Thursday, 20 May 2010

masak lemak udang dengan peria

Hari ini kita lunch dengan masak lemak cili api udang dengan peria.



bahan2

1/2 kilo udang di buang ekor dan kepala
santan dari 2 biji kelapa atau santan segar rm3
1 senduk cili api yg siap di kisar
1 batang serai di titik
5 biji peria
2 keping asam gelugor
garam secukup rasa.

cara

masukn cili api,asam gelugor,garam,serai dan santan ke dalam periuk.
kalau gunakan santan segar tambah 2 cawan air.
kacau hingga mendidih.
masukn udang dan peria.
rasakan garam
masak hingga peria empuk
sedia untuk di hidangkan

2 comments:

  1. salam kak anymz wah sedap tu tapi kalau kat umah tak boleh buat sbb anak2 tak suka peria

    ReplyDelete
  2. chik mimi:kalau anak2 tak suka peria,gantikan dgn tomato.

    ReplyDelete