Assalamualaikum semua
Inilah yang di tunggu2 oleh IzahDaut..(ya ka?) hehe
Seperti yang telah akak janjikan semalam.Akak akan keluarkan resepi tat nenas yang di minta oleh pengunjung2 mykitchen..
Resepi ni dah lama sangat.Akak dapat resepi ni dari makcik akak yang tinggal di Bangi nun.
Masa tu kalau tak silap anak yang sulong baru berumur dua tiga tahun.
Akak memang penggemar kuih tat.Saban tahun sejak dari zaman persekolahan ,akak sering mencari tat yang cair dalam mulut.Susah betul nak dapat.Alhamdulillah akhirnya bertemu juga.
Perlu akak tegaskan di sini resepi asal tat ini ialah dalam kiraan oz.Setelah meminta bantuan en somi maka inilah hasilnya.Akak minta buat pengunjung2 mykitchen yang ingin mencuba,mulakan dengan perlahan2 dulu.Masukkan tepung jangan sekaligus.Masukkan sedikit demi sedikit.Doh tat ni memang lembut.Biasanya akak tidak menggunakan air sejuk.Adunan tu sudah sedang elok je.Air sejuk di gunakan andai adunan menjadi keras di sebabkan angin dan sebagainya.Akak letak 115 gm sebab kiraan tu bersamaan dgn 4 oz.
Ini lah tat yang hasil jualannya telah membawa akak melancong ke beberapa negeri dan negara.
Akak hargai sangat2 resepi tat ni.TerimaKasih buat tuan punya resepi asal andai ada terbaca ni.
Akak akan rasa bersyukur sangat2 andai ada teman2 yang berjaya menghasilkan tat gebu ni dan berjaya menjadi kan ia sebagai pendapatan sampingan.
Tat Nenas
by
anymz mykitchen
Resepi:Ibu saudara anymz
Perhatikan kulit yang nipis dan isi yang tebal.
Ini lah rahsia sebenar yang memikat para pelanggan.
Di letakkan harga yang tinggi sekali pun mereka pasti menempah lagi tahun demi tahun.
Selamat Mencuba
4 oz butter- 115 gram
4oz minyak sapi- 115 gram
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum-450 gram
sedikit garam
air sejuk
air sejuk
cara
Pecahkan telur di dalam bekas adunan,
Masukkan butter dan minyak sapi
Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.
Guna acuan seperti gambar di bawah.
Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.
Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min
Untuk Inti Puan2 boleh gunakan seperti biasa.samada yang buat sendiri atau yang segera yang sedia ada di kedai2 jualan bakery.
Akak biasa buat
10 biji nenas-di sagat dan toskan airnya
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning
cara
kacau nenas dan gula
Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
Kacau hingga kering dgn api yang perlahan
Ini la acuan yang akak gunakan
trima kasihhhh kak nim. mmg alasan kat en daut sbb tk buat sekut lagi sbb k nim tk update resepi lgi. pasni tkde alasan dah le..hihi
ReplyDeleteharap menjadiii lerrr.mekasihhhh k nimm..mlm ni nk buat.
as-salam kak
ReplyDeletecantiknye tat nenas tu kak..rasa nak cuba tapi takut tak menjadi tat nenas gulung tu...selalunye buat yg bulat2 aje..
wahh.. tun x penah wat tat telur selama nih.. tgk ni rasa mcm nk buat je.. tp blh x main ngelatbeli jem nenas je.. hihi
ReplyDeletewaduh K.Nim, takleh tahan tngk tart gebu ni...kegemaranku, leh cuba resepi ni..tq.....
ReplyDeletekak anymz
ReplyDeleteakak suka sgt dgn tart nenas...tp selalunya order je. Dulu2 pernah juga buat.
Thanks kak resepinya..semoga ilmu ini mengalir terus.
Kak, tpg gandum tu pun kena kacau guna whisk juga ke?
bestnya Kak Anim,pandai buat tart yang cair di mulut... itu rahsianya ye..., mudah2an terus dapat tempahan & rezeki terus berlipat ganda, memang betullah tu kak, bila pelanggan rasa sedap, rasa itulah yang akan terus dicari..
ReplyDeletewohooo kena cuba gak nih.. guna minyak sapi ek..
ReplyDeletekak, kita pon baca ngn penoh berhati2 kak... hehehhe... mmg lembut tgk pd gamba tu... ;)
ReplyDeleteKak Anymz,
ReplyDeletecantiiikkkkkknya, gebuuuuuuunya, ayuuuuuunya tart nenas tu.
Memang kalau dapat ke I, maulah 1 balang untuk I sorang, tak kongsi, simpan bawah katil utk makan sorang2 dlm bilik, hahaha....
tahun ni saya paling banyak dapat tempahan tart stoberi dan blueberi..tp saya lebih suka tart nenas..utk rumah sendiri belum buat lagi, sbb takut tak sempat nk raya dh habis...
ReplyDeletekak,klu sukatan byk tu..berapo byk dapek tart ea kak?
