Assalamualaikum semua
Alhamdulillah setelah berhempas pulas menyelesaikan satu masalah besar akhirnya dapat jugalah kiranya akak menghadirkan diri di mykitchen ni..Syukur kepada NYA..
Kari kepala ikan ni rasanya sudah beberapa minggu berlalu..Memang sedap sangat ikut resepi Mas..Jangan lupa ke sana untuk menikmati hidangan2 lazat yang Mas sediakan..Akak suka dengan aroma daun kari yang sudah di kisar sebati..Akak memang jarang2 sekali makan ikan dori melainkan kalau buat fish n chip tapi utk menggulai mmg tidak pernah...Sebab rupa dia macam ikan sembilang takut2 en suami tak makan..Memang en suami tak makan ikan sembilang atau ikan keli tapi kali ni alhamdulillah bila tgk kuah kari yg pekat beliau hirup2 kuahnya...Sedaplah mas..Terimakaseh ya...
jamu mata lah dulu naaaaaaa,cheq mau nonton TV...nanti bila2 cheq JJCM ke rumah kawan2 naaaaa..hehehe
Kari Kepala Ikan Dori
by
anymz mykitchen
Sumber:Mas@Duniaku
Bahan :
sebelah kepala ikan
1 biji tomato - dibelah 4
5 biji kacang bendi
jus asam jawa - agak2 yerk
santan
Air agak2 yerk untuk kuah
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar :
5 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
sedikit lada hitam biji
1 tangkai daun kari - daun sahaja
1 paket rempah kari ikan
Bahan Tumis :
2 biji bawang merah kecil - hiris halus
1 ulas bawang putih- hiris halus
1/4 camca teh halba campur
1 sudu kecil pes cili
Cara memasak :
Cuci kepala ikan bersih2, perap dengan garam dan jus limau seketika, cuci dan toskan.
Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga wangi.
Tuang bahan2 kisar dan kacau sebati dengan menggunakan api sederhana hingga bahan2 tadi pecah minyak, kemudian tuang sedikit air dan biar mendidih.
Kemudian masukkan kepala ikan dan bila mendidih masukkan kacang bendi dan masak hingga mendidih.
Tuang jus asam jawa dan masukkan tomato.
Biarkan seketika dan masukkan santan, garam dan gula secukup rasa, biar masak sebentar
Rasa dan jika ok, boleh dihidangkan...
masih terasa2 keenakan kuah kari nih....
makan dgn papadom dan sambal belacan cicah ulam2an
Assalam Anim, apa kabar? Sedapnya Anim masak kari, kalau la dekat, kita sure ikut bau yg datang tu terus duk kat meja Anim...hehe
ReplyDeleteKakAnim kata lapo tadi. Ni kalau cicah dgn roti krackers pun best kudap memalam ni...hehe
ReplyDeleteooo tk tahu pun rupa ikan dori canner. ingatkan ikan barat2 gitu.. ikan keli abang tapa tak makan ke. laaaa... kikiki.. mcm mak saya tak makan katanya serem tang kepala tu.. saya seram gak tapi makan, tetap makan.. kak anim lama pi mana? dah setel problem ye.. alhamdulillahh
ReplyDeletekak anim..
ReplyDeletemaceh sudi mencuba resepi mak mas nie....
sedapnya tengok kari tu..
cicah ngan roti pun best kann...
kalau dah tahap hirup memang sedap la tu....
ReplyDeletesedapnya kari kepala ikan, feveret saya tu
ReplyDeleteterliur melihatnya...mesti sangat sedap
ReplyDeleteni mesti sedap msk kepala ikan msk kari... tapi kepala ikan duri/isi blm pernah msk kari selalu msk asam podas jer Kak Anim...
ReplyDeleteterliuq tgk plak hehehe
miss u <3