Salam semua..sehat?..alhamdulillah..
Tengahari tadi akak buat panggang ayam bermadu..bermadu dgn ayam okay bukan dengan ai..huuh!tak rela...muhaha..takmo2 story mengarut malam2 ni kan...
resepinya resepi hantam keromo..tapi memang sedap giler kata anak2 lagiii sedap kalau ada sambal kicap cili api..tapi hari ni gambar sambal kicap tidak di sertakan..resepinya akak bagi lah..
Kalau kita tengok resepinya macam ayam teriyaki dari rumah hana tu kan..asal usulnya ayam ini di bakar atas bara tapi akak ni mana lah dtg kesabaran nak buat mcm tu..senang masuk lam oven je..habis cerita..resepi akak bagi bergantung pada ayam yang akak gunakan..kalau u all guna ayam sekoq,adjustlah resepinya tu ya..
Kepak Ayam Panggang Bermadu
by
anymz my kitchen
bahan2
4 keping kepak ayam
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
1 sudu teh kicap pekat
3 sudu besar madu
2 ulas bawang putih-di sagat
sedikit halia-di sagat
cara
gaul semua bahan bersama dan di perap semalaman atau sekurang2nya 2 jam
dah siap, panggang atas bara atau boleh jugak di panggang dalam oven dgn kepanasan 180,bergantung pd oven masing2.
ayam yang sedap di makan dgn sambal kicap
bahan2 sambal kicap
10 ulas cili padi-akak guna lebih sbb suka pedas
1 1/2 sudu besar gula
5 sudu besar kicap manis
perahan air limau nipis
cara
semua bahan dikisar bersama.jgn masukan air ya.cukup cecair yang ada pd kicap dan perahan air limau nipis..
dah siap makan bersama ayam..pergh..terangkat
Assalamualaikum...
ReplyDeletekak anymz nak tanya ni, Kalau waktu lunch saya pi makan kat umah akak boleh tak?
acik anim, terliur sy tgk kepak ayam madu ni... Nak cuba2.. nak cuba mkn.. kih3~
ReplyDeleteuishhh sedapnya ayam panggang ni kak...tapi dh nk tido ni simpan esok leh tak?hehe
ReplyDeletemacam ayam panggang madu yang biasa kita buat pong macam nih jugak kak... cuma tambah blackpepper.. oishiiiiiiiiii.......
ReplyDeletekak anim...mas tunggu kepak ayam akak semalam sampai tertido tau..he..he..
ReplyDeleteni datang pepagi ada lagi ke..makan ngan nasi lomak pon sodap ni...muahahaha...
to kak sam
ReplyDeletewaaah!boleh aje sam..tapi kena tunggu la komuter yang sedang berjalan pembinaannya tu siap..kalo tak, masak ko sam,tengahari dtg lunch umah akak pastu bergegas nak ke opis semula..haha
to cik embun
meh lah sini.kepak ni dah habis pun.tapi takpe boleh marinade lagi..:)
to nieza
esok??..ermmmmm....tinggal tulang je lah nieza.hehe
to hana
Aah..tu lah akak cakap mcm ayam kat dapur hana tu kan?..tapi versi yang ini kena makan dgn sambal kicap..mmg sedap
to mas
ya ka mas?..alolo..cian ko mas..seb baik tak meleleh air liuq masa dlm tido tu kan?mana ada lagi pagi ni..tu 4 ketul je kepak..sekali hadap habis licin le..hehe
kak nim..
ReplyDeleteampoon lambat sampai umah akak niha..semalam busy dengan perkara yang tak menentu..hihi
sedapnya nampak ayam masak cenggini..dapat depan mata tak cukup 4 keping kepak tu kak..ngahhaa..
tahniah kak nim sebab dah berjaya menciponkan diri..sedap kan kek tu..saya pun dah try, tapi buat separuh je dulu..lawo jek akak nyer cipon tu..selamat menyipon la lagik lepas ni ye kak..
*eh napa baik sangat aku hari ni..hahhahaa
oh ketinggalan keretapi pagi ni..agaknya dah habis ayam madu kak anim ni..
ReplyDeletekak, nak tanya: kalu masak dlm kuali je tak boleh ke? bab membersihkan oven ni musykil sikit la..
Kak anymz yummy nyer kepak ayam,rini tlg watkan lagi,klmarin sapa suh wat ckit sgt,ngeee..
ReplyDeleteTruly mouthwatering chicken wings! Nak tapau sikit kak...;)
ReplyDeleteakak..dah abis pun sila buat lg eh kak..besh ni rth gitu ajer...aduii..terasa2 manisnya ni hah..
ReplyDeleteAssalam..
ReplyDeleteBanyaknya kicap sampai 3 jenis hehe..nampak pekat melekat mesti sedap tu..
Dah siap makan bersama ayam..??
ReplyDeleteayam makan dengan ayam..?
err...
Ayam tu totap mongancam... **Lap air liyor jap.. haha...
to izahdaut
ReplyDeletekihkih..akak pon balas lambat nihah.bukan kes balas dendam..
mggu dopan sek cuti seminggu kan..jadi sibuk menyibukkan diri beli persiapan2 yg tertentu..nanti akak bg tau yo..doakan keselamatan kami pergi dan balik yo..ala cuti2 mesia yo.tak jauh pun dokek2 yo..
maceh yo atas puji2an kejayaan akak mencipta sejarah dgn jayanya mencipon.hehe
to umi
ReplyDeleteboleh aje umi..seeloknya masak dalam non stick pan..selamat mencuba..tak rugi umi.
to zaliedana
hehe..dah kepak ayam cukup2 ada 4 keping lam esbok tu ana..kalau 4 ekor ada gak 8 keping kan?..
aduh dah ada matematik pulak.hehe
to love
maceh love.
pergi mana?ikut hubby ke?rindu arrr
takpe ni akak tapau..eh!dah tinggal tulang ler..:)
to hasue
sue,ayam tu rasa manis kan,pastu bila cicah dgn sambal kicap rasa dia ada masam2 pedas..sedap lah wey..:D
to ozzy
ReplyDeletenampak je ada tiga jenis tapi semua dlm jumlah yg sikit..semua tu utk menambah perisa dan rasa..cuba lah ozzy.jgn lupa buat kicap tu sekali..
to cik azz
lap..lap..air liyor tu copek..kang jatuh pulak ateh ayam ni kang.nayo yo..hehehe