org2 yg menghadapi kebakaran di rumah mereka ya..ini baru sedikit....pengajaran tu............
Tuesday, 20 April 2010
Kari ikan
kari ikan
bahan2
seekor ikan tenggiri atau siakap
rempah kari ikan
4 ulas bwg merah-di hiris
2 ulas bwg putih-di hiris jugak
sedikit halia
kulit kayu manis dan bunga lawang
sedikit cili kering yg di blend
sedikit asam jawa
santan dlm 50 sen atau rm1.(kalo tak mau santan pun boleh cukup dgn asam jawa jer)
tumis bahan2 yg dihiris bersama2 kulit kayu manis dan bunga lawang.
dah naik bau masukn cili blend dan rempah.
bila dah terbit minyak,masukn asam jawa diikuti dgn santan
dah mendidih masukn le ikan tenggiri tu.kdg2 setengah orang diorang suka goreng ikan tu dulu..boleh gak la mcm tu.
kemudian kawin kan le ikan tu dgn terung atau bendir dan tomato
kari ni sesuai gak di makan dgn roti kat bawah tu hah.
seekor ikan tenggiri atau siakap
rempah kari ikan
4 ulas bwg merah-di hiris
2 ulas bwg putih-di hiris jugak
sedikit halia
kulit kayu manis dan bunga lawang
sedikit cili kering yg di blend
sedikit asam jawa
santan dlm 50 sen atau rm1.(kalo tak mau santan pun boleh cukup dgn asam jawa jer)
tumis bahan2 yg dihiris bersama2 kulit kayu manis dan bunga lawang.
dah naik bau masukn cili blend dan rempah.
bila dah terbit minyak,masukn asam jawa diikuti dgn santan
dah mendidih masukn le ikan tenggiri tu.kdg2 setengah orang diorang suka goreng ikan tu dulu..boleh gak la mcm tu.
kemudian kawin kan le ikan tu dgn terung atau bendir dan tomato
kari ni sesuai gak di makan dgn roti kat bawah tu hah.
Roti Naik
Yeeha...roti saya betul2 naik kali ni sesuai dgn nama roti naik tu hah.ini pun selepas ronda2 kat dapur cik mat gebu dgn dapur hanna yg dok kat jepon tu.mekasih ya..akak ciplak terus resepi ni dari korang..ropa roti akak tak lah secantik roti cik mat tu tp janji sekali ngap habih..betui tak..
Bahan-bahan
400 g tepung roti
100 g tepung Hong Kong - saya ikut mat gune tpg gandum je!
250 ml air - hana gune susu segar+ air skit
50 g susu tepung - saya guna susu pekat
3/4 camca teh bread improver
180 g gula perang (brown sugar) - saya ltk 120g gula halus
100 g mentega
11 g yeast segera
1 camca teh esen vanilla
Beberapa titik pewarna kuning-saya x ltk
Cara-cara
- Satukan semua bahan2 di atas dalam satu bekas besar, kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh, masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal. Bulat2 kan doh dan biar 45 minit atau naik. Kaedah lain: Masukkan semua bahan tadi ke dalam Breadmaker dan pilih setting untuk "doh". Tekan on dan tunggu hingga siap.
- Tumbuk doh untuk membuang udara, bahagikan kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam tin yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar kan 1 jam atau hingga naik.
- Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 15 - 20 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang.
Sunday, 18 April 2010
Gulai telur itik lagi
gulai telur itik dgn nenas |
gulai telur itik ni kita boleh kawinkan dia dgn macam2..nenas,pucuk ubi,bacang,mangga muda dan ada setengah2 tempat yg saya pernah pergi,diorang gulai dgn ubi kentang atau cili ijau pun ado...pokoknya apa2 pun bolehlah.
saya biarkan aje farah masak smlm..
bahan2
santan rm3(2 biji kelapa)
nenas 1/2 biji
telur itik 8 biji
sedikit ikan bilis di tumbuk lumat bersama 2 ulas bwg merah dan sedikit cili api
nenas di cincang.masukn bersama2 santan,ikan bilis tumbuk dan cili api.masuk garam
kacau sentiasa supaya jgn pecah minyak..saja saya suh farah masukn nenas tu skali sbb saya nak air nenas tu keluar.biar ada rasa manis dan masamnya gulai tu nnt.tapi dgn syarat gulai ini hendaklah di kacau selalu..oops sblm terlupa,jgn masuk semua santan tu ya.tinggalkan sedikit dlm 1 cawan utk dijadikan pati nnt.
bila dah mendidih agak lama sedikit baru pecahkan telur di dlm mangkuk berasingan.pecahkan dgn berhati2 jgn sampai terusik kuning telur tu.sbb jika ini terjadi maka tak jadi bulatlah telur itik tu cam dlm gambar ni ha.
