bahan2
udang kecil 1/2 kg(yg warna putih tu)
tepung beras
1 btg timun1/2 biji sengkuang
tauge-rm 1
tauhu putih-5 keping
bahan kuah
tomato sos brand kimball
cili kering-rm1
bwg putih-5 ulas
bwg kecil-3 ulas
gula
garam
3 cawan air
air panas
cara
bersihkan udang.cuma buang janggutnya je.
bancuh tepung beras dgn air dan garam macam kita nak buat goreng pisang tu.jgn pekat sgt dan jgn cair sgt
masuk udang kemudian goreng lebar2.
jgn terlalu tebal nnt tak garing kueh udang ni
tauhu juga di goreng
ketepikan
potong timun,nak cara hirirsan atau potong empat.mana2 pun boleh
sengkuang juga di potong mengikut cara timun
tauge di siram dgn air panas je
inilah rupa kueh udang nya
cara nak buat kuah
cili kering di gunting.keluarkan biji
kemudian di kisar bersama kedua2 bwg bersama air panas.
keluarkan.
dalam mangkuk gaulkan cili kisar bersama garam dan gula dan sedikit air panas.
campurkan sos tomato kimball anggaran 1/2 botol
lebihkan garam dulu,kemudian rasanya hendaklah ada manis,masam,dan masin
di tempat saya,sering menerima tempahan utk membuat kuahnya.kerana kuah ini juga enak di makan bersama tauhu sumbat dan popia
*setengah orang ada juga yg suka campurkan dgn tempe goreng.rojak ini sedap di makan bersama nasi dan juga di ratah begitu saja.
oh ya maaf sbb tak nampak sayur tauge dan timun dlm gambar ni.
cara nak buat kuah
cili kering di gunting.keluarkan biji
kemudian di kisar bersama kedua2 bwg bersama air panas.
keluarkan.
dalam mangkuk gaulkan cili kisar bersama garam dan gula dan sedikit air panas.
campurkan sos tomato kimball anggaran 1/2 botol
lebihkan garam dulu,kemudian rasanya hendaklah ada manis,masam,dan masin
di tempat saya,sering menerima tempahan utk membuat kuahnya.kerana kuah ini juga enak di makan bersama tauhu sumbat dan popia
*setengah orang ada juga yg suka campurkan dgn tempe goreng.rojak ini sedap di makan bersama nasi dan juga di ratah begitu saja.
oh ya maaf sbb tak nampak sayur tauge dan timun dlm gambar ni.
No comments:
Post a Comment