Wednesday, 17 August 2011

Tat Nenas Gebu

Assalamualaikum semua

Inilah yang di tunggu2 oleh IzahDaut..(ya ka?) hehe
Seperti yang telah akak janjikan semalam.Akak akan keluarkan resepi tat nenas yang di minta oleh pengunjung2 mykitchen..
Resepi ni dah lama sangat.Akak dapat resepi ni dari makcik akak yang tinggal di Bangi nun.
Masa tu kalau tak silap anak yang sulong baru berumur dua tiga tahun.
Akak memang penggemar kuih tat.Saban tahun sejak dari zaman persekolahan ,akak sering mencari tat yang cair dalam mulut.Susah betul nak dapat.Alhamdulillah akhirnya bertemu juga.

Perlu akak tegaskan di sini resepi asal tat ini ialah dalam kiraan oz.Setelah meminta bantuan en somi maka inilah hasilnya.Akak minta buat pengunjung2 mykitchen yang ingin mencuba,mulakan dengan perlahan2 dulu.Masukkan tepung jangan sekaligus.Masukkan sedikit demi sedikit.Doh tat ni memang lembut.Biasanya akak tidak menggunakan air sejuk.Adunan tu sudah sedang elok je.Air sejuk di gunakan andai adunan menjadi keras di sebabkan angin dan sebagainya.Akak letak 115 gm sebab kiraan tu bersamaan dgn 4 oz.
Ini lah tat yang hasil jualannya telah membawa akak melancong ke beberapa negeri dan negara.
Akak hargai sangat2 resepi tat ni.TerimaKasih buat tuan punya resepi asal andai ada terbaca ni.
Akak akan rasa bersyukur sangat2 andai ada teman2 yang berjaya menghasilkan tat gebu ni dan berjaya menjadi kan ia sebagai pendapatan sampingan.



Tat Nenas
by
anymz mykitchen
Resepi:Ibu saudara anymz




Perhatikan kulit yang nipis dan isi yang tebal.
Ini lah rahsia sebenar yang memikat para pelanggan.
Di letakkan harga yang tinggi sekali pun mereka pasti menempah lagi tahun demi tahun.
Selamat Mencuba


bahan2 pastri

4 oz butter- 115 gram
4oz minyak sapi- 115 gram
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum-450 gram
sedikit garam
air sejuk


cara

Pecahkan telur di dalam bekas adunan,
Masukkan butter dan minyak sapi
Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.
Guna acuan seperti gambar di bawah.
Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.
Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min


Untuk Inti Puan2 boleh gunakan seperti biasa.samada yang buat sendiri atau yang segera yang sedia ada di kedai2 jualan bakery.

Akak biasa buat

10 biji nenas-di sagat dan toskan airnya
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning

cara

kacau nenas dan gula
Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
Kacau hingga kering dgn api yang perlahan



Ini la acuan yang akak gunakan

58 comments:

  1. trima kasihhhh kak nim. mmg alasan kat en daut sbb tk buat sekut lagi sbb k nim tk update resepi lgi. pasni tkde alasan dah le..hihi

    harap menjadiii lerrr.mekasihhhh k nimm..mlm ni nk buat.

    ReplyDelete
  2. as-salam kak
    cantiknye tat nenas tu kak..rasa nak cuba tapi takut tak menjadi tat nenas gulung tu...selalunye buat yg bulat2 aje..

    ReplyDelete
  3. wahh.. tun x penah wat tat telur selama nih.. tgk ni rasa mcm nk buat je.. tp blh x main ngelatbeli jem nenas je.. hihi

    ReplyDelete
  4. waduh K.Nim, takleh tahan tngk tart gebu ni...kegemaranku, leh cuba resepi ni..tq.....

    ReplyDelete
  5. kak anymz
    akak suka sgt dgn tart nenas...tp selalunya order je. Dulu2 pernah juga buat.
    Thanks kak resepinya..semoga ilmu ini mengalir terus.