pastu masukkan le telur yg di pecahkan tu perlahan2 ke dlm gulai itu tadi..jgn kacau.kecilkan api dan biarkan mendidih perlahan kemudian masukn pati santan.rasa asam garamnya..dah siap utk hidang..senang kan
* kali ini saya masukn ikan bilis yg ditumbuk bersama bawang untuk membawa kelainan dlm masakan2 negeri sembilan yg ada pelbagai cara dan rasa.cubalah
mari makan soto
soto ayam |
buat soto ayam jgn lupa buat bergedelnya |
Dari dok dalam hospital itu hari saya dok teragak makan soto..nak beli tak muai plak jadi lebih baik saya buat sendiri je.bangun pagi tadi apa2 hal pun saya rebus ketupat mini ni dulu
ketupat mini |
saya suka guna ketupat segera jenis mini ni sebab rasanya ala2 nasi impit la jugak.malas nak menghimpit jadi beli je ketupat segera ni hah.
bahan2
ayam 1/2 ekor
bwg merah 4 ulas,
bwg putih 3 ulas
halia sebesar ibu jari
semua bahan ni di blend ketepikan.
perencah soto cap hj sernan dari muar
kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga,tak letak pun takpe sbb rempah kt atas ni dah ada
2 kiub ayam
bahan hiasan
tauge
daun bwg,daun sop
kacang goreng
bawang goreng
bihun goreng-ambil bihun sekeping dr paket terus goreng dlm minyak yg byk
bergedel
cili api berkicap
mula2 rebus ayam.
dlm bekas yg lain tumis bahan2 yg di blender tadi
angkat ayam,sejukkan dan siat halus utk hiasan nnt
curahkan bahan2 yg di tumis ke dalam periuk kuah ayam bersama rempah soto,kiub ayam dan garam
bergedel |
sedikit daging cincang
kentang sekilo-buat lebih pun takpe leh makan mcm tu jer
sedikit daun bawg,daun sup
telur-2 biji
tepung gandum
rebus kentang dan daging cincang berasingan
lumatkan keduanya dan gaul dgn daun2.
gaul bersama kuning telur dan sedikit garam
kepalkan dan bentuk ikut suka
gaul bersama sedikit tepung dan celup dlm putih telur yg telah di pukul-goreng
rempah soto hj sernan dari muar |
ada bermacam2 jenis rempah soto yg di jual di luar sana tapi saya biasa guna rempah ni ha..hubby beli kat muar .setiap kali bertugas di sana,pasti hubby beli rempah ni..pokoknya di rumah saya tak pernah putus bekalan rempah ni..di lain n3 saya akan cerita rempah2 yg di datangkan khas dari muar.seperti rempah mi bandung,mi jawa dan tak lupa kopi cap 434..
sila lah jamu selera dan jemput minum dgn air laici ni ya
air laici |
dari sudut berbeza |
Saturday, 10 April 2010
Breakfast
Bangun pg2 hari sabtu badan dah mula rasa lain macam.smlm check bp tgii betul blood pressure.so i decided buat bubur je.just a simple breakfast but enough to cover my stomach for the rest of my day.
ikan bilis berkicap ni mmg sedap makan dgn bubur gondol tuh.
mula2 goreng ikan bilis dulu.suka hati le kan nk guna brape byk bilis tu.
dah garing angkat dan ketepikan.
kemudian tumis bwg besar yg diris bulat bersama2 dgn cili hijau hiris.
agak2 dah boleh tu masukn kicap dan tomato.
sambal telur ni lagi senang nak buat..
tumis cili kering yg dah di blend bersama bwg besar dan bwg putih
masukn sedikit ikan bilis yg dah di goreng
masukn kiub ikan bilis(guna satu je),
bawang besar dan secubit garam dan sedikit gula sbg perisa
biarkan mendidih kemudian masukn telur.suka hati.2 tau 3 biji.
balik2kan telur kemudian tutup api.dah pun siap utk di hidangkan
ikan bilis berkicap
ikan bilis berkicap ni mmg sedap makan dgn bubur gondol tuh.
mula2 goreng ikan bilis dulu.suka hati le kan nk guna brape byk bilis tu.
dah garing angkat dan ketepikan.
kemudian tumis bwg besar yg diris bulat bersama2 dgn cili hijau hiris.
agak2 dah boleh tu masukn kicap dan tomato.
sambal telur |
tumis cili kering yg dah di blend bersama bwg besar dan bwg putih
masukn sedikit ikan bilis yg dah di goreng
masukn kiub ikan bilis(guna satu je),
bawang besar dan secubit garam dan sedikit gula sbg perisa
biarkan mendidih kemudian masukn telur.suka hati.2 tau 3 biji.