ReplyDeleteWaduhhh kak..ada kuih raya sedappppp!!!
ReplyDeletekak anim...mas hari tu nk try resepi akak ni...disebabkan sukatannya oz..terus tak jadi sbb mas guna penimbang biasa jerk....
ReplyDeletetak pe...boleh try lain kali...
mas copy dan simpan dulu resepi tart nenas akak ni..
memang nampak gebu jerk...
kak anim..even nun di japan...tp tart tersgtlaa wajib adeee di pagi raya..hehe....nk try resepi ni laa mcm gebu sgt jek tgk..musti sedap nih...
ReplyDeleteanim..akak makan yang anim buek yo lah..
ReplyDeleteSalam Anim...waaah Ummi x lepas2 lgk nak wat tart taauuu..hehe. Selalu bila ura2 jek nak buat, sekali ofis bagi kuih2 tuk staff ada jek tart nenas la, tart blueberi laa...tu pasal laa...thn ni ntah la..kena wat kot, xda nmpak bayang pun..hehe
ReplyDeleteAssalamualaikum akak anim cayang...
ReplyDeleteWah cantiknya tart nenas tu akak... pasti sedap sgt nie kan sbb ada bubuh minyak sapi... diana suka biskut yg ada d bubuh minyak sapi .. nasib baik dah buat dah.. kalu x nak ikut resipi akak nie tau.. huhuu
emmm...tart nenas feberet sgt2 ..dulu2 order, skrg cammana erk kak kalau nk mkn..adehh..malas benor nk buat...nak order ngan akak pun jauh benor..gebuss la yg disukai
ReplyDeleteSalam kak anim!! tahun depan nak cariklah acuan tu kat mesia :D dah semakin malas ni jadinyer hihihi kalau guna cetak senang kan kak main tenyeh2 inti jer lah nanti nii tak yah sibuk2 nak gulung2 :D
ReplyDeleteakak tak jual je jem nenas tu? malas seyyy nak buat. Dulu pernah bt akhirnya keras kejung dlm peti ais.
ReplyDeleteto izahdaut
ReplyDeleteko zah,patut2 le bagi alasan tu jah..tak pasal2 nama akak kena jual tu.huhu
to ady
InsyaAllah boleh gulung kalau guna acuan yg sama mcm dlm gambar.Adunan ni mmg lembut.:)
to tun
kalau jem nenas yg beli tu rasa dia sedap,apa salahnya mencuba tun.:)
to yatie
cuba lah yatie.InsyaAllah boleh buat tu.hehe
to kasihredha
bila dah masuk tepung,uli lah guna tangan kak.:)
to amie
akak dah tak meniaga lagi amie.kesihatan akak tidak mengizinkan..tu sebab akak post resepi ni utk kawan2 di luar sana mencuba pulak..:)
to aeinio
cuba lah anie.akak doakan semoga berjaya dan kena pd tekak aini ya.:)
to anawahid
baco yo kok tak buek,tak syok lah ana..hehe
to lemongrass
ReplyDeletesamalah kita min,memang hantu tart lah kalau gitu kan?..hehe
to cendanakaseh
sama lah dgn rumah akak ni norma,sbb tu akak buat tat utk adik2 akak dulu.akak pun nak buat tat blueberi tu.tp rasanya hujung mggu ni baru buat kot.hehe
to kaklong
kalau sukatan byk tu ado dlm lebih kurang 50 keping kot.ikut acuan bosa mano.
to yatt maria
yatt dah start ke belum tu?
to mas
takpe mas,kalau tak raya pun boleh buat jugak..:)
to sabar
cuba buat ya sabar.kalau tak pass boleh pm akak di fb.:)
to acik erna
ala satu hari rayo akak dah sampai rumah se kan?..hehe
tgk tart k.anim..mcm terasa2 dok dlm mulut..:)kuih yg x lapuk dek zaman..!
ReplyDeleteTgk tart teringat tart kat yg dijual suatu ketika dulu di paka..oh..sedapnya xperlu buat just order je..hihi
DeleteTgk tart teringat tart kat yg dijual suatu ketika dulu di paka..oh..sedapnya xperlu buat just order je..hihi
Deleteto ummi
ReplyDeletekena buatlah gamaknya tu ummi.hehe
to diana
resepi dah lama sgt2.sbb tu sukatannya masih dlm kiraan auns.mmg sedap dan gebu.lain kali boleh cuba resepi ni ya.
to ijayuji
boleh aje kalau nak guna acuan tekan tu ika tapi lebihkan tepungnya ya.dulu2 akak buat guna acuan tekan tu tapi bila nak cepat tu yg akak guna acuan gulung ni.lagi cepat.:)
to ruggedmom
tak lah maria.maleh nak buek.dulu2 akak ado helper skang ni semuo kono buek sendiri.tu yg maleh bona2 tu..
to sofea
betul tu.kueh yg tak lapuk dek zaman..:)
Salam kak Anymz...