    Kak, tpg gandum tu pun kena kacau guna whisk juga ke?

    ReplyDelete
  6. bestnya Kak Anim,pandai buat tart yang cair di mulut... itu rahsianya ye..., mudah2an terus dapat tempahan & rezeki terus berlipat ganda, memang betullah tu kak, bila pelanggan rasa sedap, rasa itulah yang akan terus dicari..

    ReplyDelete
  7. wohooo kena cuba gak nih.. guna minyak sapi ek..

    ReplyDelete
  8. kak, kita pon baca ngn penoh berhati2 kak... hehehhe... mmg lembut tgk pd gamba tu... ;)

    ReplyDelete
  9. Kak Anymz,
    cantiiikkkkkknya, gebuuuuuuunya, ayuuuuuunya tart nenas tu.
    Memang kalau dapat ke I, maulah 1 balang untuk I sorang, tak kongsi, simpan bawah katil utk makan sorang2 dlm bilik, hahaha....

    ReplyDelete
  10. tahun ni saya paling banyak dapat tempahan tart stoberi dan blueberi..tp saya lebih suka tart nenas..utk rumah sendiri belum buat lagi, sbb takut tak sempat nk raya dh habis...

    ReplyDelete
  11. kak,klu sukatan byk tu..berapo byk dapek tart ea kak?

    ReplyDelete
  12. Waduhhh kak..ada kuih raya sedappppp!!!

    ReplyDelete
  13. kak anim...mas hari tu nk try resepi akak ni...disebabkan sukatannya oz..terus tak jadi sbb mas guna penimbang biasa jerk....
    tak pe...boleh try lain kali...
    mas copy dan simpan dulu resepi tart nenas akak ni..
    memang nampak gebu jerk...

    ReplyDelete
  14. kak anim..even nun di japan...tp tart tersgtlaa wajib adeee di pagi raya..hehe....nk try resepi ni laa mcm gebu sgt jek tgk..musti sedap nih...

    ReplyDelete
  15. anim..akak makan yang anim buek yo lah..

    ReplyDelete
  16. Salam Anim...waaah Ummi x lepas2 lgk nak wat tart taauuu..hehe. Selalu bila ura2 jek nak buat, sekali ofis bagi kuih2 tuk staff ada jek tart nenas la, tart blueberi laa...tu pasal laa...thn ni ntah la..kena wat kot, xda nmpak bayang pun..hehe

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum akak anim cayang...
    Wah cantiknya tart nenas tu akak... pasti sedap sgt nie kan sbb ada bubuh minyak sapi... diana suka biskut yg ada d bubuh minyak sapi .. nasib baik dah buat dah.. kalu x nak ikut resipi akak nie tau.. huhuu

    ReplyDelete
  18. emmm...tart nenas feberet sgt2 ..dulu2 order, skrg cammana erk kak kalau nk mkn..adehh..malas benor nk buat...nak order ngan akak pun jauh benor..gebuss la yg disukai

    ReplyDelete
  19. Salam kak anim!! tahun depan nak cariklah acuan tu kat mesia :D dah semakin malas ni jadinyer hihihi kalau guna cetak senang kan kak main tenyeh2 inti jer lah nanti nii tak yah sibuk2 nak gulung2 :D

    ReplyDelete
  20. akak tak jual je jem nenas tu? malas seyyy nak buat. Dulu pernah bt akhirnya keras kejung dlm peti ais.