balik2kan telur kemudian tutup api.dah pun siap utk di hidangkan
ini la ropanya hidangan bekfast td..abaikan la gmbar senduk tu ya..roti tu buat smlm.nk cicah dgn sambal telur tu.masa snap gambar ni sambal telur masih lg dlm kuali...cuba la.. |
Friday, 9 April 2010
lauk hari jumaat
masak lemak potai dgn ikan parang |
so smlm di market ada ikan parang saiz medium,pilih bhg kepala yg dpt di potong 3 keping.
caranya senang je
ikan parang 3 keping
santan dah siap rm3(2 biji kelapa)sy suka pekat2
ciliapi 1senduk(sy suka pedas2)di tumbuk atau di blend
petai 2papan(di kikis) dan asam keping
ikan parang di gaul dgn ciliapi dan garam.masukn air sedikit.kecutkan dgn petai
agak2 dlm 5 mint masukn santan dan asam keping dan garam
tarra da siap.senang kan..
*cara masak sy mmg mengikut tradisi org2 n.sembilan dulu2.jarang2 menggunakan serai dan bwg..kata emak kalau masak ciliapi org2 siam tu mmg le dia byk guna serai..resepi dah di ubah2..ko masak pekat2.pandai2 le kau rasakan asam garam gulai tu..kalau takut kolestrol tggi hah jgn masak lemak..makan rebus2 je..hehe..itu kata emak..betul gak tu kan?
lagi satu,lupa nak habaq mai..petai sy ni sy tak kikis.malas tul rasanya so sy rebus mcm nk buat jeruk tu then sy simpan 1 mlm dgn asam keping dn garam..rasanya sama je.
Thursday, 8 April 2010
menu hari ini
ketam masak lemak cili api dgn nenas |
bahan2
ketam 4ekor
cili api 8 ulas je.(jgn byk2.tersedak nnt naya je.tak pat hisap2 manis ketam nih)
serai.1 batang
santan beli dah siap.rm3 je
bwg merah 2 ulas di hiris
nenas.guna separuh je suka hati nk cincang atau nk hiris
nenas dikecutkan dulu dgn serai yg di titik,cili api yg di tumbuk halus dan bwg hiris
stgh orang suka kecutkan dgn ketam skali tp sy suka masukn santan dan ketam sekali.biar keluar manis ketam tu.jgn lupa buh garam.kalo kurang masam buh asam keping ya.
*masakan org2 negori yg tulen sebenarnya jarang2 yg guna bawang..keutamaan dlm masakan adalah terletak pd asam,garam,santan dan cili apinya
Wednesday, 7 April 2010
menu hari Rabu
Tak tau nak masak apa hari ni sbb yg ada dlm fridge cuma sayur terung so decided tumis je terung nih.tumis bawang merah dan bawang putih.masukan air diikuti dgn kiub ikan bilis dan hirisan cili padi utk bg pedas.
dah mendidih air tu masukn le terung.dah empuk tutup le api.judukan pula dgn goreng berlada udang.di panggil goreng berlada tu sbb kita goreng stgh masak dulu udang tu.pastu baru le tumis cilinya.kerang tu sebenornya lauk smlm..saja menyibuk tuk n3 hari ni.lauk ni bagus utk org2 bekerja tp suka masak kat umah..simple but nice..tambah le dgn ikan goreng dan ulam2an.
dah mendidih air tu masukn le terung.dah empuk tutup le api.judukan pula dgn goreng berlada udang.di panggil goreng berlada tu sbb kita goreng stgh masak dulu udang tu.pastu baru le tumis cilinya.kerang tu sebenornya lauk smlm..saja menyibuk tuk n3 hari ni.lauk ni bagus utk org2 bekerja tp suka masak kat umah..simple but nice..tambah le dgn ikan goreng dan ulam2an.
Saturday, 3 April 2010
menu hari sabtu
hari ini parents in law mai rumah.pak mentua suka makan asam pedas.al maklum org melaka.saya suka asam pedas dgn bendir tapi pak mentua suka makan terung.
setiap kali buat asam pedas melaka sy suka goreng tauge
Thursday, 1 April 2010
udang dan tempoyak
Ini masakan hari apa sy dah tak ingat.sesekali ubah selera.masakan ini main campak2 je..kadang2 buntu otak ni nak memikirkan masak apa..cubalah sodap jugak nih.utk 1/2 kg udang letak la satu senduk tempoyak..bior pekat wey,sedapnya menjilat jari.buat pedas2 sikit..ulam2an tu la ni sy dh tak makan sgt..pening..saja beli buat selera terbuka kat sini..