ReplyDeleteMintak izin nak cuba resepi nih boleh kak? Bukan nak buat bisnes tapi nak tunjuk eksen kat adik saya sorang tu. Dia selalu puji kawan dia buat paling best dlm dunia. Nyampah saya dgr. hihihi...
Mekasih kak dan Selamat Menyambut Hari Raya bersama kuarga tercinta...
salam kak anymz, sya mmg suka tart esp g lembut2 cam ni. kak, mintak halal ye resepi ni. pasti akan cuba. moga Allah membalas jasa kak. sya singgah rmah kak ni melalui blog ita masam manis. terima kasih sekali lagi.
ReplyDeleteAskum kak,
ReplyDeletesalam kenal. Kak, minta izin copy resepi.
kena cuba sblm puasa nie. raya nanti blh buat la.
Anymz, nak tny kenapa adunan susah dipicit keluar dari acuan. Acuan pun licin jer. Adakah kerana doh dah keras, ianya terputus putus. Mmg tak pernah buat tart gulung
ReplyDeleteTq kak anymz. Will try. ;D
ReplyDeleteAssalam kak Anim,baru sempat singgah dapur akak tgk resepi ni...saya copy resepi dulu nanti nak terai..tq kak Anim..:)
ReplyDeleteAssalam kak nim, saya dh buat tat ni memang terbaekkkk, sedap n gebu. Saya nak tanya kenapa saya guna acuan seperti yg kak nim tu, aduanan tak nak keluar, ataupun kerana boh terlalu banyak, sudahnya saya guna acuan yg kecil tu dpt dua biji seklai teakan. Mekasih kak kongsi resipi yg best ini
ReplyDeletepenah wat tp x pakai tpg gandum tp kai tpg biskut n gunakan buttercup je
ReplyDeleteSalam k.anim,.saya amik jga resepi ni,, tq..
ReplyDeleteassalamualaikum....telur tu....sebiji telur or just kuning sahaja
ReplyDeleteAssalam kak..leen cnp resipi tart nenas...memang sedap!..:)
ReplyDeletesaya mohon share resepi ini di blog saya ye, salam kenal dari saya..:)-
ReplyDeleteHi akak. Kat sini susah nak cari minyak sapi. Boleh substitute dgn benda lain? Such as? TQ.
ReplyDeleteto mella ram
ReplyDeletemaaf lambat akak reply..ya telur tu guna sebiji size B
to leen
ya terima kaseh kerana sudi mencuba
cik matahariku
sila kan..salam kenal dr akak juga
to winson lim
hi winson..thnx sudi singgah sini
winson tggl di mana ya..
ok kalau gitu winson boleh aje guna butter sepenuhnya tp dgn syarat butter tulen spt anchor,scs atau golden churn.juga tambahan sdkt susu
jgn sesekali guna buttercup atau farmcows..itu bukan butter tulen.dan boleh membuatkan ia lari dr rasanya yg sebenar.
rcp myk sapi di gantikan dgn butter dan sedikit susu pekat
Timbang:
115gm butter
110gm butter
5gm susu pekat
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSalaam Kak Anim. Saya nak tanya resepi akak ni kalau nk buat tart biasa yg terap tu, bukan tart gulung boleh tk? Dan akak pakai butter jenama apa ye? Terima kasih :)
ReplyDeleteSalam, akak..saya peminat setia tart nanas. Susah nak dpt yg sedap..saya nak try buat guna resepi akak..andai jadi..dan ada tempahan, saya mohon halalkan resepi akak..terimakasih
ReplyDeletesalam akk...sy dh buat, dpt satu blng lebih ckit je...kalau mcm tu nak jual brp ye sebalang, modal agak mahal..akak jual brp ye dulu
ReplyDeleteRm30 utk 50biji
DeleteSalam kak..sy ingin cuba dan insyaallah utk perniagaan kecilan sy..mohon halal resepinye ye kak.
ReplyDeleteSalam kak..sy ingin cuba dan insyaallah utk perniagaan kecilan sy..mohon halal resepinye ye kak.
ReplyDeleteSalam kak..saya nk try resepi akak.mohon halal resepinye ye kak.
ReplyDeleteYa saya halalkan
DeleteYa saya halalkan
DeleteSaya ada menjual tart nenas. Sebalang rm30 ada 50 biji. Kalau berminat whatsapp saja di 0132855938
ReplyDeleteAskm kak.
ReplyDeleteMemula saya buat tart sendiri tahun lepas saya guna resipi akak ni. Lepas tu saya try resipi lain tapi tak rasanya tak sama macam ni. So habis batch yang ada ni kena ikut balik resipi sedap ni. Tq kak.
Alhamdulillah
DeleteAlhamdulillah
DeleteSalam akk..resepi ni mmg tak perlu gune tpung kastard & gula icing ke?maaf ye sy tanye..
ReplyDeleteKenapa saya buat bila time nak gulung pakai acuan mcm susah je..sakit tangan2..adunan pn jdi putus2
ReplyDeleteNampak menarik..boleh cuba resepi ni.. jmput singgah blog saya ea. Dirawanhartawan.blogsport.com
ReplyDelete