    ReplyDelete
  21. to izahdaut
    ko zah,patut2 le bagi alasan tu jah..tak pasal2 nama akak kena jual tu.huhu


    to ady
    InsyaAllah boleh gulung kalau guna acuan yg sama mcm dlm gambar.Adunan ni mmg lembut.:)


    to tun
    kalau jem nenas yg beli tu rasa dia sedap,apa salahnya mencuba tun.:)


    to yatie
    cuba lah yatie.InsyaAllah boleh buat tu.hehe


    to kasihredha
    bila dah masuk tepung,uli lah guna tangan kak.:)


    to amie
    akak dah tak meniaga lagi amie.kesihatan akak tidak mengizinkan..tu sebab akak post resepi ni utk kawan2 di luar sana mencuba pulak..:)


    to aeinio
    cuba lah anie.akak doakan semoga berjaya dan kena pd tekak aini ya.:)


    to anawahid
    baco yo kok tak buek,tak syok lah ana..hehe

    ReplyDelete
  22. to lemongrass
    samalah kita min,memang hantu tart lah kalau gitu kan?..hehe


    to cendanakaseh
    sama lah dgn rumah akak ni norma,sbb tu akak buat tat utk adik2 akak dulu.akak pun nak buat tat blueberi tu.tp rasanya hujung mggu ni baru buat kot.hehe


    to kaklong
    kalau sukatan byk tu ado dlm lebih kurang 50 keping kot.ikut acuan bosa mano.


    to yatt maria
    yatt dah start ke belum tu?


    to mas
    takpe mas,kalau tak raya pun boleh buat jugak..:)


    to sabar
    cuba buat ya sabar.kalau tak pass boleh pm akak di fb.:)


    to acik erna
    ala satu hari rayo akak dah sampai rumah se kan?..hehe

    ReplyDelete
  23. tgk tart k.anim..mcm terasa2 dok dlm mulut..:)kuih yg x lapuk dek zaman..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tgk tart teringat tart kat yg dijual suatu ketika dulu di paka..oh..sedapnya xperlu buat just order je..hihi

      Delete
    2. Tgk tart teringat tart kat yg dijual suatu ketika dulu di paka..oh..sedapnya xperlu buat just order je..hihi

      Delete
  24. to ummi
    kena buatlah gamaknya tu ummi.hehe


    to diana
    resepi dah lama sgt2.sbb tu sukatannya masih dlm kiraan auns.mmg sedap dan gebu.lain kali boleh cuba resepi ni ya.


    to ijayuji
    boleh aje kalau nak guna acuan tekan tu ika tapi lebihkan tepungnya ya.dulu2 akak buat guna acuan tekan tu tapi bila nak cepat tu yg akak guna acuan gulung ni.lagi cepat.:)


    to ruggedmom
    tak lah maria.maleh nak buek.dulu2 akak ado helper skang ni semuo kono buek sendiri.tu yg maleh bona2 tu..


    to sofea
    betul tu.kueh yg tak lapuk dek zaman..:)

    ReplyDelete
  25. Salam kak Anymz...

    Mintak izin nak cuba resepi nih boleh kak? Bukan nak buat bisnes tapi nak tunjuk eksen kat adik saya sorang tu. Dia selalu puji kawan dia buat paling best dlm dunia. Nyampah saya dgr. hihihi...

    Mekasih kak dan Selamat Menyambut Hari Raya bersama kuarga tercinta...

    ReplyDelete
  26. salam kak anymz, sya mmg suka tart esp g lembut2 cam ni. kak, mintak halal ye resepi ni. pasti akan cuba. moga Allah membalas jasa kak. sya singgah rmah kak ni melalui blog ita masam manis. terima kasih sekali lagi.

    ReplyDelete
  27. Askum kak,

    salam kenal. Kak, minta izin copy resepi.

    kena cuba sblm puasa nie. raya nanti blh buat la.

    ReplyDelete
  28. Anymz, nak tny kenapa adunan susah dipicit keluar dari acuan. Acuan pun licin jer. Adakah kerana doh dah keras, ianya terputus putus. Mmg tak pernah buat tart gulung

    ReplyDelete
  29. Tq kak anymz. Will try. ;D

    ReplyDelete
  30. Assalam kak Anim,baru sempat singgah dapur akak tgk resepi ni...saya copy resepi dulu nanti nak terai..tq kak Anim..:)

    ReplyDelete
  31. Assalam kak nim, saya dh buat tat ni memang terbaekkkk, sedap n gebu. Saya nak tanya kenapa saya guna acuan seperti yg kak nim tu, aduanan tak nak keluar, ataupun kerana boh terlalu banyak, sudahnya saya guna acuan yg kecil tu dpt dua biji seklai teakan. Mekasih kak kongsi resipi yg best ini

    ReplyDelete
  32. penah wat tp x pakai tpg gandum tp kai tpg biskut n gunakan buttercup je

    ReplyDelete
  33. Salam k.anim,.saya amik jga resepi ni,, tq..

