Assalamualaikum semua
Hari ni akak masak lauk paling simple and yet so delicious..delicious lah sgt..Ya lah kalau ikut tekak akak ni memang sedaplah sangat.Ini lah lauk yang selalu akak masak utk bersahur..Kira hari ni akak bagi resepi utk bersahur in advance lah kan?..kihkih..Yang benarnya sekarang ni kan musim panas.Nak masak lauk2 berlemak bagai ni agak kurang laku..Bila buat lauk begini macam tak cukup pulak tadi..
Resepi dia simple je..semua orang boleh buat...
Ikan Bilis Goreng Berpetai
by
anymz mykitchen
Bahan2
Segenggam atau lebih ikan bilis yang elok kualiti-cuci bersih
1 papan petai-kopek dan ambil isinya
1 labu bawang besar holland-hiris bulat
8 tangkai cili padi-hiris
1 tangkai cili merah-hiris
1 biji limau kasturi
Minyak untuk menggoreng
Cara
Panaskan minyak
Goreng ikan bilis hingga garing
Angkat ikan bilis dan toskan minyak
Ambil lebihan minyak dan tinggalkan sedikit di dalam kuali anggaran 2 sudu besar
Tumis bawang besar hingga layu..sebentar saja
Masukkan petai diikuti dengan cili padi dan cili besar
Gaulkan ikan bilis bersama2 dengan petai dan bahan2 lain
Angkat
Letak dalam pinggan dan perah asam limau sebelum di hidangkan.