Monday 11 July 2011

Onde-onde/Gula Melaka

Assalamualaikum

Testing...Testing....
Sesekali kita buat kuih muih tradisional camni best gak kan?.Buat kuih ni sebagai hidangan pencuci mulut selepas berbuka tadi..Ngap..ngap..tak sedar entah berapa biji dah akak telan..
Testing buat ni sebelum ketibaan ramadhan ,beberapa minggu je lagi.
Tak sabar menanti ketibaannya,semoga kita semua di panjangkan umur dan di pertemukan dengan bulan yang mulia ini.InsyaAllah..dah selalu buat tapi main campak2 aje tak pernah nak sukat maka nya malam ini akak salin resepi dari buku kak chef hanieliza.
Terima Kaseh kak,kita kongsikan resepi nya di sini ya sebagai rujukan anak2 dan saudara mara di masa akan datang..



onde-onde
by
anymz mykitchen
Source:buku kuih muih minum petang
kak chef hanieliza

Bahan-bahan

2 cawan beras pulut
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan jus pandan (3 helai daun pandan)
2 ketul gula melaka (di potong dadu kecil)
1/2 biji kelapa muda parut ( diambil bahagian putih sahaja)
Garam secukup rasa


cara

Bancuh tepung pulut,tepung gandum dan garam dengan jus pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh di gentel.
Ambil sebesar ibu jari dan leperkan
Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula.
Bentukkan seperti bebola.
Panaskan air hingga mendidih.Masukkan bebola pulut tadi.
Apabila kuih timbul,boleh di angkat dan toskan ke dalam tapisan.
Golekkan kuih dengan kelapa parut yang bercampur dengan garam dan hidangkan.

sila lah ambil sorang satu..

12 comments:

  1. Anim..dah dokek na nak poso raso eh ha...nampak kuih kelopong tu...haha...tak lamo lagi sampailah ramadhan.

    ReplyDelete
  2. Salam kak animmmmm!!! kuih kegemaran di bulan ramadhan dan bukan ramadhan hihhi, kita nak 5 biji baru cukup! setakat 2 3 bijik tak cukup! hihihi...eeeee..akak ni membuatkan kita nak g buat jerr! tp syg kelapa parut tak de huhhu..

    ReplyDelete
  3. to noorsafone
    yo lah kak..kalau nak poso kek tompek kito ni sibuk dgn org mantai kan kak kan?.itu yg meriah ee kalau dok kg...masa dok merantau dulu..bondo2 camni lah yang buek se selalu rindu nak balik kg tiap kali nak sambut poso..hehe


    to ijayuji

    memang pun kan ika?.
    selalu bulan ramadhan mmg famous dgn kuih muih mcam ni..lepas tarawikh kita pun ngap lah kuih ni satu persatu..isshh...tak sabar nak tunggu ramadhan dah ni..

    ReplyDelete
  4. anim akak buek bubur jagung dan cekodok jagung buko poso tadi..

    ReplyDelete
  5. to acik Erna

    huuuuuihh..makan cekodok tu pun dah konyang dah kak.sodap tu kak.

    ReplyDelete
  6. tadi lomang sekarang buah melako pula...huhuhu
    tadi rasa macam nak raya...sekarang mcm bulan puasa pulak :)

    ReplyDelete
  7. as-salam kak
    waaa sedapnye buah melaka..kalau makan 1 ketol pun tak cukup ni....

    ReplyDelete
  8. Anim, onde-onde ada lagi tak...wah lama sungguh Ummi x buat nih...tunggu puasa je kalau buat pun..hehehee..

    ReplyDelete
  9. Salam KakAnim. Aa'ah ler, Along pun buat ni kl bulan pose jer. Ni mmg fevret dari kecik.

    ReplyDelete
  10. k.nim cayang.. mintak dgn lemah lembut ni.. onde2 ada lg tak? pebret nor dan anak2 ni terutamanya along.. sedapnyer... mintak barang seploh ketul :)

    ReplyDelete
  11. yg nie fav anak2 diana nie akak... tp mummy dia nie yg x buat2... heheheh... asyik beli jer kerjanya.. alahai!!.. nak yg nie boleh ker akak? ermm.. ada lg x nie...

    ReplyDelete
  12. k.Anim...tengok buah melaka ni teringat bulan Ramadan,antara kuih yg tak pernah miss.moga kita sama2 dpt menjalani bulan Ramadan nanti.
    lemang dan rendang...pasangan yg serasi...sedap...

    ReplyDelete