    ReplyDelete
  34. assalamualaikum....telur tu....sebiji telur or just kuning sahaja

    ReplyDelete
  35. Assalam kak..leen cnp resipi tart nenas...memang sedap!..:)

    ReplyDelete
  36. saya mohon share resepi ini di blog saya ye, salam kenal dari saya..:)-

    ReplyDelete
  37. Hi akak. Kat sini susah nak cari minyak sapi. Boleh substitute dgn benda lain? Such as? TQ.

    ReplyDelete
  38. to mella ram

    maaf lambat akak reply..ya telur tu guna sebiji size B


    to leen
    ya terima kaseh kerana sudi mencuba


    cik matahariku
    sila kan..salam kenal dr akak juga


    to winson lim

    hi winson..thnx sudi singgah sini

    winson tggl di mana ya..
    ok kalau gitu winson boleh aje guna butter sepenuhnya tp dgn syarat butter tulen spt anchor,scs atau golden churn.juga tambahan sdkt susu
    jgn sesekali guna buttercup atau farmcows..itu bukan butter tulen.dan boleh membuatkan ia lari dr rasanya yg sebenar.

    rcp myk sapi di gantikan dgn butter dan sedikit susu pekat
    Timbang:

    115gm butter
    110gm butter
    5gm susu pekat

    ReplyDelete
  39. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  40. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  41. Salaam Kak Anim. Saya nak tanya resepi akak ni kalau nk buat tart biasa yg terap tu, bukan tart gulung boleh tk? Dan akak pakai butter jenama apa ye? Terima kasih :)

    ReplyDelete
  42. Salam, akak..saya peminat setia tart nanas. Susah nak dpt yg sedap..saya nak try buat guna resepi akak..andai jadi..dan ada tempahan, saya mohon halalkan resepi akak..terimakasih

    ReplyDelete
  43. salam akk...sy dh buat, dpt satu blng lebih ckit je...kalau mcm tu nak jual brp ye sebalang, modal agak mahal..akak jual brp ye dulu

    ReplyDelete
  44. Salam kak..sy ingin cuba dan insyaallah utk perniagaan kecilan sy..mohon halal resepinye ye kak.

    ReplyDelete
  45. Salam kak..sy ingin cuba dan insyaallah utk perniagaan kecilan sy..mohon halal resepinye ye kak.

    ReplyDelete
  46. Salam kak..saya nk try resepi akak.mohon halal resepinye ye kak.

    ReplyDelete
  47. Saya ada menjual tart nenas. Sebalang rm30 ada 50 biji. Kalau berminat whatsapp saja di 0132855938

    ReplyDelete
  48. Askm kak.
    Memula saya buat tart sendiri tahun lepas saya guna resipi akak ni. Lepas tu saya try resipi lain tapi tak rasanya tak sama macam ni. So habis batch yang ada ni kena ikut balik resipi sedap ni. Tq kak.

    ReplyDelete
  49. Salam akk..resepi ni mmg tak perlu gune tpung kastard & gula icing ke?maaf ye sy tanye..

    ReplyDelete
  50. Kenapa saya buat bila time nak gulung pakai acuan mcm susah je..sakit tangan2..adunan pn jdi putus2

    ReplyDelete
  51. Nampak menarik..boleh cuba resepi ni.. jmput singgah blog saya ea. Dirawanhartawan.blogsport.com

    ReplyDelete